«Όλη αυτή την υπόθεση οφείλουμε να τη βλέπουμε με εγρήγορση, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ο Πρωθυπουργός είναι παρών και δίνει σκληρή μάχη υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας και των εθνικών μας συμφερόντων προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως «Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργό πήρε την τολμηρή απόφαση, εξαιρετικά αναγκαία και απαραίτητη, να επανιδρύσει το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και να τοποθετήσει τον κ. Μηταράκη σε αυτή τη θέση ο οποίος θα έχει τη στήριξη όλων μας. Τα πάντα είναι στη δική του αρμοδιότητα, οτιδήποτε χρειαστεί να συνδράμουμε θα το κάνουμε. Έχει υπάρξει μια μεγάλη διαδικασία συζήτησης στην οποία μετείχαμε τόσο εγώ όσο και ο κ. Στεφανής με τους δήμους προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τους δήμους στους οποίους θα γινόντουσαν κέντρα υποδοχής, προαναχωρησιακά κέντρα για τους μετανάστες για όλα αυτά έχω δώσει πλήρη ενημέρωση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στον οποίο ανήκουν οι αποφάσεις και όλες οι διαδικασίες πλέον».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «Πρόκειται για μια πολύ έντιμη και ηθική επιλογή του πρωθυπουργού και απολύτως αξιόπιστη με όσα είχε πει πριν τις εκλογές ότι θα φέρουμε στο πρώτο διάστημα της θητείας μας το νέο εκλογικό νόμο προκειμένου να ξεκαθαρίσουν πλήρως οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού και του εκλογικού ανταγωνισμού. Αυτό κάνουμε και είμαστε απολύτως συνεπείς με το περιεχόμενο που είχαμε εξαγγείλει ότι θα έχει ο εκλογικός νόμος καθώς καθιερώνουμε το κλιμακωτό μπόνους και όχι μπόνους από την πρώτη ψήφο του πρώτου κόμματος. Άρα ο νόμος είναι δικαιότερος και αναλογικότερος από αυτόν που ίσχυσε τις προηγούμενες φορές και αυτό αποδεικνύεται και από την ποιότητα της συζήτησης και των αντιπαραθέσεων που έχουν γίνει γύρω από αυτό το θέμα».

Ενώ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «Μέσα στο εξάμηνο το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει δημιουργήσει ένα νέο νόμο συνολικά για την κρατική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, θα πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στα πλαίσια της οποίας θα υπαχθεί και το θέμα του εκλογικού νόμου των δημοτικών εκλογών. Διαπιστώθηκε ότι με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους και στις περιφέρειες υπήρξαν τεράστια προβλήματα στην κυβερνησιμότητα, αυτά μας υποχρέωσαν να παρέμβουμε και για αυτό το λόγο η πρόθεση που έχουμε είναι να καταργήσουμε την απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές και να πάμε σε ένα σύστημα άλλο το οποίο ενδεχομένως θα δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο αν πιάσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Όλα αυτά τα θέματα είναι απολύτως ανοιχτά, θα συζητηθούν με την ΚΕΔΕ αναλυτικά, θα συζητηθούν με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες αλλά θα συζητηθούν και με όλη την κοινωνία και φυσικά με το πολιτικό σύστημα προκειμένου να καταλήξουμε με τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις στην καλύτερη δυνατή λύση».

Ερωτηθείς για το κέντρο ανακύκλωσης και την ανταποδοτική ανακύκλωση ο κ. Θεοδωρικάκος σχολίασε ότι «Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με πέντε δήμους της χώρας έχει ξεκινήσει ήδη ένα πρότυπο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Συμμετέχουν οι δήμοι Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Ιωαννίνων, Ναυπλίου και Άνδρου. Θα ανακοινώσουμε ύστερα από ορισμένο διάστημα ποια είναι τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος και αν τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει ως τώρα, θα επεκτείνουμε αυτό το πρόγραμμα σε ολόκληρη τη χώρα. Θέλουμε το 2020 να είναι χρόνος πραγματικής προώθησης της ανακύκλωσης σε ολόκληρη τη χώρα σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες. Η Ελλάδα είναι και πρέπει να είναι μια πολιτισμένη χώρα και πρέπει να το δείξει και με τη σωστή διαχείριση αυτού του μεγάλου προβλήματος».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου απάντησε ότι «Θεωρώ ότι η επιλογή του πρωθυπουργού είναι εξαιρετική. Είναι μια υπερβατική κίνηση, ξεφεύγει από τις λογικές των κομματικών στερεοτύπων. Αναδεικνύει για πρώτη φορά στο ανώτατο αξίωμα μια γυναίκα και έχει και αυτό μεγάλη συμβολική σημασία του. Μια εξαίρετη επιστήμονα και ανώτατη δικαστικό, το ότι δεν είναι πολιτικός όποιος βρίσκεται στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας αυτομάτως αποκτά και έχει πολιτική ιδιότητα αυτή που του αποδίδει το σύνταγμα. Επομένως δεν τίθεται κανενός τέτοιου είδους θέμα και εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση είναι εδώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στα βασικά της καθήκοντα. Υπάρχει το σύνταγμα που ρυθμίζει τους ρόλους. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η κα Σακελλαροπούλου θα είναι μια εξαιρετική πρόεδρος».