Δώστε μας αιγαιοπελαγίτικη τεχνογνωσία για τον τουρισμό μας!».

Αυτό ουσιαστικά το αίτημα έφτασε στην ελληνική κυβερνητική αποστολή από επίσημα σαουδαραβικά χείλη στις συναντήσεις που είχε τις προάλλες στο Ριάντ και πλέον μια ιστορική συνεργασία είναι προ των πυλών: η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία, ώστε το δεύτερο μεγαλύτερο κράτος του αραβικού κόσμου να μπορέσει να αναπτύξει την τουριστική του βιομηχανία. Ελληνικές εταιρείες, καθώς και στελέχη που δραστηριοποιούνται στην παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών, στις θαλάσσιες μεταφορές, στον τομέα της εστίασης, στη νυχτερινή διασκέδαση και αλλού, όπως και κατασκευαστικές εταιρείες -εφόσον η συνεργασία αυτή προχωρήσει- θα αναλάβουν σημαντικά έργα στη Σαουδική Αραβία, που επιθυμεί διακαώς να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να αποκτήσει και άλλες μεγάλες πηγές εσόδων, πέρα από το πετρέλαιο, που σήμερα είναι η πηγή του 45% του ΑΕΠ της.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ

Το σχέδιο της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, όπως το παρουσία-σαν σε αδρές γραμμές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας, είναι να αξιοποιήσουν τουριστικά περίπου 50 νησιά στην Ερυθρά Θάλασσα, εφαρμόζοντας στην περιοχή αυτή πιο χαλαρούς κα-νόνες σε σχέση με το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα. Προκειμένου να αντιγράψουν όπως επιθυμούν την επιτυχημένη «συνταγή» των Κυκλάδων, σκέπτονται ακόμα και να δημιουργήσουν ένα «ελληνικό χωριό» σε ένα από τα νησιά αυτά, με ελληνική κουζίνα, ελληνική μουσική και άλλα στοιχεία χαρακτηριστικά της χώρας μας.

Τα οικονομικά και επενδυτικά οφέλη της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, καθώς και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επίσης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, δεν εξαντλούνται στην αξιοποίηση της τουριστικής τεχνογνωσίας.

Οι δυνατότητες αραβικών επενδύσεων συ-ζητήθηκαν διεξοδικά στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης στην Αραβική Χερσόνησο, στις οποίες αναγνωρίστηκε από την άλλη πλευρά η πρόοδος που έχει σημειώσει τους τελευταίους μήνες η χώρα μας σε οικονομικό επίπεδο και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ορίστηκε ως σύνδεσμος («liaison») των δύο πλευρών για τις επενδύσεις, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν επίσης παρών στο ταξίδι, θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο, επικεφαλής αποστολής περίπου 40 Ελλήνων επιχειρηματιών. Στην αποστολή αυτή, όπου αναμένεται να υπογραφεί επενδυτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Majid bin Abdullah Al Qasabi, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη τον κάλεσε να υποδείξει «τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες» και, όπως είπε, «εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφθεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες. Να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα».

ΛΙΣΤΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη μια λίστα με επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας, όπου αναφέρονται κυρίως οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας –ιδίως δε των ανανεώσιμων πηγών–, των ακινήτων (real estate), των μεταφορών (logistics) και του αγροδιατροφικού τομέα, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον αραβικό κόσμο στο πλαίσιο της ασφάλειας τροφίμων. Φυσικά, θα υπάρχει και η λίστα με τις μεγάλες επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ, ιδίως δε για τα λιμάνια και τις μαρίνες, όπου εκ-δηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων όπου σήμερα λει-τουργούν λιγνιτικές μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, οι οποί-ες, όπως έχει εξαγγελθεί, θα κλείσουν τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται σκέψεις ακόμα και για τη δημιουργία στη θέση τους μονάδων μετατροπής σκουπιδιών σε ενέργεια. Συνέργειες, επίσης, όπως διεφάνη ιδίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορούν να προκύψουν και στον τομέα του πολιτισμού, με περιοδικές εκθέσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στο Άμπου Ντάμπι εκφράστηκε η έντονη πρόθεση από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, για παράδειγμα, περνούν ετησίως οι περισσότεροι επιβάτες από οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο στον κόσμο και η κίνηση αυτή μπορεί με διάφορους τρόπους να αξιοποιηθεί για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στο επίπεδο των σχέσεων με τις δύο αυτές χώρες (σ.σ.: Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και είναι βέβαιο ότι μπορούν να κινητοποιηθούν πολύ σημαντικά κεφάλαια από τον Κόλπο, τα οποία θα στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την κυβερνητική αποστολή. «Έχουμε δρομολογήσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε ση-μαντικά κεφάλαια από το Άμπου Ντάμπι», ανέφερε επίσης.
ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Από τη σειρά επαφών και τις πολύωρες συζητήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διήμερη επίσκεψή του στην Αραβική Χερσόνησο, δύο θεωρούνται οι πιο κομβικής σημασίας για την εμβάθυνση των στρατηγικών μας σχέσεων με τις δύο χώρες: η συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, που διήρκεσε 35 λεπτά, και αυτή με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, που είχε διάρκεια 45 λεπτών.

Μέσα σε αυτή τη μιάμιση ώρα συνολικά έγινε σαφές ότι υπάρχει συναντίληψη για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Η κοινή αυτή αντίληψη για ζητήματα στρατηγικής σημασίας στην περιοχή αφορά στην Ελλάδα, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και την Αίγυπτο, όπως επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας.

Με την επίσκεψή του, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός διευρύνει το πλέγμα των σχέσεων της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, που είχαν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί μέσα στη δεκαετία της κρίσης.

«Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι η Ελλάδα είναι περιφερειακός παράγοντας που υποστηρίζει την ειρήνη και πάντα θα συνεργάζεται με τις χώρες που έχουν την ίδια θεώρηση όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα», ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στο Αl Arabiya.

Το ζήτημα των προβλημάτων και των κινδύνων που δημιουργεί η υπογραφή του παράνομου μνημονίου για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, ωστόσο οι θέσεις των δύο αραβικών κρατών υπέρ της Ελλάδας είχαν γίνει ξεκάθαρες πρόσφατα.

Η Σαουδική Αραβία, που αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Τουρκία για την πρωτοκαθεδρία στον σουνιτικό ισλαμικό κόσμο, βλέπει με διαφορετική ματιά την Ελλάδα μετά την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Η «επένδυση» του Ριάντ σε ένα κράτος γειτονικό της Τουρκίας, το εγγύτερο (μαζί με την Κύπρο) μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, που στέκεται οικονομικά πλέον στα πόδια του και αναπτύσσει τις περιφερειακές συμμαχίες του, αποκτά μια γεωπολιτική σημασία που δεν είχε στο παρελθόν.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Mohammad bin Salman επισφραγίστηκε η διάθεση για σημαντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν διεξοδικά οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Από το κλίμα της συνάντησης και την τετ-α-τετ συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Mohammed Bin Zayed προκύπτει η στρατηγική επιλογή για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στρατηγικής σημασίας είναι και η διάθεση από τον Μάρτιο μιας συστοιχίας Patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας της χώρας. Ση-μειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και η μετακίνηση και διαμονή του προσωπικού, το οποίο θα έχει μάλιστα την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Η συστοιχία Patriot θα συνοδεύεται από περίπου 130 άτομα.