Συνεχείς επαφές με στόχο διεθνείς συνεργασίες και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Διασποράς, πραγματοποιεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κώστας Βλάσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου παρευρέθηκε στο επίσημο δείπνο που διοργάνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της «Συμμαχίας για την προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας». 

Νωρίτερα ο κ. Βλάσης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της American Jewish Committee David Harris, με τον οποίο μελέτησαν τις  βέλτιστες διεθνείς πρακτικές σε θέματα Διασποράς, αλλά τις προοπτικές ελληνοεβραϊκής συνεργασίας σε ομογενειακό επίπεδο. Στο ίδιο πνεύμα ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την πρύτανη  του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) Katherine Fleming, με την οποία συζήτησαν για το πώς η συνεργασία σε εκπαιδευτικά θέματα μπορεί να επιδράσει θετικά στην ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια.

Εκεί που κρατούν την ελληνική ψυχή ζωντανή

Άμα τη αφίξει του στις ΗΠΑ ο Κώστας Βλάσης επισκέφθηκε το Hellenic Classical Charter School, όπου παιδιά από πολλές χώρες του κόσμου μαθαίνουν την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα. Σε δηλωσή του ο υφυπουργός συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς «που με τις προσπάθειές τους κρατούν την ελληνική ψυχή ζωντανή».

Έπειτα, ο Κώστας Βλάσης βρέθηκε στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, όπου πάνω από 800 παιδιά μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και μετέχουν της ελληνικής Παιδείας. Συγκινημένος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός: «Κρατώντας ζωντανή την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της Πατρίδας μας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, αλλά και στους μαθητές και τις μαθήτριες που έχουν στην καρδιά τους την Ελλάδα».