Ανδρέας Παπαδόπουλος
Ανδρέας Παπαδόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
pierrakakis22
Πολιτική

Πιερρακάκης: Έρχεται η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων μέσω… SMS

«Το αργότερο έως τη Δευτέραθα έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα η υπηρεσία για άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων», ανέφερε στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπεύθυνος για τη λειτουργία της πλατφόρμας gov.gr, που έκανε πρεμιέρα το προηγούμενο Σάββατο. 

Ο κ. Πιερρακάκης αποκάλυψε ότι εντός ολίγων ημερών θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα η υπηρεσία «άυλης συνταγογράφησης» για φάρμακα που αφορούν μόνιμες θεραπείες, π.χ. χάπια πίεσης: Θα γίνεται η αίτηση στην πλατφόρμα και κατόπιν πιστοποίησης, ο ασθενής θα λαμβάνει από τον γιατρό μέιλ ή sms στον ασθενή και με αυτό θα εκτελείται στο φαρμακείο η συνταγή. Θα αφορά τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες και η πλατφόρμα θα λέγεται ehealth.gov.gr».

Οι πολίτες προτιμούν να στέλνουν sms για να μετακινηθούν, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία: Εστάλησαν 4,4 εκατ. sms σε τέσσερις ημέρες.

«Το σύστημα δουλεύει και είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε υλοποιήσει κάτι τέτοιο (sms). Είναι απλό και το εμπιστεύονται πιο πολύ οι πολίτες από το χαρτί», τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Τώρα βοηθάμε το υπουργείο Παιδείας για να κινηθεί πιο γρήγορα η πλατφόρμα. Γενικότερα, πάμε να λύσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα, με συστήματα 10 και 15 ετών».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι, είπε: «Φτιάξαμε το Gov.gr. Μαζεύτηκαν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου. Προσθέσαμε τις δύο πιο δημοφιλείς, εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση. Γίνεται από το σπίτι και έρχεται στο κινητό μας».

Όπως είπε, είναι σε λειτουργία η «ηλεκτρονική υπογραφή» που αφορά τους υπουργούς, ενώ δύο έργα είναι σε εκκρεμότητα: το ένα αφορά τις υπογραφές εγγράφων συνολικά του Δημοσίου και το δεύτερο τις επιχειρήσεις (200.000 υπογραφές).