Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι προσφυγικό αλλά ασύμμετρη απειλή μέσα από εισβολή κατευθυνόμενων αμάχων, επισημαίνει στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτό το όπλο, προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός, δεν το είχε ο Ερντογάν πριν από το 2015 γιατί τότε η κυβέρνηση του είχε κλείσει τα σύνορα. Tο έδωσε ο Τσίπρας, τονίζει, αλλά του το αφαίρεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζοντας πολιτική και προστατεύοντας τα σύνορα. Χρειάζεται νέα αποτρεπτική πολιτική έναντι της Τουρκίας, παρατηρεί και υπογραμμίζει ότι σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια να υπογράφουμε συνυποσχετικό με την Τουρκία και να πάμε στη Χάγη.



Ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει σαφείς αιχμές για την εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα στη πολιτική σκευωρία της Novartis, λέγοντας: Για τον κ Τσίπρα δεν έχω να πω τίποτε. Απλά συμφωνώ μαζί του. Όπως ανέφερε και ο ίδιος στη Βουλή, όλα αυτά δεν μπορούσε να τα έκανε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος. Αυτό λέω κι εγώ…”.



Μιλώντας για τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Σαμαράς τονίζει: “Τον φράχτη στον Έβρο τον ξεκίνησε ο κ. Παπουτσής και τον ολοκλήρωσε η δική μας κυβέρνηση δημιουργώντας ταυτόχρονα και προστατευτική τάφρο. Τότε κάποιοι μας κατήγγειλαν. Και ύστερα ήλθαν στην εξουσία και γκρέμισαν τον φράχτη πανηγυρίζοντας. Τώρα πρέπει ο φράχτης να επεκταθεί. Και όμως υπάρχουν ακόμα κάποιοι που ζητούν να γκρεμιστεί κι αυτό που υπάρχει. Οι Έλληνες εμψυχώνονται σήμερα που η χώρα φυλάσσει επιτέλους τα σύνορά της.”



Επαινώντας τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει πως “η Ελλάδα έγινε ξανά κράτος γιατί διεκδίκησε το αναφαίρετο δικαίωμά της να προστατεύει την κυριαρχία της που κινδύνευε να καταλυθεί από τις ανεξέλεγκτες ροές του Έβρου” και ότι “μετά από αυτό η Ελλάδα κέρδισε τον σεβασμό όλων και έγινε ξανά γεωπολιτικός παίκτης στην περιοχή”.



Σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει πως «τόσο οι κοινοτικές αρχές όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάρουν έκτακτα μέτρα χαλάρωσης, από τα οποία εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που μας είναι απαραίτητο ώστε να σταθούμε στα πόδια μας γιατί έχουμε ακόμα πρόβλημα με το αδύναμο τραπεζικό μας σύστημα. Ήταν επ αυτού πολύ σωστός στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα και τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις.”



Στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ερωτάται και για την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. “Όλοι έχουν αντιληφθεί πια με όσα έρχονται στο φως ότι πρόκειται για σκευωρία και για συμμορία. Όπως καταγγέλλαμε από την πρώτη στιγμή”, τονίζει ο κ. Σαμαράς.



“Τη σκευωρία και τη συμμορία την οποία είχαμε καταγγείλει τότε σήμερα την αποκαλύπτουν στην Προανακριτική ακόμα και εισαγγελείς που είχαν χειριστεί την υπόθεση. Ακόμα και κάποιοι από τους περιβόητους κουκουλοφόρους μάρτυρες. Μίλησαν για τις ευθύνες Παπαγγελόπουλου αλλά και για τις ευθύνες Τουλουπάκη η οποία εξετάζεται πλέον από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτη σοβαρών αδικημάτων. Όμως ταυτόχρονα εξακολουθεί να χειρίζεται τους φακέλους της υπόθεσης, γεγονός υποθέτω πρωτόγνωρο. Νομίζω ότι βρισκόμαστε πλέον στο κατώφλι πολύ σοβαρών εξελίξεων για την πλήρη αποκάλυψη της σκευωρίας. Η οποία δεν κρύβεται πλέον. Ούτε συγκαλύπτεται.”