Παράλληλα με τις διεθνείς επαφές που έχει ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στη διεθνή πολιτική, εξελίσσεται ένας μίνι διπλωματικός μαραθώνιος για τα χρήματα που θα πάρει η χώρα μας από τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό. Στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη εκτάκτως από το Παρίσι την προπερασμένη Τετάρτη το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην πρώτη συνάντηση που είχε ο διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ με Ευρωπαίο ηγέτη σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο κ. Μισέλ είχε συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ένωσης, ένα θέμα που έχει διχάσει τα 27 πλέον –μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου– κράτη-μέλη.

Το περασμένο Σάββατο, στην πόλη Μπέζια της Πορτογαλίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Δημήτρη Μητρόπουλο, συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου της ομάδας «Φίλοι της Συνοχής», που απαρτίζεται από 17 χώρες της Ε.Ε., με στόχο τον συντονισμό ενόψει της απόφασης που αναμένεται να ληφθεί για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στις 20 Φεβρουαρίου, κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Η κοινή διακήρυξη, την οποία αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπέγραψε η Ιταλία, ζητά τη διατήρηση του ύψους της χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής, που αφορά τις φτωχότερες χώρες.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Οι διεργασίες σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πυρετώδεις. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. σημαίνει ότι τα διαθέσιμα ποσά θα είναι λιγότερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του Μεταναστευτικού. Οι μεγάλες χώρες του Βορρά πιέζουν να πέσει ο συνολικός προϋπολογισμός στο 1% του ΑΕΠ, η Κομισιόν ανεβάζει τον πήχη στο 1,11% και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί να ανέλθει στο 1,3%.

Η κυβέρνηση αγωνίζεται στο παρασκήνιο όλο το τελευταίο διάστημα για να μη μειωθούν τα κονδύλια για τις παραδοσιακές πολιτικές της Ενωσης, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η Πολιτική Συνοχής, αλλά και για να εξασφαλίσει η Ελλάδα περισσότερους πόρους, ιδίως τώρα, που εξέρχεται από τη μακρόχρονη οικονομική κρίση. Το επιχείρημα ότι η χώρα μας έχει απολέσει κατά τη διάρκεια της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της και πως τα προσεχή χρόνια χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις έχει τονιστεί στα ευρωπαϊκά φόρα από την κυβέρνηση, που επιθυμεί παράλληλα να αξιοποιήσει πόρους από τις νέες πολιτικές, που αφορούν τη μετανάστευση, την άμυνα και την καινοτομία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ΚΑΠ και η Πολιτική Συνοχής, ωστόσο, είναι οι δύο βασικοί τομείς στους οποίους η Κομισιόν προτείνει να μειωθούν τα κονδύλια, ώστε να «ισοφαρίσει» την απώλεια της συνεισφοράς της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΑΠ, ένα από τα κεντρικά εργαλεία στήριξης της ελληνικής υπαίθρου, χωρίζεται σε δύο πυλώνες (άμεσες ενισχύσεις και πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης) και η χώρα μας φαίνεται πως έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, τη Γαλλία, στη μάχη για τη διατήρηση του πρώτου πυλώνα σε υψηλό επίπεδο, ακόμα δε και την ενίσχυσή του. Όπως διευκρίνισε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι -απαντώντας σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη-, με βάση την πρόταση της Κομισιόν, το κονδύλι για τις άμεσες ενισχύσεις προς την Ελλάδα θα υποστεί μείωση μικρότερη του 4%.

Στο δείπνο με τον Σαρλ Μισέλ, ο κ. Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας το πολιτικό σκεπτικό του, τόνισε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι, ως η πρώτη μεταλαϊκιστική κυβέρνηση στη χώρα, πρέπει να στηριχθεί από την Ε.Ε. Στόχος του πρωθυπουργού, όπως τονίζουν συνεργάτες του, είναι η Ελλάδα να ισορροπήσει ανάμεσα στις χώρες της συνοχής και τους καθαρούς συνεισφορείς, σε ένα περιβάλλον σκληρής διαπραγμάτευσης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η χώρα μας διεκδικεί σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα δημιουργηθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να στηρίξει την τοπική απασχόληση και να προωθήσει ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, στη μεταλιγνιτική εποχή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 8/2