«Η συζήτηση για το ευρωομόλογο ήταν κεντρικής σημασίας και χαίρομαι που ο πρωθυπουργός συνυπέγραψε μαζί με τους άλλους 8 προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στη συνοχή της ΕΕ την επόμενη μέρα ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «παρακολουθούμε σε βασανιστικά αργή κίνηση, μια ιστορική ήττα της ΕΕ». «Η αδυναμία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να προτάξουν το κοινό συμφέρον και τον ορθολογισμό και να πάψει αυτή η συνεχής αλληλουχία του ενός βέτο πάνω στο άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που για κάποιους από εμάς προϊδεάστηκε από το 1992 με το Μάαστριχτ. Από την ώρα που η ΕΕ δημιούργησε κοινό νόμισμα το τρένο της Ευρώπης μπήκε σε μια κατεύθυνση όπου κάποια στιγμή θα υπήρχε μια διχάλα, θα υπήρχαν μόνο δύο επιλογές είτε η ομοσπονδοποίηση είτε η διάλυση, σε αυτή τη διχάλα έχουμε φτάσει τώρα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25Η υπογράμμισε ότι «συζήτηση για το ευρωομόλογο ήταν κεντρικής σημασίας και χαίρομαι που ο πρωθυπουργός συνυπέγραψε μαζί με τους άλλους 8 προς αυτή την κατεύθυνση». «Αυτό όμως εξόκειλε και εξόκειλε για ένα λόγο που είναι ο πρόεδρος Μακρόν που έκανε πίσω, και αυτό θα μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη ήττα της Γαλλίας και της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια μείωση του ΑΕΠ στην καλύτερη των περιπτώσεων 10% πανευρωπαϊκά». «Αντιμετωπίζουμε ένα χτύπημα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ένα έλλειμμα κατά μέσο όρο 15%», πρόσθεσε παράλληλα.

«Όταν έχεις αυτή τη συγκυρία με χώρες όπως η Ιταλία που έχει ένα χρέος που αγγίζει τα 3 τρις... αυτή τη στιγμή ο κ. Κόντε δεν είναι κανένας μεγάλος επαναστάτης αλλά αν συμφωνούσε σε αυτά που του λέγανε οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί απλά δεν θα υπήρχε αύριο πολιτικά και ίσως και σωματικά», ανέφερε ο ίδιος επιπρόσθετα.

«Όταν βρίσκεσαι σε αυτή την κόψη του ξυραφιού και συνεχίζεις να μιλάς για πιστωτικές γραμμές από τον ESM, όταν συνεχίζεις να μιλάς για αγορές των ομολόγων από την ΕΚΤ γιατί αυτές είναι ασπιρίνες στον καρκινοπαθή αυτή τη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Η αγωνία μας είναι να μη διαλυθεί η ΕΕ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν εντός των κανόνων και πάρα πολύ απλά, με μια ανακοίνωση. Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί έχουν δίκιο όσον αφορά την έκδοση ευρωομολόγου από αυτές τις ανοησίες που λένε από το Παρίσι «για τη δημιουργία ενός νέου οχήματος ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο». Εκεί θα συμφωνήσω με τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς αυτό είναι σχέδιο Φρανκενστάιν αλλά το ευρωομόλογο μπορεί να εκδοθεί αύριο το πρωί, πλήρως συμβατά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με το καταστατικό της ΕΚΤ με όλους τους κανόνες από την ΕΚΤ. Η ίδια η ΕΚΤ να εκδώσει ενός τρισεκατομμυρίου ένα ευρωομόλογο, διάρκειας 30 ετών το οποίο θα το εγγυάται μόνο η ΕΚΤ εκ μέρους της ευρωζώνης. Αυτό δεν απαγορεύεται καθόλου ούτε από το καταστατικό της ΕΚΤ, ούτε από καμία συνθήκη. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, στο ευρωκοινοβούλιο στις κυβερνήσεις μας τρεις δεκαετίες να σκεφτούμε πως θα ομοσπονδοποιηθούμε σε 30 χρόνια. Αν δεν μπορούμε να δεχτούμε καν αυτό ότι εντός 30 ετών θα ομοσπονδοποιηθούμε δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα. Το κοινό νόμισμα δεν μπορεί να περπατήσει πλέον».

Ακόμη επισήμανε ότι «η ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται σε μια συνεχή στασιμότητα όσον αφορά τις πραγματικές επενδύσεις, όσον αφορά τις αποπληθωριστικές δυνάμεις που καταστρέφουν τα ασφαλιστικά ταμεία στη Γερμανία, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις μικρές τράπεζες».

«Η κρίση αυτή δεν είναι καινούργια, δεν ήρθε τώρα απλά έρχεται ο κοροναϊός με ένα τεράστιο ωστικό υφεσιακό και αποπληθωριστικό κύμα και τώρα πλέον πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Εμείς ως ΜεΡΑ25 λέμε καν’ τε αυτό που χρειάζεται σήμερα, έκδοση ευρωομολόγου από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ δεν έχει δικαίωμα να τυπώσει χρήμα να δώσει στο ελληνικό δημόσιο, δεν έχει δικαίωμα να δώσει στο γερμανικό δημόσιο, έχει όμως κάθε δικαίωμα να δανειστεί εκ μέρους της Ευρώπης με ένα ευρωομόλογο ενός τρισεκατομμυρίου το οποίο αποσβένει τους κραδασμούς», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι θα είναι η αυριανή απόφαση του Eurogroup, απάντησε ότι «θα έχουμε άλλο ένα κουκούλωμα. Θα έχουμε μια συμφωνία η οποία θα είναι μη συμφωνία. Θα είναι μια συμφωνία η οποία θα είναι μακροοικονομικά ασήμαντη».

Δηλαδή όπως εξήγησε ο ίδιος «θα δώσουν πάλι κάποια δάνεια από τον ESM, ουσιαστικά θα σπρώξουν το πρόβλημα στο μέλλον μεγεθύνοντας το και θα δώσουν και κάποια μικρή φιλανθρωπία αλλά μακροοικονομικά θα είναι ασήμαντα αυτά τα πράγματα».

«Δεν θα έχουν καμία σχέση τα θετικά που θα αποφασίσουν αύριο όσον αφορά το δημοσιονομικό μέγεθος, σε σχέση με αυτά που χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτό το οποίο έρχεται του χρόνου, το οποίο θα είναι ένας πλήρης εκτροχιασμός των οικονομικών, μια αλληλουχία πτωχεύσεων στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

Για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να λες στο δανειολήπτη ‘’μη πληρώσεις τη δόση σου για τρεις μήνες’’ την ώρα που η τράπεζα προσθέτει αυτές τις δόσεις τοκιζόμενες στις επόμενες δόσεις!»

«Πως λες σε έναν επιχειρηματία ‘’μη μου πληρώνεις τους φόρους και τις εισφορές αυτούς τους μήνες, θα μου τα δώσεις μαζεμένα’’, όταν δεν έχει πελάτες μεταξύ του σήμερα και του μεθαύριο», πρόσθεσε. Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «εδώ χρειάζονται κουρέματα, χρειάζονται πραγματικές ενισχύσει... όχι μεταθέσεις φόρων, εισφορών και δόσεων αλλά κουρέματα».

Αναφορικά με τις προτάσεις του κ.Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας παίζει πολιτικά παιχνίδια. Μιλάει για 26 δις, ουσιαστικά μιλάει για το μαξιλαράκι, θέλει να μας πείσει ότι αυτός είχε κάνει τα κουμάντα του, είχε αφήσει ένα μαξιλαράκι στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποιεί». «Όμως ξέρετε ότι από αυτά τα 26 δις τα 20 είναι μνημονιακό δάνειο», διευκρίνισε ο ίδιος. «Το ΜέΡΑ25 ιδρύθηκε για να πάει κόντρα σε όλα τα μνημονιακά δάνεια, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα προτείνουνε στην κυβέρνηση να βάλει το χέρι στον ESM γιατί αυτό είναι καταστροφικό αλλά ταυτόχρονα θα καταδικάζουμε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν βγάζει μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου να παγώσει τον ‘’Ηρακλή’’ που αφορά τα κόκκινα δάνεια», δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Για την οικονομία της ΕΕ σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η οικονομία της ΕΕ έχει χάσει ήδη το τρένο μετά το 2010». «Μετά τις ανοησίες με τα μνημόνια πανευρωπαϊκά έχουμε μείνει πίσω ως ήπειρος», σημείωσε.

«Έχουμε χάσει το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης γιατί δεν κάνουμε επενδύσεις. Έχουμε πρόβλημα στις μεταφορές, έχουμε πρόβλημα στην ενέργεια. Δέκα χρόνια τώρα δεν έχει κάνει η Ευρώπη τις επενδύσεις που έπρεπε να κάνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Κίνα τους τελευταίους 18 μήνες παράγει αριθμό κιλοβατώρων από νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ξεπερνάνε τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας και της Ρουμανίας», υπογράμμισε ο ίδιος. «Βεβαίως μένουμε πίσω και τώρα θα μείνουμε πολύ πιο πίσω λόγω αυτού του ανερμάτιστου Eurogroup το οποίο αρνείται να κάνει αυτά τα οποία τελικά θα βοηθήσουν και τον ολλανδικό λαό», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.