Τι είναι ο πατριωτισμός; Ο Γάλλος στρατάρχης Σαρλ ντε Γκωλ το είχε ορίσει με μεγάλη ακρίβεια μέσα σε μία μόνο φράση. «Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα την αγάπη για τη χώρα σου».

Τα χρόνια που προηγήθηκαν και ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, πολλοί θέλησαν να εκμεταλλευτούν τον όρο για δικό τους όφελος. Άλλοι το κατάφεραν, άλλοι όχι.

Την κρίση την ξεπεράσαμε, όσοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τον πατριωτισμό και τα αισθήματα των Ελλήνων τέθηκαν στο περιθώριο αλλά βρεθήκαμε ξαφνικά σε μία νέα κατάσταση, στο κατώφλι μίας νέας πραγματικότητας. Μίας πραγματικότητας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και πολλοί αποφεύγουν να σκεφτούν.

Είναι μία στιγμή που πρέπει να κοιτάξουμε το παρόν, παίρνοντας δύναμη από το παρελθόν, αναλογιζόμενοι τι μέλλον θέλουμε να έχουμε.

Είναι η στιγμή που πρέπει να πειθαρχήσουμε σε όσα μας λένε οι επιστήμονες, σε όσα αποφασίζει η πολιτεία για το δικό μας καλό αλλά και των συνανθρώπων μας. Είναι η στιγμή που γινόμαστε μία γροθιά, κάτι που έχουμε ξανακάνει πολλές φορές στη μακραίωνη ιστορία μας. Μία γροθιά απέναντι σε έναν εχθρό που δεν λογαριάζει ούτε φύλο, ούτε καταγωγή, ούτε πεποιθήσεις και πολιτικές απόψεις, ούτε κοινωνική τάξη. Απειλεί το ανθρώπινο είδος συνολικά, ισοπεδώνοντας κάθε παρανοϊκή θεωρία που διχάζει τους ανθρώπους.

Η κρίση που βιώνουμε νοηματοδοτεί ξανά την έννοια του άδολου πατριωτισμού, εμπλουτίζοντάς τον με την ατομική ευθύνη. Ατομική ευθύνη και όχι ατομιστική. Ατομική ευθύνη που έχει ως στόχο το συνολικό καλό και την πρόοδο του συνόλου της κοινωνίας. Μίας κοινωνίας που θα κληθεί για ακόμα μία φορά να κουμαντάρει το πλοίο σε ήρεμες θάλασσες.

Ο πατριωτισμός στην εποχή του κοροναϊού είναι η ατομική ευθύνη για το συνολικό καλό, για τη διάσωση της κοινωνίας μας και του ιστού της.

Η 25η Μαρτίου, έναν χρόνο πριν τον εορτασμό των 200 χρόνων θα είναι μοναδική σε όλα τα –μέχρι στιγμής- χρόνια. Μένουμε σπίτι, μπροστά από τη Βουλή δεν πέρασαν τα αγήματα, ούτε οι μαθητές παρέλασαν σε όλες τις πόλεις.

Είναι μία εθνική επέτειος διαφορετική από κάθε άλλη. Μία επέτειος στην οποία θα δώσουμε όλοι μαζί νέο νόημα στον πατριωτισμό και στο πώς ενεργούμε όλοι μαζί συνολικά για το δικό μας καλό. Μένουμε σπίτι και σηκώνουμε τις σημαίες στα μπαλκόνια μας. Θα αποδώσουμε φόρο τιμής σε όσους πριν 199 χρόνια ξεσηκώθηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.
Συνάμα όμως αποδίδουμε ατιμή και στους σύγχρονους ήρωες της καθημερινότητας μας. Σε όσους δίνουν, σήμερα, τη μάχη για να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να σώσουν ζωές συμπολιτών μας. Αλλά και σε αυτούς που υπερασπίζονται με αυταπάρνηση, σε αντίξοες συνθήκες τα σύνορα της Πατρίδας μας.

Στην σημερινή επέτειο της Εθνικής παλιγγενεσίας μας θα κοιτάξουμε το ηρωικό μας παρελθόν και θα αναλογιστούμε το κοινό μας μέλλον. Μέλλον από το οποίο δεν πρέπει να λείψει κανείς…

*Ο Σάκης Ιωαννίδης είναι μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - πρώην πρόεδρος ΟΝΝΕΔ