Οι ανεξέλεγκτες ροές επιτάθηκαν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Πράγματι οι ανεξέλεγκτες ροές αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ είχαν επιταθεί και λόγω βέβαια της διεθνούς συγκύριας και των διεκδικήσεων του Ερντογάν στο Αιγαίο και βέβαια στην ΑΟΖ. Νόμιζε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα ούτως ώστε να κάνει υποχωρήσεις στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και έτσι λοιπόν η άσχημη κατάσταση την οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση με το δόγμα των ανοιχτών συνόρων και τις ανεξέλεγκτες ροές να επιταθεί.

Η αλήθεια είναι ότι βεβαίως, όχι εμείς μόνο αλλά καμιά κυβέρνηση, δεν μπορούσε να προβλέψει οτι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης θα είχαμε αυτές τις ροές. Βέβαια το πρόβλημα είναι πάρα πολυ οξύ. Χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και αποσυμφόρηση των νησιών δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα γιατί όσες δομές και να κάνουμε αν δεν περιοριστούν οι ροές δεν θα μπορέσει να λυθεί το ζήτημα»ανέφερε.

Ο βουλευτής αποκάλυψε ότι «σήμερα το πρωί μπήκαν αυθαίρετα στην Ελλάδα 154 παράνομοι μετανάστες και πρόσθεσε πως «είναι ένα θέμα που δεν μπορεί η Λέσβος , η Σάμος και δευτερευόντως η Χίος να αντέξουν αυτή την κατάσταση».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι «η οικονομία έχει υποχωρήσει πάρα πολύ, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί, ασθένειες ακούγονται πάρα πολλές. Ειδικά από το νοσοκομείο Μυτιλήνης τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αντιλαμβάνεστε ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των κατοίκων της Λέσβου...»

Όσον αφορά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Ευρωπαίους εταίρους του, ο βουλευτής τόνισε ότι:

«Έχουμε μια ‘’υποκρισία’’ από πλευράς Ευρωπαίων ότι δεν θέλουν να αλλάξουν το Δουβλίνο ΙΙ και χρειάστηκε να πάει ο κ. Μητσοτάκης στην Ευρώπη να μιλήσει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και με τους εταίρους μας, και να απαιτήσει να τροποποιηθεί το Δουβλίνο ΙΙ και να ενεργοποιηθεί η βασική ρήτρα της συνθήκης λειτουργίας της Ένωσης, η ρήτρα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών πράγμα το οποίο εμείς δεν την είδαμε τουλάχιστον στο θέμα αυτό. Πιστεύω να γίνει αυτή η τροποποίηση και να αμβλυνθεί κάπως η κατάσταση, μέχρι τότε η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη».


Παράλληλα τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ζητούν από την Ελλάδα να σηκώσει όλο αυτό το βάρος και από την άλλη πλευρά και εμείς δεν μπορούμε να ζητάμε δικαιοσύνη στην Ευρώπη, δηλαδή να έχουμε μια αναλογική κατανομή των μεταναστών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αυτή τη δικαιοσύνη να μην την έχουμε στο εσωτερικό μας».

«Θα έπρεπε να υπάρχει μια αναλογική κατανομή σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί στη Λέσβο αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο να είναι περίπου 25 χιλιάδες δηλαδή ίσος με τον πληθυσμό της πρωτεύουσας του νησιού, και να αποτελούν το ¼ του πληθυσμού της Λέσβου», εξήγησε ο ίδιος . «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι δικαιολογημένες αυτές οι αντιδράσεις παρόλο που η κυβέρνηση έχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα το οποίο επικαιροποιήθηκε τώρα με τα επτά σημεία και βρίσκεται σε εξέλιξη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα η υλοποίησή του θα βοηθήσει τα νησιά όμως πρέπει κάτι να κάνουμε μέχρι τότε για να περιορίσουμε τις ροές», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως το μεταναστευτικό «είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση το χειρίζεται πολύ σωστά μέχρι τώρα, και ο κ.Μηταράκης έχει μεγάλη διάθεση να βοηθήσει και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση».

Παράλληλα, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην επίδραση που έχουν οι ΜΚΟ στο προσφυγικό.

Ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι «η μεγάλη ζημιά στα νησιά και στην Ελλάδα κατ’ επέκταση είναι οι ΜΚΟ. Δεν αναφέρομαι τους Γιατρούς του Κόσμου που κάνουν μια πολύ ανθρωπιστική δουλειά, οι άλλες οργανώσεις που δεν ξέρω από πού προέρχονται, που δεν ξέρω αν είναι νομιμοποιημένες δηλώνουν αυτούς που έρχονται ότι δήθεν αυτοί τους διέσωσαν από ναυαγούς γιατί παίρνουν πρόσθετες αμοιβές.

Οι περισσότερες από αυτές λειτουργούν και στα παράλια της Τουρκίας και υπάρχει μια συνεννόηση. Παίρνουν πρόσθετες αμοιβές αν πιστοποιήσουν ότι έχουν σώσει κάποιο ναυαγό, που όσους ναυάγησαν τους σώζει το Λιμενικό. Είναι μια πληγή οι περισσότερες από αυτές, όχι όλες.»

«Αυτές οι οργανώσεις δεν είναι πιστοποιημένες, δεν υπάρχει μητρώο των ΜΚΟ, δεν υπόκεινται σε οικονομικό, φορολογικό, δημοσιονομικό έλεγχο, δρουν δηλαδή τοσο αυθαίρετα που αν πάει ένας πολίτης τον επιπλήττουν κιόλας αν πει κάτι. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Με τον καινούργιο νόμο θα αρχίσει ο έλεγχος» πρόσθεσε.

Σχετικά με την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι «είναι ένα ανοιχτό μυαλό, έχει κατάρτιση νομική, έχει ήθος και είναι ένας μεθοδικός άνθρωπος».

«Αυτό που ακούστηκε ότι δεν έχει πολιτική πείρα μπορεί να πει κανείς ότι ναι, ως προς τις εξουσίες μπορεί να μην έχει πολιτική πείρα, αν και χθες η αντιφώνηση προς τον πρόεδρο της Βουλής έδειξε ότι έχει και πολιτικό αισθητήριο και γνώση αλλά όμως ο συμβολισμός είναι αυτός που μετράει στην προκειμένη περίπτωση. Είναι μια πράξη πολιτικού και θεσμικού συμβολισμού παρεκτός του ότι ένωσε ευρύτερες δυνάμεις στο κοινοβούλιο ως κοινής αποδοχής υποψήφια, σηματοδότησε και σεβασμό στο κράτος δικαίου και στη Δικαιοσύνη ως θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Πιστεύω ότι θα τα πάει πάρα πολύ καλά γιατί είναι και μελετηρή και παρακολουθεί το ευρωπαϊκό πολιτικό και νομικό γίγνεσθαι και νομίζω ότι ήταν μια επιτυχημένη επιλογή.Η Σακελλαροπούλου δεν μπαίνει σε καλούπια δηλαδή πιστεύει στις αξίες που έχει καθ’ όλη τη διαδρομή της και τις αρχές της τις τηρεί» συμπλήρωσε.


Τέλος, σχολιάζοντας τα όσα καταθέτει εδώ και μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η Ελένη Ράικου, ο κ. Αθανασίου είπε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει κάνει μεγάλη ζημιά στη Δικαιοσύνη.

«Δεν θα ήθελα να εκφραστώ αν δεν δω το πόρισμα. Πάντως τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, αυτά που ακούγονται και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όταν ήμουν παλιά μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Παπαγγελόπουλος υπερέβαινε τις εξουσίες του με αποτέλεσμα να βλάπτεται το δημοκρατικό πολίτευμα και οι θεσμοί»πρόσθεσε.