Το αίτημα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για μια κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στη Βουλή του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη θα διευκόλυνε σε σημαντικό βαθμό την ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τις σκοτεινές πτυχές ενός κατασκοπευτικού θρίλερ, που διαδραματιζόταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 στους κόλπους της Αριστεράς. Και αυτό διότι η ιστορία των «παράνομων» ηχογραφήσεων και της «υποκλοπής συνομιλιών» από κρίσιμες συνεδριάσεις των Eurogroup και όχι μόνο, όπως είχαν αποκαλύψει από τον Αύγουστο του 2015 τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που ο Γ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται πως το σχετικό υλικό δεν το κράτησε για τον εαυτό του με σκοπό να εμπλουτίσει με λεπτομέρειες τα συγγραφικά του πονήματα, αλλά το είχε μοιραστεί με τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

«ΚΟΜΙΣΤΗΣ»

Δηλαδή, για ένα διάστημα, πριν έλθει σε οριστική ρήξη με τον Αλ. Τσίπρα, λειτουργούσε ως «κομιστής» των απόρρητων πρακτικών στις συνεδριάσεις των Eurogroup. Βέβαια, όταν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ανέδειξαν το θέμα, ο Γ. Βαρουφάκης με σχόλιό του στο Twitter είχε καταφερθεί εναντίον της εφημερίδας, σημειώνοντας πως «έχω καιρό να δώσω βραβείο ανηθικότητας σε Μέσο. Συγχαρητήρια, κύριοι των “Παραπολιτικών”». Διέψευσε, δηλαδή, κάτι που ο ίδιος παραδέχτηκε εκ των υστέρων, ότι έχει στην κατοχή του ηχητικά ντοκουμέντα από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών.

Οι πληροφορίες εκείνης της περιόδου, όπως είχαν αποτυπωθεί στο ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών», αναδείκνυαν και ένα άλλο πεδίο δράσης, πέραν των επίμαχων ηχογραφήσεων στα Eurogroup. Καταγραφές συνομιλιών από μυστικές κυβερνητικές συσκέψεις που γίνονταν εκείνη την εποχή στο Μέγαρο Μαξίμου και αποκαλυπτικούς, αντιπαραθετικούς διαλόγους, που ναι μεν είδαν το φως της δημοσιότητας στα βιβλία του Γ. Βαρουφάκη, ωστόσο κάποιοι αξιωματούχοι που εμπλέκονταν σε αυτές, όπως ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σπ. Σαγιάς, εμμέσως πλην σαφώς είχαν προειδοποιήσει πως θα κινηθούν νομικά εναντίον του Γ. Βαρουφάκη εάν αποδειχθεί πως η ακρίβεια των εμπιστευτικών συζητήσεων που διεξάγονταν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν προϊόν υποκλοπής.

Όταν τα «Π» ανέδειξαν το θέμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε καταφερθεί εναντίον της εφημερίδας και ουσιαστικά διέψευσε κάτι που πλέον παραδέχεται


Ο Γ. Βαρουφάκης, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να «νομιμοποιήσει» το υλικό που έχει καταγράψει στο κινητό του τηλέφωνο μέσα από την κατοχύρωσή του στα πρακτικά της Βουλής, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, επέστρεψε πίσω ως «απαράδεκτο» το επίμαχο στικάκι, σκοπεύει να το δημοσιοποιήσει ο ίδιος στις 10 Μαρτίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα αναφερθεί εκ νέου στον τέως πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κατά τα λεγόμενά του είχε «παραλάβει» μέρος από τις υποκλαπείσες συνομιλίες του Eurogroup.

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προβάλλει το επιχείρημα πως επιδιδόταν στην πρακτική των ηχογραφήσεων επειδή εκείνη την περίοδο υπήρχε καχυποψία προς το πρόσωπό του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στενούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, και με τον τρόπο αυτόν ήθελε να φυλάξει τα νώτα του από τις επιθέσεις που δεχόταν, ότι λειτουργούσε αυθαίρετα και έκανε του κεφαλιού του. Στο θέμα παρενέβη και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία, αφού ζήτησε από τον Γ. Βαρουφάκη να της δώσει το επίμαχο στικάκι με τις ηχογραφήσεις των Eurogroup, πρακτική την οποία αποδοκίμασαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι υπουργοί Oικονομικών της Ε.Ε., εν συνεχεία έριξε τις σπόντες της στον πρώην υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως, εάν ήθελε να ενημερώσει τη Βουλή για το υλικό που είχε στη διάθεσή του, θα έπρεπε να το είχε καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπία όταν η ίδια βρισκόταν στη θέση της προέδρου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 22/2