«Θα ανταποκριθούμε στην ανάγκη αποτρεπτικής παρουσίας ώστε να αποφύγουμε τη διεξαγωγή επιχειρήσεων γεωτρήσεων σε ζώνες που δεν είναι αναγνωρισμένες ως τουρκικές ζώνες», διαμήνυσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας.

Η υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλωράνς Παρλύ επισήμανε ότι «η παρουσία μου στην Αθήνα αποδεικνύει την αποφασιστική δέσμευση της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδος, για το σεβασμό της κυριαρχίας της» και τόνισε πως η χώρα της είναι προσκολλημένη στο σεβασμό των διεθνών κανόνων και συνεπώς δεν μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις γεώτρησης που πραγματοποιούνται μονομερώς σε ζώνες οι οποίες δεν είναι αναγνωρισμένες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως ζώνες τουρκικών γεωτρήσεων.

«Γι’ αυτό το λόγο, η Γαλλία μαζί με άλλες χώρες θέλησε να παρίσταται εγγύς αυτών των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών για να δείξει την προσκόλλησή της στο σεβασμό των διεθνών κανόνων και την ελευθερία πλεύσης και να δείξουμε και μία παρουσία, που θα είναι αποτρεπτική παρουσία», τόνισε και προανήγγειλε την ενίσχυση της παρουσίας του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο με σκοπό την αποτροπή μονομερών ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή,

Ερωτηθείς για το μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης υπογράμμισε πως «δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια που θέτει το διεθνές δίκαιο και το οποίο φαίνεται να υιοθετεί μία πολιτική τετελεσμένου γεγονότος» και επισήμανε πως η Γαλλία δεν είναι ευχαριστημένη με αυτά τα τετελεσμένα γεγονότα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλους σημείωσε ότι «το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και προκαλεί αστάθεια» σημείωσε - Τι ανέφερε για τους εξοπλισμούς και την επιχειρησιακή συνεργασία των δύο χωρών στην Αφρική.

Σύμφωνα με τον υπουργό συζητήθηκαν οι κύριοι άξονες της συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, αυξημένη ναυτική παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και ενισχυμένη αμοιβαίως επωφελή βιομηχανική συνεργασία.

«Συζητήσαμε επίσης, επίκαιρα θέματα συνεργασίας στον αμυντικό - τεχνικό τομέα και ειδικότερα, ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η προμήθεια σύγχρονων φρεγατών τύπου “Belh@rra”, η τεχνική υποστήριξη των Α/Φ Μιράζ και των Ε/Π ΝΗ-90. Έγινε επίσης συζήτηση για τις προοπτικές για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στο βιομηχανικό τομέα, την έρευνα και καινοτομία», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι συζητήθηκαν εκτενώς τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα την υπογραφή του απολύτως άκυρου εγγράφου, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, με ένα μέρος στη Λιβύη και την επιτακτική ανάγκη της ακύρωσής του, ως προϋπόθεση οποιασδήποτε πολιτικής λύσης στη Λιβύη.