Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με ομιλίες τους στα τέλη του 2019 είχαν προειδοποιήσει για όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου.

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, είχαν επισημάνει μάλιστα και τις παθογένειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη είχε πει με νόημα ότι στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε προσθέσει μάλιστα ότι: «Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη».

Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του τελευταίου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για σχέδιο λαθροεποικισμού και λαθροεισβολείς. «Η χώρα μας υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθροεποικισμό, αυτό πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό αλλά λύνεται» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε πως «το λαθρομεταναστευτικό απειλεί να τινάξει στον αέρα όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ξεχωριστά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που κοιμάται».

Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα είχε εξαπολύσει επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας λόγο για ευρώ-γραφειοκρατία που δεν μπορεί να διευθετήσει τι θα γίνει με τα 4 χιλιάδες «ασυνόδευτα παιδιά», και η οποία «καλό είναι να μη μας κάνει υποδείξεις» καθώς όπως είχε πει: «Μαθήματα από «ανεύθυνους παρατηρητές», που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε».