Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της χώ-ρας συναντήθηκε την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διαρθρωτικά μέτρα για τη στήριξη της παραγωγής, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα του ελαιολάδου, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθεί η τυποποίηση και η εμπορευσιμότητα του ελληνικού ελαιολάδου.

Στην κατεύθυνση αυτή επισημάνθηκε η ανάγκη:

๏ Να επανεξεταστεί, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος, ο τρόπος που διεξάγεται η δακοκτονία.

๏ Να επανεξεταστεί το καθεστώς ασφάλισης των ελαιοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας της εισφοράς των ελαιοπαραγω-γών.

๏ Να ενισχυθούν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ οι οποίοι διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των διακινούμενων ελαιολάδων με υψηλά ποιοτικά πρότυπα.

๏ Να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης και μαύρης διακίνησης ελαιολά-δου κυρίως με τη θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου και διασταυρωτικών ελέγχων.

๏ Να εξεταστεί η δυνατότητα χορηγήσεως κινήτρων για συγχωνεύσεις τόσο των συνε-ταιρισμών όσο και των τυποποιητικών μονάδων.

๏ Να συνεχίσουν και να διευρυνθούν τα προγράμματα προώθησης του ελαιολάδου.

To υπουργείο θα συνεχίσει τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για την προά-σπιση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και για την προώθηση του εμβληματι-κού προϊόντος της πατρίδας μας.