Συνολικό πακέτο μέτρων για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απόλυτη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με φόντο την κρίση που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού θα παρουσιάσουν αύριο τα τρία συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης από σούπερ μάρκετ, το οποίο επισκέφθηκε το πρωί.

Με δεδομένο πως από αύριο κλείνουν και τα εμπορικά καταστήματα, όπως προανήγγειλε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στο χθεσινό Eurogroup για την αντιμετώπιση του κορονοϊού όχι μόνο σε επίπεδο υγείας αλλά και σε επίπεδο οικονομίας.

«Έτσι έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό χώρο» είπε ο κ. Γεωργιάδης, «έπρεπε πρώτα να πάρουμε την έγκριση του Eurogroup».

Αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως δεν είναι επιθυμητός κανένας συνωστισμός και πως χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, η αγορά κινήθηκε πάρα πολύ ομαλά.

«Έχουμε εξηγήσει πως υπάρχει επάρκεια τροφίμων και γίνονται συνεχώς έλεγχοι, τα ράφια είναι γεμάτα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και κανένας πανικός» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «εφόσον διευρύνεται το ωράριο οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν και επιπλέον προσλήψεις, ο τζίρος τους όχι μόνο δεν επλήγη αλλά αυξήθηκε, είναι ένας κλάδος που έχει επιβιώσει».

Διευκρίνισε πως από αύριο κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα αλλά θα παραμείνουν ανοιχτά μίνι μάρκετ, μπακάλικα και ό,τι αφορά τρόφιμα. Ανοιχτά θα μείνουν επίσης και τα pet shop.

Την Παρασκευή ή το Σάββατο νέες μεγάλες ποσότητες αντισηπτικών θα παραδοθούν στην αγορά, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος τόνισε πως θα εξασφαλιστεί πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες η προμήθεια της αγοράς με την επιτάχυνση των εισαγωγών της πρώτης ύλης.

Σχετικά με την αισχροκέρδεια, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπάρχει ειδική πρόβλεψη με πολύ μεγάλα πρόστιμα για όσους θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την περίοδο για να αισχροκερδήσουν σε βάρος των πολιτών. Όπως εξήγησε, ορίζεται ότι το κέρδος του εμπόρου πρέπει να είναι περίπου το ίδιο με αυτό που είχε στις 2 Φεβρουαρίου, αν όχι προβλέπονται πρόστιμα από χίλια έως ένα εκατομμύριο ευρώ

«Κάθε μέρα τα ράφια είναι γεμάτα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας στην αγορά και συνεπώς κανένας φόβος ότι τα τρόφιμα τελειώνουν. Η αγορά είναι γεμάτη, η επάρκεια είναι πλήρης, δεν χρειάζεται πανικός αλλά μόνο ψυχραιμία» κατέληξε.