Σε κόντρα εξελίχθηκε το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης να δώσουν το 50% του μισθού τους στη μάχη για τον κορονοϊό.

Η Κουμουνδούρου επιχείρησε να κάνει ρελάνς ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει ως υποχρεωτική και όχι προαιρετική τη μείωση βουλευτικών μισθών, αλλά και των αποδοχών όλων των κρατικών αξιωματούχων

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας όπου ανέφερε ότι πρόκειται για «μία κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε στους πολίτες. Μια κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό του πανικού όπως που διακατέχει ορισμένα στελέχη στην Κουμουνδούρου ήταν το γεγονός ότι ο κ. Ζαχαριάδης ενέπλεξε στο όλο ζήτημα και τα δάνεια των κομμάτων, αφήνοντας αιχμές για τα χρέη της ΝΔ!

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ανέκαθεν το 40% της αποζημίωσης για κοινωνική αλληλεγγύη και για να μην πληρώνουν τα δάνεια του κόμματος οι πολίτες (όπως με τα δάνεια της ΝΔ). Προτείνουμε 3 μήνες, 50%, υποχρεωτικά για βουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους που ορίζει η κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Ωστόσο η γελοιοποίηση δεν άργησε να έρθει καθώς χρήστης των social media σχολίασε το τιτίβισμα αυτό του κ. Ζαχαριάδη παραθέτοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο περίπου 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνταν να συμμορφωθούν με την κομματική απόφαση να καταθέτουν το 40% στο κομματικό ταμείο προκειμένου να διοχετευθούν σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κοινώς ο κ. Ζαχαριάδης …πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

Πλειοδοσία

Στο μεταξύ η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε επικοινωνιακό πόλεμο με το κυβερνών κόμμα για την οικονομική συνεισφορά των βουλευτών και των υπουργών στον αγώνα κατά της πανδημίας του κοροναϊού.

Σε σχόλιό της η ΝΔ σχετικά με τη συνεισφορά των βουλευτών κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για πλειοδοσία που διαστρεβλώνει τον συμβολισμό της προτροπής του πρωθυπουργού.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε στους πολίτες. Μια κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα» ανέφερε η ΝΔ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την προτροπή του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές της ΝΔ και τους υπουργούς ανέφερε:

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς του να καταθέσουν προαιρετικά για δύο μήνες το 50% της αποζημίωσης τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προς τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών. Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν.

Επιπλέον προτείνουμε η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (ΓΓ, ειδικούς ΓΓ, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κλπ), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους».

Χωρίς τυμπανοκρουσίες

Στο μεταξύ από το ΚΙΝΑΛ αφήνουν αιχμές κατά της κυβέρνησης για επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες και λαϊκισμούς.

Αρχικά με ανάρτησή του στο twitter ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι η Χαριλάου Τρικούπη προχώρησε ήδη στη διάθεση στο ΕΣΥ εξοπλισμού 5 κλινών ΜΕΘ.

Ακολούθησε επιστολή της Φώφης Γεννηματά στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

«Η πανδημία δεν προσφέρεται για τυμπανοκρουσίες. Κάλεσα τον Πρόεδρο της Βουλής να συνδράμουμε όλοι με κλίνες ΜΕΘ & να υπερψηφίσουμε την τροπολογία μας για επιβράβευση των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή απέναντι στην πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά στο twitter.