Σαράντα λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ενώ οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα είναι πυκνές. Ο Λίβυος στρατιωτικός συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ προτού συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο λόγος που η συνάντηση Mητσοτάκη-Χαφτάρ γίνεται στη Βουλή, είναι γιατί η επίσκεψη δεν είναι επίσημη και το πρωτόκολλο δεν επιτρέπει να γίνει η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο στρατάρχης δεν είναι αναγνωρισμένος αρχηγός του κράτους της Λιβύης και η επίσκεψη δεν είναι επίσημη.

Εισερχόμενος στο κτίριο της Βουλής ο Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη.»

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ θα λάβει μέρος στη διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο. Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η διάσκεψη την Κυριακή να συμφωνήσει στην έναρξη μιας διαδικασίας η οποία θα καταλήξει στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.



Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Δένδια

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα. Ζητήσαμε από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβύη» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός πως ο Χαφτάρ συμφώνησε με όλα τα παραπάνω. 

«Είπα στον στρατάρχη Χαφτάρ πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.»

Όσον αφορά στη διάσκεψη στο Βερολίνο, ο ΥΠΕΞ ζήτησε από την Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας για τα θέματα της Λιβύης.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διάσκεψης του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.