Ένα διθυραμβικό κείμενο με αφορμή τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, δημοσιεύσει σήμερα το Politico, που παρατηρεί ψηφιακή έκρηξη στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας.

Ο νέος κορονοϊός είναι καταλύτης για μία μακρόχρονη τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας, αν και υπάρχουν θύλακες αντίστασης, αναφέρει το Pilitico, που βλέπει μία «ευκαιρία» για ψηφιακή αναβάθμιση στη χώρα μας, η οποία βρισκόταν στην 25η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Ο κορονοϊός δεσμεύει την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή» και υποσημειώνοντας πως υπάρχουν «θύλακες αντίστασης» σε αυτήν την αναβάθμιση, το Politico επισημαίνει ότι η πανδημία και η επακόλουθη απομόνωση, που επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, προκάλεσε επίσπευση των διαδικασιών έτσι ώστε να δοθούν ψηφιακές λύσεις, από τις συνεδριάσεις των Αρχών, μέχρι τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Όπως αναφέρει, τώρα, χάρη στο COVID-19, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Την περασμένη εβδομάδα, καθώς η χώρα εισήλθε σε lock down για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε πλατφόρμες υπηρεσιών online, πολύ νωρίτερα από αυτό που είχε προγραμματίσει. Απαραίτητα έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις, αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων, πιστοποιητικά διαμονής, δηλώσεις οικογενειακής κατάστασης, ψηφιακές υπογραφές υπουργών, το σύστημα αποστολής μηνύματος SMS στο 13033 για τη μετακίνησή των πολιτών, μια εύχρηστη εναλλακτική λύση έναντι της έντυπης διαδικασίας, ξαφνικά έγιναν όλα διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Το Politico κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να λάβουν ιατρική συνταγή, αλλά θα μπορούν να την αποκτήσουν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Το Politico κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος είχε αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δεν είναι "ψηφιακός πρωταγωνιστής" των εξελίξεων, αλλά όπως είπε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες λόγω της πανδημίας.

«Εν μέσω της κρίσης, επιταχύνουμε αυτό που ήδη σχεδιάσαμε και προχωρήσαμε με μια σειρά καινοτομιών που αποδεικνύουν τα γρήγορα αντανακλαστικά μας», σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός στο Politico.

«Αυτή η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με τον γενικό ψηφιακό αναλφαβητισμό της χώρας, καθιστά την επιχειρηματική δραστηριότητα ως μια προσπάθεια που προσκρούει σε ένα νομικό ναρκοπέδιο και παρεμποδίζονται σθεναρά προσπάθειες για την προσέλκυση απαραίτητων ξένων επενδύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Πιερρακάκης δήλωσε πως προσπαθεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το "υπουργείο απλούστευσης διαδικασιών" για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία. Η πρώτη κίνηση είναι να απλουστοποιηθεί η διαδικασία για "συμβάντα-κλειδιά" στη ζωή των πολιτών, με πιστοποιητικά γέννησης ή θανάτου.

Αναφορά γίνεται και στον δήμο Καλαμάτας που αποφάσισε να αναστείλει ένα πιλοτικό έργο για το 5G. Το 5G θα τεθεί σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο μόλις τελειώσει η καραντίνα.

«Η ανάγκη να καταπολεμήσουμε την εξάπλωση του ιού μας επέτρεψε να αλλάξουμε τη νοοτροπία» προσθέτει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν ταχύτερα είναι οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι μαθητές. Οι πλατφόρμες που παρέχουν η Cisco, η Google και η Microsoft, έχουν ήδη αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμες για την τηλεκπαίδευση στη χώρα, καταλήγει το ρεπορτάζ.