Συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες και στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας είχε χθες και σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μετά την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ΙΤΒ), προκειμένου αφενός να μεταφέρει το μήνυμα ότι η γερμανική αγορά ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και αφετέρου να συζητήσει τις νέες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού.

Κατά τις συναντήσεις που είχε με τον υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιο για θέματα Τουρισμού Τόμας Μπαράις και τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εντεταλμένο της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Νόρμπερτ Μπάρτλε, αλλά και με τους επικεφαλής των εταιριών TUI και Kondor, ο κ. Θεοχάρης είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τον συντονισμό ενόψει της πρόκλησης του κορωνοϊού, καθώς και για τα στρατηγικά σχέδια του υπουργείου Τουρισμού για το μέλλον, με επίκεντρο, όπως είπε, την αειφορία.

«Συζητήσαμε τις νέες συνθήκες. Όλοι θα πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και καλό θα ήταν να τις κάνουμε συντονισμένα», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι αντικείμενο των πολιτικών του επαφών ήταν και η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Δεν θέλω να μιλάω για μεταναστευτικό, αλλά για ασφάλεια συνόρων. Εδώ δεν έχουμε μια μεταναστευτική ροή, αλλά μια υποβοηθούμενη προσπάθεια να σπάσουν τα σύνορα και η αποφασιστικότητα δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή και ως τέτοια πρέπει να την αντιληφθούμε», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο κ. Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι η εικόνα για τη χώρα μας στην Γερμανία εξακολουθεί να είναι πολύ θετική, ενώ υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη και στις δομές της Ελλάδας για την διαχείριση της τρέχουσας κρίσης με τον κοροναϊό. Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά την ευελιξία που επιδεικνύουν ήδη ελληνικές εταιρίες του κλάδου, όπως η Aegean, η οποία ανακοίνωσε ότι μπορούν να γίνονται αλλαγές στα εισιτήρια χωρίς επιπλέον χρέωση ή όπως τα ξενοδοχεία, τα οποία θα εφαρμόσουν πολύ πιο ελαστική πολιτική στην ακύρωση κρατήσεων.

Οι υποψήφιοι επισκέπτες μας «δεν πρέπει να φοβούνται ότι αν κλείσουν διακοπές για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο κινδυνεύουν να χάσουν την προκαταβολή τους ή να έρθουν στην Ελλάδα και να εγκλωβιστούν», είπε ο υπουργός Τουρισμού και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πρακτικές «lock down» ξενοδοχείων, όπως συνέβη πρόσφατα στην Τενερίφη. Παρέπεμψε δε στην διαχείριση της περίπτωσης του κρουαζιερόπλοιου που βρέθηκε χθες στον Πειραιά.

Παρά τα προβλήματα και τις ανάγκες αλλαγής σχεδιασμού που επιβάλλει η κρίση του κοροναϊού, ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο ελληνικός τουρισμός θα αντέξει, καθώς η δύναμή του είναι οι καλοκαιρινοί μήνες, κατά τους οποίους εκτιμάται ότι η εξάπλωση του ιού θα σταματήσει, ενώ παράλληλα θα έχουν εξελιχθεί και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Σημείωσε δε ότι αυτό θα γίνει «χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς στο πώς ενημερώνουμε το κοινό - βλέπω και περιπτώσεις με μηδέν κρούσματα τις οποίες δεν μπορώ να υπολογίσω. Εμείς λέμε την αλήθεια, όπως ακριβώς συμβαίνει».

Ως ψήφος εμπιστοσύνης από την γερμανική τουριστική στην χώρα μας ερμηνεύεται άλλωστε και η απόφαση για την διοργάνωση του Συνεδρίου των Τουριστικών Πρακτόρων της Γερμανίας (DRV) το φθινόπωρο στο Costa Navarino της Μεσσηνίας. «Πρόκειται για συμβολική επιλογή», τόνισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι αφενός το συγκεκριμένο ξενοδοχείο επενδύει στην αειφορία και αφετέρου η Μεσσηνία ανήκει στις λιγότερο γνωστές τουριστικά περιοχές για το εξωτερικό, τις οποίες το υπουργείο Τουρισμού θέλει να προωθήσει.

Αναφερόμενος, τέλος, στην κινεζική αγορά, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει εκπονήσει έρευνα σε συνεργασία με την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα, διότι «βλέπουμε στρατηγικά σε βάθος χρόνου» την σχέση μας με την χώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σημερινό πρόβλημα είναι παροδικό και σύντομα τα σχέδια θα καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν.