Τις τελευταίες ημέρες η χώρα υφίσταται μια πραγματική απειλή. Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν, να παραβιάσουν τα σύνορα μας στον Έβρο. Απωθούνται αποτελεσματικά με ήπια μέσα, χωρίς πλαστικές σφαίρες και σκυλιά, όπως θα έκαναν άλλοι στην θέση μας. Χιλιάδες επίσης συγκεντρώνονται απέναντι από Λέσβο, Χίο, Σάμο. Και εκεί το Λιμενικό θα κάνει το καθήκον του. Με ανθρωπισμό, με αυτονόητες δυσκολίες, αλλά θα το κάνει.

Όλα αυτά γίνονται, ως γνωστόν, με προτροπή του Ερντογάν. Δημόσια και προς επίδειξη. Σκοπός ο εκβιασμός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προς αντιρρόπιση των απωλειών στην Συρία και με παράπλευρο ωφέλεια την δική μας υπονόμευση.

Το έχουμε ξαναζήσει, εν προκειμένω όμως προκύπτει ένα νέο, εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Για πρώτη φορά όλα είναι τόσο απροκάλυπτα: «Δεν με βοηθάτε, σας πλημμυρίζω με μετανάστες». Ασχέτως λοιπόν των σημαντικών συνεπειών αυτής της συμπεριφοράς σε γεωπολιτικό επίπεδο, για μας προκύπτει μια ουσιαστική αμεσότητα. Η -ταλαίπωρη- συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για την επιστροφή των μεταναστών είναι κλινικά νεκρή. Τούτο σημαίνει, ότι όσο καλά κι αν δουλεύει η αποτροπή, το ισοζύγιο θα είναι εις βάρος μας.

Και το νεώτερον: Το παράδειγμα του κορονοϊού αναβιώνει την δραματική ιστορική εμπειρία της ανθρωπότητος, ότι οι δρόμοι των μεταναστών μεταφέρουν και υγειονομικές καταστροφές. Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την πλημμελή προφύλαξη των ανθρώπων αυτών, τις συνθήκες διαβιώσεως τους και την ανεξέλεγκτο σύμμειξη τους με τους εντοπίους πληθυσμούς είναι πλέον απτός και πολύ μεγάλος.

Ήρθε λοιπόν η ώρα, να « γίνουμε απρόβλεπτοι και ‘μείς» ( Παπαχελάς, Καθημερινή 29/2).

Κανείς μας, κατ´ αρχήν και κατ´ αρχάς, δεν ήταν υπέρ του «αυστραλιανού μοντέλου» αντιμέτωπισης του μεταναστευτικού. Οι εξελίξεις όμως επιβάλλουν πλέον την δημιουργία μεγάλων, κλειστών, υγειονομικώς ασφαλών κέντρων διαμονής όχι μόνον στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ορθώς γίνονται, αλλά και παρομοίων μακράς διαρκείας παραμονής σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας και σε ακατοίκητες νήσους του Δυτικού Αιγαίου.

Τούτο θα μεταφέρει τα εξής μηνύματα:

Προς τον Ερντογάν: «δεν μασάμε»

Προς τους μετανάστες: «μην έρχεστε, δεν αξίζει τον κόπο»

Προς τους λοιπούς Ευρωπαίους, μόλις θιχτεί η αισθητική τους: « Kein Problem! Απλώς κάνετε, ό,τι είπε ο Μητσοτάκης και το ξαναβλέπουμε».