Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, µιλάει στα «Π» και αποκαλύπτει ότι την ερχόµενη εβδοµάδα θα καταθέσει νοµοσχέδιο που θα περιλαµβάνει πιο γρήγορες περιβαλλοντικές αδειοδοτικές διαδικασίες, αλλαγές στη δασική νοµοθεσία και ρυθµίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις. Παράλληλα, προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Κοµισιόν ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας.

Γιατί «τρέχουµε» την απολιγνιτοποίηση πιο γρήγορα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη; Πώς απαντάτε στις αγωνίες των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών για την επόµενη ηµέρα;

Η απολιγνιτοποίηση γίνεται για προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονοµικούς: Η ∆ΕΗ µπήκε µέσα µόνο από τον λιγνίτη µισό δισ. τα τελευταία δύο χρόνια! Αν δεν παρέµβουµε, η ∆ΕΗ θα ξαναγυρίσει στο σηµείο που την παραλάβαµε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η απολιγνιτοποίηση θα γίνει µε τρόπο δίκαιο για τη ∆υτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Καταρτίζουµε το Σχέδιο ∆ίκαιης Μετάβασης, που θα χρηµατοδοτηθεί µε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους έως 4,4 δισ. ευρώ. Ήδη το εφαρµόζουµε. Την περασµένη εβδοµάδα ανακοινώθηκε συντονιστής για την απολιγνιτοποίηση µε πολύ καλή γνώση της ενέργειας και των επενδύσεων, ο Κωστής Μουσουρούλης. «Ξεκλειδώσαµε» 136 εκατ. ευρώ από τον λιγνιτικό πόρο της ∆ΕΗ και ανακοινώθηκε η επένδυση των ΕΛ.ΠΕ. και της JUWI για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW, που θα δηµιουργήσει 300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή. Το σηµαντικό όµως για µένα είναι ότι θα ζητήσουµε από την Κοµισιόν ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις λιγνιτικές περιοχές. Αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις.

Διορθώνουμε τις στρεβλώσεις της δασικής νομοθεσίας με στόχο να προστατεύσουμε τον δασικό μας πλούτο και την περιουσία των πολιτών. Επίσης, φέρνουμε ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις


Θα µπορούσε η ΛΑΡΚΟ να παραµείνει σε λειτουργία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας;

Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει πάνω από µισό δισ. ευρώ σε τρίτους, πρέπει να επιστρέψει παράνοµες κρατικές ενισχύσεις 135 εκατ., σύµφωνα µε το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο, της έχει επιδικαστεί περιβαλλοντικό πρόστιµο 49,5 εκατ. και είχε τρία δυστυχήµατα τους τελευταίους µήνες! Οποιαδήποτε άλλη τέτοια εταιρεία θα είχε κλείσει προ πολλού. Εµείς, επειδή νοιαζόµαστε για τους εργαζοµένους, φέραµε λύση βασισµένη στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για την πώληση της εταιρείας, ελεύθερης βαρών, σε ιδιώτη επενδυτή. ∆ώσαµε περιθώριο 12 µηνών και µια χρηµατοδότηση-γέφυρα και ζητήσαµε και από τους εργαζοµένους να συµβάλουν και αυτοί µε µεσοσταθµική µείωση µισθών κατά 25%. Μόνον έτσι θα κρατηθεί η εταιρεία όρθια. Όποιος υπόσχεται ότι όλα µπορούν να µείνουν ίδια είτε αγνοεί την πραγµατικότητα είτε εξαπατά συνειδητά τους εργαζοµένους της ΛΑΡΚΟ.

Τι προβλέπει το περιβαλλοντικό νοµοσχέδιο που θα παρουσιάσετε την επόµενη εβδοµάδα;

Με το νοµοσχέδιο αυτό αντιµετωπίζουµε σειρά σηµαντικών περιβαλλοντικών θεµάτων: Απλοποιούµε και επιταχύνουµε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτικές διαδικασίες, σύµφωνα µε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. ∆ιορθώνουµε τις στρεβλώσεις της δασικής νοµοθεσίας µε στόχο να προστατεύσουµε τον δασικό µας πλούτο αλλά και την περιουσία των πολιτών. Φέρνουµε ρυθµίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις, που θα λαµβάνουν υπόψη τις αποφάσεις και τη νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε να προχωρήσουµε χωρίς να προκληθούν νέα προβλήµατα αντισυνταγµατικότητας. Εκσυγχρονίζουµε, τέλος, το πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των προστατευόµενων περιοχών. Με τις πρωτοβουλίες αυτές συνδυάζουµε την προστασία του περιβάλλοντος µε την προσπάθεια η χώρα να προχωρήσει µπροστά αναπτυξιακά, χωρίς αγκυλώσεις και δογµατισµούς.

Θα δοθεί ποτέ τέλος στο διαχρονικό φαινόµενο της πολεοδοµικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα; Θα δούµε να κατεδαφίζονται αυθαίρετα και να µη δίνονται άλλες παρατάσεις και νέες ρυθµίσεις τακτοποίησης;

Η ρύθµιση που ψηφίστηκε είναι απόδειξη της βούλησής µας να βάλουµε τάξη στα αυθαίρετα. Οπως προβλέπει και η απόφαση του ΣτΕ, είναι µια συνολική ρύθµιση πενταετίας για όσα χτίστηκαν πριν από τις 27/07/2011. Τα αυθαίρετα µε βαριές παραβάσεις -της κατηγορίας 5- θα µπορούν να τακτοποιούνται µέχρι τις 30/06/2020. Μετά δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τα αυθαίρετα όλων των υπόλοιπων κατηγοριών θα µπορούν να τακτοποιούνται και µετά την 30ή Ιουνίου. Οι ιδιοκτήτες τους όµως θα πληρώνουν πρόστιµο αυξηµένο κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης. Είναι µια ρύθµιση που δίνει τον απαραίτητο χρόνο και είναι δίκαιη µε όσους ήδη έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Αλλες παρατάσεις δεν θα υπάρξουν! Η κυβέρνηση δεν θα µείνει απαθής απέναντι στα αυθαίρετα. Ιδιαίτερα σε αυτά που είναι σε ρέµατα, στον αιγιαλό κ.λπ. Ήδη έχω υπογράψει µία απόφαση για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο, ενώ και άλλες αποφάσεις που είχαν ληφθεί από την προηγούµενη κυβέρνηση θα προχωρήσουν και από τη δική µας πλευρά.

Η Ευρώπη ανακυκλώνει, παράγει ενέργεια από σκουπίδια, καινοτοµεί. Στην Ελλάδα ακόµα θάβουµε τα σκουπίδια. Μέχρι και ο ΧΥΤΑ Φυλής πήρε νέα, τριετή παράταση. Πότε και πώς θα αλλάξει η διαχείριση των απορριµµάτων;

Είµαστε 24οι στην Ε.Ε. στην ανακύκλωση των απορριµµάτων. Είναι µία πολύ κακή επίδοση για µια χώρα µε τόσο µεγάλη φυσική οµορφιά και σηµαντικό εισόδηµα από τον τουρισµό. Γι’ αυτό: Τρέχουµε τη δηµοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων µέσα στο 2020. Επικαιροποιούµε τον Εθνικό Σχεδιασµό ∆ιαχείρισης Αποβλήτων µε στόχους εφικτούς και µετρήσιµους. Κάνουµε αγώνα δρόµου για να απορροφήσουµε 940 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ ξεκινάει στην Αττική µε πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, νέο πρόγραµµα ανακύκλωσης για τα τρόφιµα µε τον καφέ κάδο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και τρεις Μονάδες Ολοκληρωµένης Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιφέρεια Αττικής.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 22/2