Για όλα τα κρίσιμα ζητήματα συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώ προέβησαν και σε κοινές δηλώσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και στήριξε πλήρως Ελλάδα και Κύπρο, ενώ από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι κάθε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία.

Μακρόν: Στηρίζουμε τα κυριαρχικά σας δικαιώματα  Ελλάδας και Κύπρου.


Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

"Μιλήσαμε για το κομμάτι της ασφάλειας. Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχεση με τον σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Καταδικάζουμε μαζί με την ΕΕ τις προκλήσεις της Τουρκίας" ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο» τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, που προανήγγειλε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα. Επίσης θα γίνουν κοινές επιχειρήσεις από ξηράς και θαλάσσης, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα επενδύσεων. «Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις» τόνισε.

Για απόλυτη σύγκλιση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος για το μεταναστευτικό. «Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας», ανέφερε σε προσωπικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν επιστροφές. «Να βασίζεστε στη δική μας χώρα», πρόσθεσε. Επίσης, ζήτησε κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη από φέτος, για να υπάρξει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην υποδοχή των προσφύγων με μέριμνα για τις χώρες πρώτης γραμμής.

Μητσοτάκης: Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινή αντίληψη

Παίρνοντας τον λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία τον Γάλλο πρόεδρο, υπερθεματίζοντας για τη στενή, ιστορική σχέση των δύο χωρών.

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι. Ευχαριστώ τον κ. Μακρόν για τη στήριξη που δίνει στην πατρίδα μας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν πλούσια. Αμυντική συνεργασία, περιφερειακά θέματα, προσφυγικό, προϋπολογισμός ΕΕ. Σε όλα η Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινή αντίληψη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάνοντας σύντομη αναφορά στην οικονομία και στην επιτυχή έκδοση του 15ετούς ομολόγου κάλεσε τους γάλλου επενδυτές να εμπιστευθούν την Ελλάδα όπως έκανε νωρίτερα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τον οποίο μάλιστα ευχαρίστησε.

Εκτενή αναφορά σε πιο έντονο ύφος έκανε ο πρωθυπουργός στη στήριξη της Γαλλίας σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, με αναφορά και στoν γεωστρατηγικής σημασίας αγωγό EastMed.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η όποια πολιτική λύση στην Λιβύη περνάει από την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημιονίου.

«Το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης είναι άκυρο. Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και σημειώνοντας πως η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας είναι κοινή.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο έθεσε στον Γάλλο πρόεδρο, εξηγώντας τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την υλοποίησή του.

Αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού μιλώντας για συναντίληψη με την Γαλλία σε ότι αφορά την έκταση του προβλήματος, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του, περιγράφοντας πως τρία είναι τα κλειδιά: Η φύλαξη των συνόρων, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία είναι σημαντική, αρκεί να τηρείται και το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης καθώς η διαχείριση δεν μπορεί να περιοριστεί σε εθνικούς χειρισμούς.

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Με τον Πρόεδρο Μακρόν συντασσόμαστε απόλυτα στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα άλλωστε ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050. Έχουμε αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο 'Αουσβιτς.

«Αυτός ο τόπος φρίκης με γέμισε με σκέψεις και με προβληματισμό. Για τα όρια του ανθρώπου για τη βία και τη δημοκρατία, για τις ευθύνες όλων μας απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα είμαι εδώ στο Παρίσι, όπου σε μία συγκυρία ίσως συμβολική κυκλοφορεί τούτες τις μέρες για πρώτη φορά η γαλλική έκδοση του Μαουντχάουζεν, ενός έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη, που κρατούμενος κι αυτός έγραψε για τη ζωή του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έργο που μελλοποιήθηκε αργότερα με τρόπο συγκλονιστικό».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε μάλιστα, πως είχε την ευκαιρία να χαρίσει στον Γάλλο Πρόεδρο ένα αντίγραφο της γαλλικής μετάφρασης του έργου και πρόσθεσε: «Μετά τις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο Μακρόν οι γκρίζες σκέψεις και οι πρόσκαιροι δισταγμοί δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία και στη ρεαλιστική ελπίδα».