Του Στέλιου Κονταδάκη (*)

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο η προσπάθεια προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο αποτελεί ίσως το μοναδικό συνδετικό κρίκο για τη διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής. Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κρίθηκε αναγκαία η συμβολή των εθελοντών, προκειμένου ν΄αντιμετωπιστούν και οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί αλλά και οι ίδιοι οι εθελοντές να δώσουν μία ανάσα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη ιδιαίτερης μεταχείρισης και φροντίδας.

Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απλοί θεατές. Οι κοινωνίες έχουν ανάγκη τη συμμετοχή όλων μας.

Στις τοπικές κοινωνίες το πρόγραμμα «Boήθεια στο Σπίτι» έγινε θεσμός συμπεριλαμβάνοντας την κατ΄οίκον παροχή οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και σε άτομα με αναπηρίες, μεταφέροντας έτσι τη «ζεστασιά» της προσωπικής επαφής.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά φορά οι Εθελοντές της Ν.Δ. και της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε., προσφέρθηκαν να στηρίξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποστηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα όσους βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, επηρεάζοντας έτσι θετικά και τις δικές τους ζωές και συγχρόνως προσφέροντας εποικοδομητικά το χρόνο τους και τις δεξιότητές τους.

Μετά από το κοινό κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας και της Ο.Ν.ΝΕ.Δ., ο κατάλογος των εθελοντών που δημιουργήθηκε στο site του κυβερνώντος κόμματος μετράει ήδη πάνω από 1.200 άτομα σε 216 Δήμους της χώρας που επιθυμούν να συνεισφέρουν σ’ αυτήν την προσπάθεια και να στελεχώσουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ευχόμαστε το παράδειγμα της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. να το ακολουθήσουν και άλλες πολιτικές νεολαίες και κόμματα, γιατί για να αντιμετωπισθεί η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, πρέπει να επιστρατεύσουμε τις πανανθρώπινες αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού που υπάρχουν στους Έλληνες.

Ο Εθελοντισμός είναι απαραίτητος στη σημερινή συγκυρία περισσότερο από ποτέ. Συγχαίρω όλους τους εθελοντές για την ανεκτίμητη και ανιδιοτελή προσφορά τους στον τόπο μας.

(*) Ο Στέλιος Κονταδάκης είναι Γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ και αναπληρωτής Γραμματέας ΠΕ