Τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα από ότι εκπέμπει η ελληνική πλευρά» αποκαλύπτουν στα Παραπολιτικά πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup, ειδικά εκείνου της περασμένης Δευτέρας.

Η πεποίθηση είναι ότι η Αθήνα ακολουθεί ευλαβικά τη στρατηγική των χαμηλών τόνων στο «καυτό» θέμα των πλεονασμάτων, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική πλευρά θα είχε κάθε λόγο να εκφράζει σε υψηλούς τόνους την αισιοδοξία της.

Όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, όπως ο «θησαυροφύλακας» Κλ. Ρέγκλινγκ, δεν αρκούνται πλέον σε κατ’ ιδίαν θετικά σχόλια για τη δυναµική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονοµία, αλλά τοποθετούνται δηµοσίως, προαναγγέλλοντας, µάλιστα, διορθώσεις των συντηρητικών προβλέψεων για τα µακροοικονοµικά µεγέθη της Ελλάδας.

Επιπλέον, οι θεσµοί, που άλλοτε απέφευγαν όπως ο... διάβολος το λιβάνι να εµπλακούν σε συζητήσεις για τους δηµοσιονοµικούς στόχους, σύµφωνα µε πληροφορίες εµφανίστηκαν στην Αθήνα µε διάθεση να ακούσουν και να µεταφέρουν τα κείµενα τεκµηρίωσης της ελληνικής πλευράς για την περαιτέρω τεχνική διαβούλευση.

Επιπλέον, έως τον Μάιο αναµένεται... «παρέλαση» αξιωµατούχων από την ΕΚΤ, το ∆ΝΤ κι άλλους θεσµούς στην Αθήνα, οι οποίοι θα µεταφέρουν αισιόδοξα µηνύµατα για τις ελληνικές θέσεις. Από την άλλη, δεν είναι µυστικό ότι δεν αρκεί να φτάσεις στην πηγή, αλλά πρέπει να πιεις και νερό, τουτέστιν η Αθήνα θα πρέπει να «χτίσει» συµµαχίες πριν από την κρίσιµη µάχη και πάνω από όλα να «σπάσει» τις άµυνες των Βορείων, που συχνάπυκνά τα προηγούµενα χρόνια «κολλούσαν» τα ελληνικά αιτήµατα.

Όποιος ασχολήθηκε έστω και επιδερµικά µε τις επίπονες διαβουλεύσεις κατά τη µακρά µνηµονιακή περίοδο γνωρίζει ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονοµικών έβρισκε σχεδόν πάντα απέναντί του τις αποκαλούµενες χώρες του «3Α», δηλαδή εκείνες µε πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, οι οποίες έπαιζαν -και παίζουν ακόµα- τον ρόλο του θεµατοφύλακα της ευρωζώνης.

Ωστόσο, αυτή τη φορά φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει. Ο νέος υπουργός Οικονοµικών της Αυστρίας, Gernot Blümel, φέρεται να είναι κάτι παραπάνω από θετικός στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό σύµφωνα µε πληροφορίες εισέπραξε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ξεδιπλώνοντας τη «βεντάλια» της ελληνικής πλευράς.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις συνεχίζονται, όµως, µε τη στάση της Ολλανδίας. Ο έµπειρος Wopke Hoekstra όχι µόνο δεν ήγειρε ενστάσεις επί των ελληνικών εκτιµήσεων, αλλά είναι πολύ πιθανόν να επισκεφθεί την Ελλάδα µέσα στις επόµενες εβδοµάδες για κατ’ ιδίαν επαφές και συναντήσεις. Φυσικά, άπαντες γνωρίζουν ότι το «κλειδί» βρίσκεται στο Βερολίνο. Ο Χρ. Σταϊκούρας δεν έχει κάνει ακόµα άνοιγµα στη γερµανική πλευρά και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως οι Γερµανοί απαιτούν «ειδικό χειρισµό».

Με αυτό το σκεπτικό, ο Ελληνας υπουργός είναι πιθανόν να επισκεφθεί τον Φεβρουάριο το Βερολίνο για το πρώτο τετ-α-τετ µε τον Olaf Scholz, αλλά, ακόµα και αν δεν βγαίνουν οι χρόνοι, το ραντεβού θα γίνει τον Μάρτιο και µάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Στις 9 Μαρτίου, το Ελληνογερµανικό Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο διοργανώνει forum στο Βερολίνο, το οποίο θα ανοίξουν µε οµιλίες τους η Αγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως αστάθµητος παράγοντας της γερµανικής στάσης εν γένει χαρακτηρίζεται η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό της Γερµανίας, ενώ δεν πρέπει να υποτιµηθεί ο κίνδυνος να επιχειρήσει το Βερολίνο µια συνολική διαπραγµάτευση, µε δεδοµένο ότι, εκτός από το θέµα των πλεονασµάτων, κυρίαρχα ζητήµατα στην ατζέντα είναι το Μεταναστευτικό, η λυβική κρίση, ο πόλεµος των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο και η ελληνοτουρκική ένταση.

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

Στη δύσκολη µάχη των πλεονασµάτων -και όχι µόνο- η Αθήνα φαίνεται ότι θα έχει στο πλευρό της το Παρίσι. Επί ηµερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η γαλλική πλευρά είχε συνταχθεί πολλάκις µε τις ελληνικές θέσεις και µπορεί να πιστωθεί στον Γάλλο υπουργό Bruno Le Maire µεγάλο µέρος της συµφωνίας για τα µέτρα ελάφρυνσης του χρέους το 2018.

Την εβδοµάδα που έρχεται, στις 29 του µήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα για συνάντηση µε τον πρόεδρο Μακρόν. Στην επίσκεψη αυτή θα συνοδεύεται από πλήθος υπουργών, στελεχών και επιχειρηµατιών, οι οποίοι θα συµµετάσχουν σε συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν, µάλιστα, ότι ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Bruno le Maire θα υπογράψουν µια συµφωνία- έκπληξη µε έντονο συµβολισµό, η οποία θα ενισχύει το ρητό «Ελλάς - Γαλλία - συµµαχία».