Πανηγυρικό τέλος στην αγωνία των εμπλεκομένων στον κλάδο του εμβληματικού ελληνικού αγροτικού προϊόντος, της φέτας, έβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.
Σε σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα κατάφερε να γεφυρώσει ένα χάσμα δύο δεκαετιών και να πείσει όλες τις πλευρές να συνεργαστούν, βάζοντας στην άκρη τις όποιες διαφωνίες τους υπέρ της προώθησης της φέτας.

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων που επικρατούσε στις τάξεις των γαλακτοπαραγωγών, των τυροκόμων και των κτηνοτρόφων ήταν το γεγονός ότι χρειάστηκαν πάνω από 7 ώρες αλλεπάλληλων συσκέψεων και διαβουλεύσεων προκειμένου να καμφθούν οι όποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από όλες τις πλευρές.

Για να φτάσουμε σε αυτή την ιστορική, κατά πολλούς, συμφωνία, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Βορίδης επιστράτευσε και τις νομικές του γνώσεις. Και όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία αν ο υπουργός δεν έθετε άπαντες προ των ευθυνών τους και δεν τους διευκρίνιζε ότι ουδείς επιτρεπόταν «να αποχωρήσει από το υπουργείο χωρίς προηγουμένως να έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας», αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά αυτό που αναφέρουν συνεργάτες του, ότι έχει μοναδικές διαπραγματευτικές ικανότητες. Εξάλλου, ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν ανέλαβε το συγκεκριμένο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο για να «πετάξει χαρταετό».

Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης που οδήγησε στη συμφωνία παρουσιάστηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τους παρευρισκομένους ένα προσχέδιο καταστατικού, το οποίο ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των φορέων του κλάδου. Το συγκεκριμένο προσχέδιο ήταν και η βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των πλευρών και ταυτόχρονα διαφόρων διαφωνιών που είχαν προκύψει.

Με προτροπή Βορίδη, τα «επίδικα σημεία» ελαχιστοποιήθηκαν σε τρία και στη συνέχεια σε ένα, το οποίο αφορούσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης. Κατόπιν επαφών που είχε ο Βορίδης με τους εκπροσώπους του κάθε φορέα ξεχωριστά, αποφασίστηκε έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις να δοθεί μία σολομώντειος λύση, που προβλέπει τη σύσταση 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και 33μελούς Γενικής Συνέλευσης.

Η ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ανακοινώθηκε από τον κ. Βορίδη και έγινε δεκτή από τους παρευρισκομένους μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, το οποίο επικυρώθηκε από χειροκροτήματα.

Η εν λόγω συμφωνία αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού. Σκοπός της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας είναι ο συντονισμός, η προώθηση και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη και στήριξη σε όλους τους κλάδους που ασχολούνται με τη φέτα.

Μέσα από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση επιλύονται τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων που την απαρτίζουν, μέσω του διαλόγου.
Παράλληλα, η σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό, εξασφαλίζοντας την παρουσία της σε διεθνή φόρα στα οποία συζητούνται θέματα που αφορούν το εθνικό μας προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο «θωρακίζεται» η προστασία του προϊόντος, ενώ παράλληλα ενισχύονται η προβολή και η προώθησή του.

Σύμφωνα με το καταστατικό, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), την Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων τυριού Φέτας ΠΟΠ (ΟΔΙΠΑΦ) και από τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Ελλάδας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στα «Π» δήλωσε: «Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που μία ακόμη προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται πράξη.

Επειτα από επίμονη προσωπική μου προσπάθεια και με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τους οποίους ευχαριστώ προσωπικά, επιτύχαμε τη συγκρότηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Με τη συγκεκριμένη, σπουδαία επιτυχία ανοίγει ο δρόμος για την προώθηση του εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά πιστεύουμε στις συνέργειες μεταξύ των φορέων της αγροτικής ανάπτυξης και τις στηρίζουμε εμπράκτως, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα το καλό του συνόλου του αγροτοδιατροφικού κλάδου της χώρας».

***Δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 18/1