Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε καμία πολιτική λύση στη Λιβύη, αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως θα θέσει βέτο στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αν παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα, δηλώνοντας κοφτά «θα κάνουμε, ο,τι χρειαστεί».

 Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αlpha, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο θέμα της Λιβύης, τις εξελίξεις με τη διάσκεψη στο Βερολίνο αλλά και το μνημόνιο με την Τουρκία που επιχειρεί να καθορίσει θαλάσσιες ζώνες.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Ελλάδα κακώς δεν προσκλήθηκε δεδομένου ότι έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε από το 2015 η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το επιδίωξε. Η μόνη συμμετοχή ήταν σε μια εμβόλιμη συνάντηση στην Ιταλία.

 «Αυτό κληρονομήσαμε» δήλωσε προσθέτοντας πως ο ίδιο είχε γραπτή επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία όπως αποκάλυψε, θα έχει και τηλεφωνική για το θέμα αυτό αύριο. «Έχω στείλει επιστολές σε όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. για να ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις» είπε προσθέτοντας πως σε αυτές «εστιάζουμε στο απαράδεκτο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης».

Ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα σε επίπεδό συμβουλίου κορυφής δεν θα δεχθεί πολιτική λύση που να μην έχει ως προϋπόθεση την κατάργηση του μνημονίου». «Θα βάλουμε βέτο», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει αν η Τουρκία παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τόνισε:

 «Θα πράξω ότι χρειάζεται», και πρόσθεσε πως προηγουμένως «θα πράξω ό,τι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας και ανέφερε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί.

 Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.


Σύμβολο της νέας εποχής η Σακελλαροπούλου 

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας  εφ΄όλης της ύλης μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε τόσο στις καυτές εξελίξεις στην πολιτική επικαιρότητα, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, για τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

O πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στην κ. Σακελλαροπούλου τόνισε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μη πολιτικό πρόσωπο. «Είναι ένας θαυμάσιος και ζεστός άνθρωπος, ένας κανονικός άνθρωπος. Ίσως έχει και ενδιαφέρον για τους νεότερους ανθρώπους». 

«Τιμώ και σέβομαι τον Π. Παυλόπουλο»

Αναφερόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας καλός πρόεδρος. Τον τιμώ και τον σέβομαι. Αλλά κάνοντας την επιλογή μου και σταθμίζοντας τα δεδομένα είμαι σίγουρος ότι κατέληξα στην σωστή επιλογή. Δεν την επέλεξα μόνο γιατί ήταν γυναίκα. Αλλά γιατί είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικός και άξιος γι’ αυτό το αξίωμα. Όμως την επέλεξε και επειδή είναι γυναίκα. Είναι σημαντικός ο συμβολισμός ότι στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση η χώρα αποκτά γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είμαι σίγουρος ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα αφήσει το δικό της στίγμα».

Μεταναστευτικό: Οι νέες μεταναστευτικές θα γίνουν

Για το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε εκ νέου τα χαρτιά του σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι το θέμα του ασύλου. «Οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να ολοκληρώνονται άμεσα. Όποιος πληροί τις προϋποθέσεις θα παίρνει άσυλο, διαφορετικά θα επιστρέφεται στην πατρίδα του. Όποιος λοιπόν δεν έχει το προφίλ του πρόσφυγα δεν θα πρέπει να μπαίνει στη διαδικασία να έρχεται γιατί θα επιστρέφει πίσω. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ίδιοι. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με διάφορα άλλα που ακούγονταν π.χ. ότι δεν έχει σύνορα η θάλασσα, έκαναν την Ελλάδα μαγνήτη για τους πρόσφυγες».

 Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές δομές ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε «οι δομές θα γίνουν. Και στη Μυτιλήνη και στη Χίο. Έχουμε βρει τους χώρους, γνωρίζουμε τις διαδικασίες και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες. Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό και το άγχος των τοπικών κοινωνιών. Όμως είναι εθνική πολιτική η δημιουργία αυτών των χώρων κι όταν θα αρχίσουν να κλείνουν αυτές οι απαράδεκτες δομές που υπάρχουν τότε θα αντιληφθούν όλοι ότι οι δομές αυτές θα είναι προς όφελός τους».

Για την επανασύσταση του υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι αν ήξερε όσα γνωρίζει τώρα για το μεταναστευτικό πριν από έξι μήνες δεν θα καταργούσε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι η πολιτική συνοδεύεται από διορθωτικές κινήσεις. Αναφορικά με τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και βουλευτών ανέφερε: «Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις, Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες που θα γίνουν δομές.

Αξιολογήσεις υπουργών

 Για την τακτική του να αξιολογεί τους υπουργούς της κυβέρνησης μίλησε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως: «Σε πρώτο φάση θέλουμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει και η επιβράβευση όσων τα πηγαίνουν καλά. Σαφώς, το αντίθετο δεν θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό, αλλά δεν μπορεί να μην ληφθεί υπ’ όψιν η απόδοση κάθε υπουργού σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Αλλά ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προθέσεις μου. Το ξεκαθαρίζω δεν πρόκειται να γίνει άμεσα».


ΗΠΑ-συνάντηση με Τραμπ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και στην συνάντησή του με τον Ντόνανλντ Τραμπ. «Ο κ. Τραμπ πλαισιώνεται από ένα ισχυρό επιτελείο που συνδιαμορφώνουν την πολιτική του. Μιλάμε με όλους όταν επισκεπτόμαστε τις ΗΠΑ. Με τον κ. Πομπέο έχουμε και προσωπική σχέση. Από τις ΗΠΑ εξασφαλίσαμε διακομματική στήριξη.Με τον κ. Τραμπ είχαμε μια καλή προσωπική χημεία. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τον συναντούσα, είχαμε μιλήσει και στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ». 

Ανομία-αστυνόμευση - Κουκάκι

Στα θέματα της καθημερινότητας ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το θέμα της ανομίας και των καταλήψεων. «Ποτέ δεν έδωσα χρονοδιάγραμμα για το ζήτημα των Εξαρχείων. Έχομε μια πολύ μεγάλη πρόοδο στο θέμα της ασφάλειας και στο κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια. Οι καταλήψεις αδειάζουν, επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει. Η παρουσία της αστυνομίας γίνεται περισσότερο αισθητή. Προφανώς αυτή δεν είναι μια υπόθεση που τελειώνει από την μια στιγμή στην άλλη. Αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο. Είδαμε την αστυνομία που προσπαθούσε να παρέμβει νόμιμα σε μια κατάληψη και κάποιους να πετάνε τσιμεντόλιθους στους αστυνομικούς. Αυτός που πετάει ένα τσιμεντόλιθο, έχεις πρόθεση να τραυματίσεις. Η ποινική δικαιοσύνη έχει αλλάξει όμως γι’ αυτά τα περιστατικά.

Σημείωσε δε αναφορικά με τον Ποινικό Κώδικα «Εγώ δεν είμαι αυτός που θα κάνει αυτή την κρίση. Δεν μπορώ άμεσα να κάνω αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Θα δούμε πώς η δικαιοσύνη θα εφαρμόσει αυτό τον Ποινικό Κώδικα».

 

Αστυνομική βία

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο και για τις περιπτώσεις της αστυνομικής βίας.

«Στις περιπτώσεις που υπάρχει αστυνομική βία και είναι ξεκάθαρο υπάρχουν αρμόδια όργανα για να επιληφθούν. Η βία πρέπει να καταδικάζεται σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο συναντάμε σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις γραφικές πιρουέτες από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν θα κλειστώ σε χρυσό κλουβί»

Ο πρωθυπουργός μιλώντας και για την δική του καθημερινότητα ανέφερε: «Δεν θέλω να χάσω την επαφή μου με τον κόσμο. Κάθε γραφείο πρωθυπουργού είναι ένα «χρυσό κλουβί» δεν είμαι μόνιμος σ’ αυτό. Δεν θέλω να με μπολιάσει ούτε ο ιός της αλαζονείας, ούτε της έπαρσης. Δουλεύω πάρα πολύ. Έχω ελάχιστο χρόνο και θα τον αφιερώνω εκεί που θέλω χωρίς να ρωτάω την αντιπολίτευση. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας με συμβούλεψε για το βουνό.

 Εκλογές 2023

 Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για διπλές εκλογές τόνισε: «Οι εκλογές του 2023 μπορεί να είναι διπλές εκλογές. Έχω εμπιστοσύνη όμως ότι όλα όσα έχω κάνει θα αποδώσουν. Και τότε θα έχω τη δυνατότητα να πω στον ελληνικό λαό αν θέλει να συνεχίσουμε. Δεν έχω κανέναν λόγο σκέφτομαι τις πρόωρες εκλογές. Το μόνο που σκέφτομαι να αξιοποιήσω αυτή την τετραετία που μου έδωσε ο λαός προς όφελός τους. Δεν υποτιμώ τους αντιπάλους μου. Τους σέβομαι. Έχουμε όλοι μαζί την ευκαιρία να αλλάξουμε την χώρα. Και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το πετύχουμε.»