Σε εξέλιξη είναι οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των τριών επικεφαλής της ΕΕ από τις Καστανιές του Εβρου.

Το ζήτημα δεν είναι πλέον προσφυγικό αλλά μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπη που εξελίσσεται με σχέδιο μετατρέποντας την Τουρκία σε διακινητή μεταναστών, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των επικεφαλής της ΕΕ και την ενημέρωσή τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι δημόσιες απειλές του ίδιου του Τ. Ερντογάν, η μεταφορά χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με λεωφορεία και η βία που χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να εισβάλλουν στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν την αλήθεια και διαψεύδουν την προπαγάνδα και τα fake news, υπογράμμισε.

«Η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα την συμφωνία με την ΕΕ προσπάθησε να στείλει πρόσφυγες στην Ελλάδα. Απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του με την ηγεσία της ΕΕ στον Εβρο.

Αυτοί που έφτασαν στα σύνορα δεν ήταν άνθρωποι από την Ιντλίμπ, ήταν άνθρωποι που ζούσαν στην Τουρκία, συνέχισε.

Τόνισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και θα προστατευτούν».

Όπως είπε η Ελλάδα ζητά την αλληλεγγύη της ΕΕ και αυτή επιδεικνύεται από την παρουσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, όμως χρειάζονται περισσότερα και αυτή η κρίση θα πρέπει να λειτουργήσει ως «αφύπνιση».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Τουρκία έχει γίνει «διακινητής» κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία αλλά και τις ίδιες τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για επιβουλή των εθνικών μας εδαφών από ανθρώπους άγνωστης προέλευσης που χρησιμοποιούν δακρυγόνα των τουρκικών αρχών.

«Είναι καθήκον μου να προστατεύσω τα σύνορά μας και θα το κάνω. Είναι καθήκον της ΕΕ να συμβάλει και θα το κάνει».

Η Ευρώπη απέτυχε έως σήμερα να βρει κοινή λύση στο πρόβλημα, σημείωσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στον Εβρο δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται την βοήθεια της ΕΕ στο προσφυγικό αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών.


Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επιθεώρησαν με ελικόπτερο την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.


Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε:

«Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Επίσης τόνισε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον.

«Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -  Οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα 

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «Θα παρέχουμε οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε δεύτερο χρόνο. Τα χρήματα αφορούν τη διαχείριση των συνόρων».

«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.