Η κυβέρνηση μελετάει τη δυνατότητα να «χαλαρώσουν» κάποιοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να βοηθηθεί η αγορά με χρηματοδότηση, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89.

Σύμφωνα με τον ίδιο τη σχετική πρόταση αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, στο επόμενο Eurogroup και σημείωσε ότι η αγορά αντιμετωπίζει ήδη κάποια προβλήματα και θα υπάρξει άμεσα μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης. «Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό, αλλά κινούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε και γνωστοποίησε ότι σε περίπου δύο μήνες θα ξεκινήσει η δραστηριοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ταμείο αφορά σε εγγυήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επίπεδο χαρτοφυλακίου «και προφανώς είναι ένα από τα καταλληλότερα χρηματοδοτικά προϊόντα για τέτοιου είδους καταστάσεις σαν αυτή που περνάμε τώρα», όπως είπε ο υφυπουργός.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός «για κάθε δάνειο το οποίο θα καταπίπτει, το Ταμείο θα πληρώνει ένα ποσοστό του δανείου που θα αφορά οφειλόμενο κεφάλαιο και τόκους και το οποίο φτάνει έως 80% του παραπάνω ποσού, μέχρι όμως ένα ποσοστό του χαρτοφυλακίου, το οποίο έχουμε βάλει περίπου στο 25%. Με αυτόν τον τρόπο, χαλαρώνουμε τα πιστοληπτικά κριτήρια κάποιας επιχείρησης, με αποτέλεσμα να έχει καλή πιθανότητα να δανειοδοτηθεί».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι επειδή τα χρήματα αυτής της εγγύησης έρχονται μέσω του ΕΠΑνΕΚ και είναι δωρεάν, η τράπεζα έχει ένα όφελος, που θα περάσει και στη μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία θα έχει χαμηλότερες εξασφαλίσεις, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και καλύτερο επιτόκιο.

«Το σημαντικό είναι ότι έχει έναν βαθμό μόχλευσης πέντε, δηλαδή με κάθε ένα ευρώ εγγύηση η τράπεζα δίνει πέντε ευρώ δάνεια. Άρα, τα 100 εκ. ευρώ που αρχικώς βάλαμε δημιουργούν έναν χώρο για 500 εκ. ευρώ δάνεια», κατέληξε..