Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στην επιστολή του ο κ. Παπαστεργίου τονίζεται η επείγουσα ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αντέξουν οι Δήμοι και να ανταποκριθούν στη δύσκολη συγκυρία λόγω του κοροναϊού.


ΚΕΔΕ και ΠΕΔ ζητούν να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων σε συνάρτηση με τις δόσεις των ΚΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους και να μπορέσουν και το επόμενο διάστημα να στηρίζουν και να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αν οι Δήμοι δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα εξαιτίας της μη είσπραξης ανταποδοτικών τελών δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία των κοινωνικών τους δομών και υπηρεσιών, αλλά και να παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως είναι η καθαριότητα και η ύδρευση.

Είναι μονόδρομος η έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων από το Κεντρικό Κράτος, αν θέλουμε να υπάρχει Αυτοδιοίκηση και την επόμενη μέρα, που θα έχει τελειώσει ο εφιάλτης που στοιχειώνει σήμερα όλο τον κόσμο κι ιδιαίτερα την Πατρίδα μας.

Διαβάστε την επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Την Πέμπτη, 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με όλους τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων της χώρας.

Η τηλεδιάσκεψη με κεντρικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα :
1. Αναγνωρίστηκε από όλους η πολύ σημαντική και οργανωμένη δουλειά που γίνεται σε εθνικό επίπεδο.
2. Από όλη την Ελλάδα υπάρχει τεράστια αναγνώριση της δουλειά που γίνεται στα νοσοκομεία της χώρας από τους ανθρώπους της υγείας.
3. Αναγνωρίστηκε επίσης η δουλειά της Αυτοδιοίκησης Ά Βαθμού και των ανθρώπων της στην καθαριότητα, το βοήθεια στο σπίτι, τη δημοτική αστυνομία, εργαζόμενοι που είναι στην πρώτη γραμμή.
4. Υπάρχει συνεχής συνεργασία με τα Υπουργεία για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν.


Ωστόσο :
5. Απαιτείται πλέον γενναία χρηματοδότηση. Δεν θα αντέξουν οι Δήμοι και ειδικά οι μικροί την παρατεταμένη παύση πληρωμών. Η καθαριότητα και οι ΔΕΥΑ είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Από την ώρα που δεν εισπράττουν, σύντομα δεν θα μπορούν να δουλέψουν. Η Αυτοδιοίκηση θα σηκώσει και το οικονομικό σκέλος της κρίσης, αλλά δεν μπορεί να το σηκώσει όλο μόνη της. Θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα Ειδικό – Έκτακτο Χρηματοδοτικό Ταμείο για τους ΟΤΑ που θα καλύπτει και θα αναπληρώνει σε πάγια βάση και για όσο χρειαστεί, το κενό στους προϋπολογισμούς των Δήμων, προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους,
ανταποκρινόμενοι στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών.
6. Ειναι αναγκαία η αποπληρωμή των ήδη εκτελεσμένων και ολοκληρωμένων έργων από το ΠΔΕ, Φιλόδημο και ΕΣΠΑ, προκειμένου να πληρωθούν οι ανάδοχοι και να μην υπάρξει κίνδυνος αναφορικά με τα έργα που συνεχίζονται να εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης.
7. Προκύπτει ακόμη πιο έντονη, η ανάγκη για ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών και των επισιτιστικών προγραμμάτων. Πλέον ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν δουλειά, κόπηκε το μεροκάματό τους, σταμάτησαν άλλα συσσίτια, έρχονται στους Δήμου ζητώντας στήριξη.
8. Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις Δημοτικές επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) αλλά και (κυρίως) για τις ΔΕΥΑ, η μη εισπραξιμότητα στις οποίες, μπορεί να θέσει τη λειτουργία τους σε μελλοντικό κίνδυνο. Όπως γνωρίζετε, οι ΔΕΥΑ αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, έχουν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Τις τελευταίες ημέρες όμως παρατηρείται σχεδόν μηδενική είσπραξη λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης από τις ΔΕΥΑ. Είναι επιβεβλημένο να βρεθούν τρόποι να στηριχτούν
προκειμένου να συνεχίσουν αδιάκοπα την παροχή των ζωτικών για τους πολίτες αγαθών και υπηρεσιών.
9. Τέθηκε εκ νέου το θέμα της ανάγκης εκκίνησης των διαδικασιών για προσλήψεις μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, κάτι για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι άμεση. Επίσης εκφράστηκαν προβληματισμοί για τη δυνατότητα παγώματος της κινητικότητας, τουλάχιστον για αυτό το διάστημα.
10. Προτάθηκε η ένταξη των εργαζομένων των Δήμων (καθαριότητα, βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικές υπηρεσίες, δημοτική αστυνομία) στην καταβολή δώρου Πάσχα ή άλλου είδους επιδόματος.
11. Επισημάνθηκε η ανάγκη για την άμεση διανομή επαρκούς υγειονομικού υλικού προστασίας των εργαζομένων (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).
12. Ζητήθηκε ειδική μέριμνα για περιοχές Δήμων που έχουν μπει σε καραντίνα, όπως οι Δήμοι Βοίου και Μύκης.

13. Απαιτούνται πρόσθετα αυτοκίνητα σε Δήμους για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε περιφερειακούς Δήμους.
14. Επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων για δράσεις για τα αδέσποτα.
15. Ζητείται ειδική μέριμνα για τους αστέγους με την εκμίσθωση ξενοδοχείων από την πολιτεία.
16. Ζητείται η αναστολή των δόσεων δανείων των ΟΤΑ για 6 μήνες με παράταση αντίστοιχη των δανείων και χωρίς επιβάρυνση τόκων.

Κύριε Υπουργέ,

γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και αναγνωρίζοντας την μέχρι σήμερα σημαντική συμβολή σας στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν σχέση με την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, ζητούμε εκ νέου την συνδρομή σας για την επίλυση των παραπάνω κρίσιμων ζητημάτων.

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Παπαστεργίου
Δήμαρχος Τρικκαίων
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος