Με μια τολμηρή για τα δεδομένα της χώρας μας απόφαση, η κυβέρνηση ακύρωσε ουσιαστικά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μία μόλις ώρα μετά την ανακοίνωσή της. Η απόφαση της ΔΙΣ αφορούσε στη λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και ερχόταν σε αντίθεση με το πνεύμα των ρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από την Πολιτεία.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον είχε προτρέψει να λάβει γενναία μέτρα – διαφοροποιείται σε τρία βασικά σημεία από την απόφαση της ΔΙΣ.

Πρώτον, η ΔΙΣ αποφάσισε «την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού». Η απόφαση της κυβέρνησης ακυρώνει την απόφαση αυτή, καθώς όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, “αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας”.

Κατά δεύτερον, η κυβερνητική απόφαση εξαιρεί μόνο τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις από την απαγόρευση, ενώ η ΔΙΣ είχε εξαιρέσει και τις βαπτίσεις και τους γάμους, τονίζοντας πως “εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου”.

Τρίτον, η απόφαση της κυβέρνησης, που εξειδικεύεται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας, είναι ευρύτερη από εκείνη της ΔΙΣ, καθώς απαγορεύει γενικώς την τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας “κάθε δόγματος και θρησκείας”.