«Όλοι οι Συμιακοί έχουμε προσαρμοστεί με τη νομοθεσία, μένουμε σπίτι μας το πρόβλημα είναι ότι οι επισκέπτες που έρχονται στη Σύμη, όχι για διακοπές αλλά αυτοί που έχουνε σπίτια αγορασμένα έρχονται εδώ για να προστατευτούν από τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο Δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Ο κ. Παπακαλοδούκας πρόσθεσε ότι «είτε είναι από τη Γαλλία, είτε από τη Γερμανία είτε είναι ακόμα και από την Κίνα. Δεν μπορεί να είναι ακόμα τα ‘’σύνορα’’ των νησιών και να μπαινοβγαίνουν όποιοι θέλουν να προστατευτούν από τον ιό».

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σύμης ανέφερε ότι «έρχονται αεροπορικώς στη Ρόδο, μπαίνουν στο ταξί, μπαίνουν στο καράβι και έρχονται στη Σύμη και από εκεί και πέρα κυκλοφορούν ελεύθερα». «Τώρα βγήκε μια νομοθεσία ότι αυτοί πρέπει να μένουν σπίτι τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε τουλάχιστον 50 τέτοιες περιπτώσεις οι οποίοι έχουν έρθει από το εξωτερικό, δεν έχουν καταγραφεί, δεν μένουν σπίτι τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι «αυτοί οι επισκέπτες πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι, να πηγαίνει η Αστυνομία να χτυπάει την πόρτα και να βλέπει ότι μένει στο σπίτι του ο άλλος αλλιώς κανείς δεν το τηρεί».

«Ακόμα και χθες το βράδυ ήρθαν. Πρέπει να σταματήσουν να έρχονται όχι μόνο από τρίτες χώρες αλλά και από την Ευρώπη, ο ιός είναι ο ίδιος και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Κλείσαμε τα σύνορα στις τρίτες χώρες και αφήσαμε την Ευρώπη που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, να έρχονται να προφυλάσσονται στα νησιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακαλοδούκας.

Το βασικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι «στα νησιά μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γιατρός». «Λένε σε όλο τον κόσμο και στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες να μένουν σπίτι τους, πως θα μείνουν σπίτι τους αυτοί οι άνθρωποι όταν πρέπει να πάνε στο γιατρό τους και ο γιατρός τους είναι στη Ρόδο γιατί στη Σύμη δεν υπάρχει γιατρός με ειδικότητα», διευκρίνισε ο Δήμαρχος.

«Τους λένε να μείνουνε σπίτι αλλά δεν τους παρέχουν το βασικό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οπότε το πρώτο μέτρο που έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση ήταν να επανδρώσει όλα τα ιατρεία των νησιών με ένα γιατρό με ειδικότητα ο οποίος θα έχει την ευθύνη να αναλάβει ένα σοβαρό περιστατικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος σημείωσε πως «οι αγροτικοί γιατροί που είναι σε αυτά τα νησιά δεν θα μπορούν να ανταποκριθούνε. Δεν υπάρχει γιατρός με ειδικότητα, όχι μόνο στη Σύμη αλλά στο μισό Αιγαίο».