Το Κράτος Δικαίου και ο ανθρωπισμός μας συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια δήλωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια τονίζοντας ότι με αυτήν «δεν θα παίξει κανένα». Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές υπογράμμισε με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό πως θα σύνορα της χώρας «τώρα φυλάσσονται» σημειώνοντας πως θα μπει τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Λιμενικού Σώματος και αφού εξήρε τον ρόλο των ανδρών και των γυναικών στην αστυνόμευση των λιμένων και των θαλασσών μας, σημείωσε πως «καλούνται να σώζουν ζωές προσφύγων, αλλά και να προστατεύουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας, διαφυλάσσοντας, ταυτόχρονα, και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η επέτειος του Λιμενικού αλλά και των γεγονότων στην Μόρια αποτελούν ευκαιρία για να αποσαφηνιστούν για μια ακόμη φορά οι άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης που έχουν ως εξής:

«Το Κράτος Δικαίου και ο ανθρωπισμός μας συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια! Με αυτήν δεν θα παίξει κανείς! » «Τα σύνορα τώρα φυλάσσονται» είπε για να προσθέσει ότι «τα νησιά θα αποσυμφορηθούν» αρχής γενομένης από όσους έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις δομές κλειστού τύπου που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν αναφέροντας πως «Άσυλο θα έχουν μόνο όσοι το δικαιούνται. Και οι παράνομοι θα γυρίζουν γρήγορα στις χώρες προέλευσης.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ. «Θα μπει τάξη» είπε προκειμένου να «ξεχωρίσουν αυτές που πράγματι επιτελούν το σκοπό τους, από εκείνες που φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Τόνισε δε πως με τη νέα ρύθμιση οι οργανισμοί αυτοί θα έχουν «ονοματεπώνυμο» μέσα από το Μητρώο στο οποίο θα αναφέρονται οι στόχοι, τα μέλη, η προέλευση και οι κανονισμοί λειτουργίας. Και αυτό όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σημαίνει ότι θα ελέγχονται από το κράτος ως προς τη νομιμότητα και τις πράξεις τους.

Δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει πως «οι πιο πολλές ΜΚΟ είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος» αλλά «υπάρχουν και κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τον οποίο επικαλούνται». Κατέληξε λέγοντας πως αυτό «Δεν θα το ανεχτούμε άλλο»!