Την έγκριση του ιδίου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή νέα, ενισχυμένα μέτρα για τη «θωράκιση» της χώρας μας έναντι της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, θα ζητήσει αύριο το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των parapolitika.

Οι πολύ σημαντικές προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει αύριο στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Βασίλης Κικίλιας αποφασίσθηκαν μόλις πριν από λίγο στην έκτακτη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων στελεχών του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι σημαντικές προτάσεις προς τον πρωθυπουργό, πάντως, θα συνοδευθούν από το αίτημα του Βασίλη Κικίλια για πρόσθετη, έκτακτη επιχορήγηση προς το υπουργείο Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ενώ αναλυτικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν μόνον μετά την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Κικίλια.

Το ECDC

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC), ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού σε άτομα που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε περιοχής όπου ενδημεί ο ιός είναι σήμερα υψηλός.

Ο συνολικός αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων σε περιοχές με κοινοτική μετάδοση (σ.σ.: από άνθρωπο σε άνθρωπο, χωρίς να παρεμβάλλεται ταξίδι στην Κίνα) είναι υψηλή ή αυξάνεται έντονα. Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με τη μεταδοτικότητα και τη δυσκολία εντοπισμού, ιδιαίτερα ατόμων με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος στους ηλικιωμένους και άτομα που εμφανίζουν χρόνια νοσήματα.

- Η επίπτωση της νόσου εξαρτάται από την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

- Η πιθανότητα να μην μπορέσουν τα συστήματα Υγείας να ανταπεξέλθουν είναι χαμηλή έως μέτρια.

Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει χαμηλός, ενώ η πιθανότητα εκτεταμένης μόλυνσης από SARS-CoV-2 παραμένει χαμηλή κατά τη διάρκεια της αιχμής της εποχής της γρίπης 2019 - 2020.

Αν υπήρχε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 κατά τη διάρκεια της αιχμής της εποχής της γρίπης, ο δυνητικός αντίκτυπος στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα ήταν μέτριος έως υψηλός.

Θα απαιτούσε πρόσθετους πόρους για τη διαχείριση των κρουσμάτων, την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των ατόμων με τα οποία ήρθαν σε επαφή.

Η αυξημένη μετάδοση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η οποία θα επιδεινωθεί εάν σημαντικός αριθμός υγειονομικών μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Επίτροπος της Ε.Ε. για την Υγεία

Χαρακτηριστική της διεθνούς ανησυχίας είναι επίσης η δήλωση της επιτρόπου της Ε.Ε. για την Υγεία Στέλλας Κυριακίδη, η οποία αναφέρεται σήμερα στην Ιταλία:

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση στην Ιταλία και συγχαίρουμε τις ιταλικές αρχές για την ταχεία και αποτελεσματική δράση τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη. Μόνο μαζί μπορούμε να προλάβουμε την εξάπλωση του COVID19. Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα. Μόνο μέσω μίας παγκόσμιας συνεργασίας και συντονισμού θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) και το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη στενή συνεργασία και τις προσπάθειές τους να υποστηρίξουν μία συντονισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης"