Την ελληνική θέση σε ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις διαφορές μας με την Τουρκία ξεκαθάρισε ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 και την εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Η θέση η ελληνική, θεωρώ ότι πρέπει να είναι, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων

Για την τηλεφωνική επικοινωνία Τράμπ -Ερντογάν

Το θετικό είναι ότι υπάρχει παρέμβαση διότι ως τώρα υπήρχε αδιαφορία από πλευράς ΗΠΑ. Αδιαφορία υπήρχε μέχρι πριν την υπογραφή του συμφώνου Τουρκίας –Λιβύης, πριν την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας –Λιβύης η Αμερική απλώς παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Θεωρώ ότι εκείνο το οποίο έθεσε σε κίνηση όλο αυτό το σύστημα ήταν η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Τράμπ.

Οι παρεμβάσεις κινούνται στο κλασικό μοτίβο των παρεμβάσεων των ΗΠΑ, η λογική είναι «μη μαλώνετε, βρείτε τα». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δεχτούμε επιθετικές κινήσεις, δηλαδή θα ενοχληθούμε από επιθετικές κινήσεις ή από πρωτοβουλίες οι οποίες είναι μονομερείς. Αυτό είναι το θετικό, το θέμα είναι να έχεις τη δυνατότητα να μπορέσεις να το ελέγξεις ούτως ώστε ο διάλογος να μην τους οδηγήσει σε μονοπάτι που εσύ δεν θέλεις. Πρέπει λοιπόν να μπορέσεις να σπρώξεις το διάλογο προς τα εκεί που εσύ θέλεις.

Ως προς τη Λιβύη είναι ενδιαφέρον ότι η Αμερική παρεμβαίνει και του λεει σταμάτα. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρούσε ότι είχε το περιθώριο να δημιουργήσει μια κατάσταση, τώρα παύει αυτό το πράγμα πρέπει να μείνει με αυτά τα οποία έχει.

Για το αίτημα του κ.Τσίπρα ότι πρέπει η χώρα μας να παγώσει την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Καλό είναι να έχουμε κατά νου τη μεγάλη εικόνα. Για πρώτη φορά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε τόσο καλό επίπεδο από το ‘64 και μετά. Σε αυτή τη φάση αυτό που λεει η αντιπολίτευση είναι να πάμε να «σκοτώσουμε» αυτό το πολύ καλό επίπεδο το οποίο εξελίσσεται για να μη μας θεωρούν δεδομένους.

Ωραία να αναβάλουμε την υπογραφή της συμφωνίας με σκοπό τι; Περιμένουμε ότι οι αμερικανοί θα στείλουν καμία αρμάδα η οποία θα έρθει να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα; Αν το πιστεύουμε αυτό τότε 4,5 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάλαβε τι σημαίνει εξωτερική πολιτική.