Για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τις νέες επενδύσεις, το πρόγραμμα της Volkswagen στη Θάσο αλλά και για τα εργασιακά τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Νίκος Παπαθανάσης.

Αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όλες τις αιτιάσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μάλιστα απέδειξε πως όλα όσα αναφέρθηκαν στην ερώτηση του ήταν ψέματα».

Την ίδια στιγμή επισημαίνοντας ότι «έχουν επιτευχθεί οι ρυθμοί ανάπτυξης και είναι υψηλότεροι, όπως υψηλότερες θα είναι και οι προβλέψεις», ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως «θα υπάρχει ανάπτυξη 2,8 και περισσότερο». «Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση βοηθάει την εργασία», τόνισε προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε και τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή, που αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε από το αντίστοιχο διάστημα το περσινό». «Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης λειτουργούν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Παράλληλα ανέφερε πως και «σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για τον σεβασμό που πρέπει να έχουν οι εργοδότες απέναντι στους εργαζόμενους και θα σταθεί σ’ αυτό». «Η κυβέρνηση θα σταθεί πολύ ισχυρά σε αυτό το επιχείρημα ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να σέβονται τους εργαζόμενους και να τους έχουν ως εταίρους», συνέχισε.

Για το ρυθμό ανάπτυξης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε πως «η αρχική πρόβλεψη για το 2019 ήταν 1,9» και εκτίμησε πως με την πολιτική που ακολουθήθηκε «ο τελικός ρυθμός ανάπτυξης θα υπερβεί το 2,1 ίσως θα φτάσει 2,2».

«Εμείς με τον προϋπολογισμό έχουμε θεμελιώσει και στηρίξει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,8 και θα το δείτε στην πορεία καθώς οι θεσμοί και η τράπεζα θα αρχίσουν να αναμορφώνουν το ρυθμό και να τον ανεβάζουν», συμπλήρωσε.

Ακόμη επισήμανε ότι η καλύτερη απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι «η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου το οποίο κάτω από το 1 και αυτό είναι ρεκόρ αλλά και επίσης η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που είναι στο 0,3».

Παράλληλα ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε πως «ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα που θέλουμε», ωστόσο εκτίμησε «ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020». «Αν φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα, θα έχουμε ραγδαία πτώση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου», εξήγησε ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, δήλωσε πως «συνολικά οι προγραμματισμένες επενδύσεις ανέρχονται σε 55 δις». «Τα 55 δις είναι οι διάφορες επενδύσεις οι οποίες προγραμματίζονται να γίνουν, είναι κυρίως ενέργεια, νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αγωγοί και δίκτυα εγκαταστάσεων φυσικού αερίου όλα αυτά, μαζί με τις άλλες επενδύσεις τις άμεσες επενδύσεις θα ανέρθουν περίπου στα 55 δις», εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης.

Για την επένδυση την οποία κάνει η Aegean, υπογράμμισε ότι «είναι η πίστη που έχει μια μεγάλη εταιρεία απέναντι στην εθνική οικονομία».

Αναφορικά με το πρόγραμμα της Volkswagen στη Θάσο, σημείωσε πως «η Volkswagen η οποία είναι πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση αλλά και στην αυτόνομη ηλεκτροκίνηση μελετά και άλλες περιοχές αλλά τώρα πήγε στη Θάσο ως ένα σημείο που θα μελετήσει έτσι ώστε να εφαρμόσει πιλοτικά κάποιο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης». Ο υφυπουργός εξήγησε ότι πρόκειται «για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θέλει να εφαρμόσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να δοκιμάσει την ηλεκτροκίνηση, με αυτόνομη οδήγηση, στη Θάσο».

Για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε πως «οι θέσεις εργασίας θα σωθούν». «Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η λειτουργία της Ελευσίνας μαζί με το Νεώριο Σύρου θα είναι η αρχή μιας νέας πορείας για την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία», τόνισε.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι «υπάρχει ένας ενδιαφερόμενος ο οποίος έχει καταθέσει το επιχειρηματικό του σχέδιο και είμαστε στις τελευταίες συζητήσεις».
«Το πώς δηλαδή θα γίνει η ενδιάμεση λειτουργία έτσι ώστε να περάσει, με τη συμφωνία του νυν ιδιοκτήτη, σε μια ενδιάμεση λειτουργία, με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστεί η λειτουργία του ναυπηγείου και ταυτόχρονα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του άρθρου 106β έτσι ώστε να υπάρξει πλήρη εξυγίανση και επαναλειτουργία με ιδιωτικονομικά κριτήρια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως «εντός του μηνός θα έχουμε σχεδόν φτάσει σε καταληκτικές συζητήσεις έτσι ώστε το Μάρτιο να μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξης της εταιρείας στο άρθρο 106».