Μομφή με βάση το άρθρο 80 είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά με αφορμή τα όσα είπε στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ. Η συγκεκριμένη ποινή κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή σημαίνει ότι ο βουλευτής θα στερηθεί το 1/4 της βουλευτικής του αποζημίωσης.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεφέυγοντας από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, «χρέωσε» τους θανάτους στη χώρα από τον κοροναϊό στην κυβέρνηση. Η απάντηση των βουλευτών της ΝΔ ήταν άμεση, γεγονός που προκάλεσε πανδαιμόνιο στην αίθουσα με τον προεδρεύοντα κ. Αβδελά μάταια να προσπαθεί να μαζέψει την κατάσταση.

«Τον φίλο μου που χάθηκε, τη μητέρα, τον αδερφό ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα απολογηθεί γι’ αυτά», είπε ο κ. Κουρουμπλής και υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα φώναξε: «ντροπή αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους αυτό κάνατε! Και επιμένετε! Ντροπή σας! δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα το ξεπεράσετε έτσι», ανέφερε ο κ. κουρουμπλής από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό με το ενδιαφέρον να έχει στραφεί στο ζήτημα των ΜΕΘ και της επάρκείας τους.

Δείτε το απόσπασμα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στον ίδιο τόνο: «ό,τι και να κάνετε είστε υπόλογοι γι’ αυτό που συντελείται. Αναγνωρίστε ότι έγινε λάθος! Πέθαναν άνθρωποι άδικα το κατανοείτε; Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο».

Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις απίστευτες αναφορές του κ. Κουρουμπλή, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να ψέγουν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και για λίγα λεπτά στην αίθουσα της Ολομέλειας επικράτησε χάος. 

Ο προεδρεύων της Βουλής παρενέβη και πάλι λέγοντας αρχικά: «μην προκαλείτε κλείνετε παρακαλώ». Ο Κουρουμπλής απάντησε: «εχω δικάιωμα να μιλήσω, δεν έχει δικαίωμα να με διακόψει κανείς», και συμπλήρωσε: «Αυτό που σας λέω εγώ, γιατί ο κανονισμός της βουλής το λέει!Θέλω να ανακαλέσετε τα περί δολοφόνων». Ο κ. Κουρουμπλής είπε έπειτα: «ξέρω τι λέω, μιλάω καλά ελληνικά» με τον προεδρεύοντα κ. Αβδελά να καταλήγει: «σβήνω την αναφορά εγώ».

«Γίναμε μάρτυρες μιας αθλιότητας ενός ακραίου λαϊκιστή, ενός βουλευτή που τόλμησε να κατηγορήσει μια παράταξη ως δολοφόνους και του ζητάει η Βουλή να ανακαλέσει και προσποιείται ότι δεν κατάλαβε! Την πρόκληση και την ντροπή που προκάλεσε στο κοινοβούλιο», απάντησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.