Μετά από έναν ολόκληρο μήνα αποφάσισε η Τουρκία να αδειάσει το Παζάρκουλε στον Έβρο από τους πρόσφυγες και μετανάστες, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», την ώρα που χθες ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επέμενε ότι «πρόσφυγες συνεχίζουν να πηγαίνουν στον Έβρο, δεν σταμάτησαν».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό, η νομαρχία Αδριανούπολης έχει στείλει λεωφορεία στο Παζάρκουλε (απέναντι από τις Καστανιές), προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καταλύσει εδώ κι ένα μήνα στα σύνορα με την Ελλάδα κατόπιν εντολής Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων.

Σημειώνεται πως οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν σε ξενώνες σε διάφορες περιοχές και θα τεθούν σε καραντίνα.

Παναγιωτόπουλος: Παραμένει ο συναγερμός

Ο συναγερμός παραμένει δεν λήγει, τηρείται στάση αναμονής, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την απομάκρυνση των μεταναστών στις Καστανιές μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει φόβος στα στρατόπεδα και στις στρατιωτικές σχολές διότι έχουν ληφθεί μέτρα έναντι του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Σημείωσε ότι εκεί εκτυλίσσεται μια γιγαντιαία επιχείρηση αποτροπής, κυρίως από το Λιμενικό, σε όποιον επιχειρέι να εισέλθει με πλωτά μέσα και να περάσει στα νησιά. Η επιχείρηση αυτή φέρνει αποτελέσματα ως τώρα σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, δεν εφησυχάζουμε και διατηρούμαστε σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», σημείωσε

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί μεμονωμένα κρούσματα, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν επιβεβαρυμένο ιστορικό υγείας. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει φόβος στα στρατόπεδα και στις στρατιωτικές σχολές διότι έχουν ληφθεί μέτρα. Προσπαθούμε πάνω από όλα να τηρήσουμε ένα σκεπτικό προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων από τον κορωνοϊό με διαρκείς παρεμβάσεις. Από εκεί και πέρα ενισχύουμε τις υποδομές συμπλήρωσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι κινητοποιούνται μονάδες παραγωγής στο Στρατό προκειμένου να παράξουν αντισηπτικά και μάσκες.

Παράλληλα ανήγγειλε ότι το υπουργείο θα μελετήσει το θέμα της μετάθεσης του χρόνου παρουσίασης στην Επιτροπή Απαλλαγών στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών των στρατευσίμων στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί αναβολή από την Υγειονομική Επιτροπή του Φρουραρχείου Αθηνών.

Η παραδοχή των Τούρκων

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε απόψε σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι από χθες βράδυ εκκενώθηκε η περιοχή της συνοριακή πύλης Παζάρκουλε στην Αδριανούπολη από πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό η επιχείρηση εκκένωσης έγινε καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και 5.800 προσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε 9 νομούς της Τουρκίας όπου θα παραμείνουν σε κέντρα επανεισδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αιφνίδια κίνηση της Τουρκίας να εκκενώσει την περιοχή του Παζάρκουλε πιστεύεται ότι έγινε από το φόβο της διασποράς του κορωνοϊού. Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι 2 κρούσματα κορωνοϊού είχαν εντοπιστεί μεταξύ των μεταναστών/προσφύγων στο Παζάρκουλε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Σουλεϊμάν Σοϊλού άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων για τον κορωνοϊό. "Δεν λέω ότι δεν χρειάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας" είπε ο Τούρκος υπουργός, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται απόψε να κάνει κάνει διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος και μπορεί να εξαγγείλει μερικό lockdown.