«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς αν είμαστε προετοιμασμένοι στην οικονομία να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη ύφεση, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε και αυτό επιτυγχάνουμε μέχρι σήμερα ρίχνοντας όλο και περισσότερα όπλα στη μάχη. Αντιλαμβανόμενοι ποια είναι η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στην οικονομία μετά από τις ορθές επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και κρατώντας κάποια «καύσιμα» για την επόμενη μέρα είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες».

«Η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση, δεν είμαι σε θέση να σας πω το μέγεθός της όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να πει το μέγεθος της ύφεσης για τη δική της χώρα. Η Ευρώπη κάνει εκτιμήσεις ότι η ύφεση στις χώρες της θα είναι από 5 ως 10% εκεί θα κυμαίνεται και η Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή προέχει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα σήμερα για να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ανέργους και μακροχρόνια άνεργους, και ταυτόχρονα να δρομολογήσουμε εκείνες τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και την οικονομία την επόμενη μέρα έχοντας όμως ακόμα σημαντικούς αγνώστους».

«Άγνωστη παράμετρος είναι πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, άγνωστη παράμετρος είναι εάν θα επανέλθει μέσα στη χρονιά, και άγνωστη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα, είναι ο τουρισμός. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητικά αν συγκρίνουμε το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην πραγματική οικονομία σε άλλες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα και ειδικά στο πεδίο της ανεργίας. Οι εκτιμήσεις πολλών οίκων στο εξωτερικό είναι ότι δεν πρόλαβαν πολλές άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν με επάρκεια το θέμα της ανεργίας», ανέφερε ο ίδιος.
Ωστόσο ο υπουργός επισήμανε αυτό «δεν σημαίνει ότι αυτό δεν θα είναι πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε δυσμενείς συνέπειες αλλά θα έχουμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες».

Ερωτηθείς αν επαρκούν τα χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, δήλωσε: «Η κατάσταση σήμερα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή που αντιμετώπισε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία. Ναι, θα υπάρχει μια βαθιά ύφεση, πιθανόν να φτάσει και στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης της προηγούμενης δεκαετίας όμως μια μεγάλη διαφορά είναι ότι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις είναι ότι η ύφεση αυτή θα είναι παροδική. Όλοι συμφωνούν ότι ακόμα και αν η ύφεση είναι βαθιά φέτος, του χρόνου θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην οικονομία και σημαντικά θετικό. Δεύτερον, την περίοδο της κρίσης ουσιαστικά είχαμε αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών και συντάξεων ανάλογα με την κυβέρνηση η οποία υπήρχε στη διακυβέρνηση της χώρας. Τώρα προσπαθούμε να κρατήσουμε σταθερό το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, δεν θα το καταφέρουμε στο σύνολό του αλλά μέχρι σήμερα το εισόδημα των πολιτών είναι σχετικά σταθεροποιημένο είτε γιατί ένα κομμάτι της κοινωνίας αμείβεται όπως αμείβονταν, για παράδειγμα οι συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, είτε γιατί έρχεται η πολιτεία να βοηθήσει το εισόδημα αυτών που έχουν ανάγκη. Αυτή είναι η δεύτερη διαφορά και η τρίτη διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συστημική εξωγενή κρίση και όχι με μια ενδογενή κρίση... Αυτή η υγειονομική κρίση μας έφερε πίσω».

«Με βάση την πολιτική την οποία ακολουθούμε, τον σχεδιασμό τον οποίο έχουμε και υλοποιούμε, έχουμε τα μέσα τα οποία θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα κατά τέτοιο τρόπο ώστε στο βασικό σενάριο που τρέχουμε ως κυβέρνηση να μην έχουμε ανάγκη το ταμειακό μαξιλάρι που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό να το κρατήσουμε έχοντας το βλέμμα μας στην μετα-κοροναϊό εποχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «‘’τζάμπα γεύμα’’ στην Ευρώπη δεν υπάρχει, που σημαίνει ότι ό,τι χρηματοδοτικό εργαλείο προκύπτει συνήθως είναι χρηματοδότηση». «Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι δαπάνες που κάνουμε αυξάνουν το χρέος και οι αγορές παρακολουθούν το χρέος την επόμενη μέρα. Άρα χρειάζεται μια προσεκτικότητα και μια μεθοδικότητα. Έχουμε κάνει δημοσιονομικές δαπάνες υψηλότερες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο πρέπει αυτές να χρηματοδοτούνται κατάλληλα κρατώντας «καύσιμα» και για την επόμενη μέρα», διευκρίνισε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για μείωση συντάξεων και για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Όχι, δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο με βάση το βασικό σενάριο το οποίο λειτουργεί η ελληνική οικονομία. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό σε ότι αφορά τις ασκήσεις οι οποίες σήμερα τρέχουν. Δεν έχει τεθεί καν στο τραπέζι της συζήτησης κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια για επέκταση των μέτρων προστασίας και για το Μάιο, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Ο σχεδιασμός έχει γίνει έτσι ώστε αυτό το πακέτο μέτρων, το οποίο καλύπτει πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, να επαναληφθεί τον επόμενο μήνα. Τον επόμενο μήνα ευχόμαστε όλοι ότι θα αρχίσει δειλά-δειλά να ανοίγει η οικονομία, ευχόμενοι ότι η κοινωνία θα συνεχίσει να επιδεικνύει ατομική ευθύνη όπως έχει κάνει όλο το επόμενο διάστημα, τότε συνεπώς ένα κομμάτι επιχειρήσεων θα θέλει τους εργαζόμενους οι οποίοι εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς προσωρινής αναστολής εργασίας άρα θα πρέπει να δούμε πως θα γίνει η άσκηση τον Μάιο ευελπιστώντας όλοι η οικονομία σταδιακά να ανοίγει. Εμείς όμως την άσκησή μας την έχουμε τρέξει με καθολικότητα της λήψης των μέτρων για ακόμα ένα μήνα».

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα και στα σενάρια περί κρατικοποιήσεων των πληττόμενων επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Στα βασικά σενάρια τα οποία τρέχουμε δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στο τραπεζικό σύστημα ούτε πρόθεση κρατικοποιήσεων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία απώλεια καταθέσεων. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, πιθανόν ένα κομμάτι συμπατριωτών μας να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ιδιωτικό χρέος που έχει ή τις ρυθμίσεις που είχε κάνει για αυτό και η ελληνική πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κάνει το βέλτιστο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στους πολίτες που δημιουργήθηκε εξαιτίας του κοροναϊού. Είναι άλλη η εικόνα των πληττόμενων, άλλη η εικόνα αυτών που δεν είχαν καμία περικοπή στις περικοπές τους και άλλη η εικόνα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Την κουλτούρα της πληρωμής στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουμε να τη διατηρούμε».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «κάνουμε συγκεκριμένες ασκήσεις τις οποίες υλοποιούμε ή θα τις υλοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή τις επόμενες 5 με 10 μέρες». «Όλοι οι κλάδοι αυτοί έχουν υπαχθεί ούτως ή άλλως στις κεντρικές ρυθμίσεις της πολιτείας άρα υπάρχουν οι ωφέλειες της πολιτείας σε αυτούς τους κλάδους χρειάζεται όμως και πιο στοχευμένη πολιτική για πλήττονται ιδιαίτερα. Οι κλάδοι αυτοί είναι η ναυτιλία, οι αερομεταφορές, η ακτοπλοΐα, οι ιδιωτική υγεία στο κομμάτι που έχει γίνει πιθανόν επίσχεση,ενέργεια, κάποια περιουσιακά στοιχεία του υπερταμείου, πρωτογενής τομέας και προφανώς τουρισμός», εξήγησε ο υπουργός. «Σας ανέδειξα συγκεκριμένους τομείς πάνω στους οποίους η ελληνική πολιτεία θα έρθει να πάρει συμπληρωματικά μέτρα τις αμέσως προσεχείς ημέρες», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Εξασφαλίσαμε τις τελευταίες 10 μέρες και υλοποιείται από σήμερα και μέχρι αρχές Μαΐου 10 δις. Υπάρχει η επιστρεπτέα προκαταβολή που τρέχει μέχρι 21 Απριλίου, 1 δις € για επιχειρήσεις μέχρι 500 εργαζόμενους. 1€ δις άμεσα τον Απρίλιο και πιθανόν το σχήμα να επαναληφθεί το Μάιο χωρίς τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος. Είναι περίπου 82 χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα, 1 δις € εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή μέσα στον Απρίλιο αρχές Μαΐου θα γίνει εκταμίευση. Αυτό είναι το πρώτο, δεύτερον εγκρίθηκε πάλι από την ευρωπαϊκή επιτροπή ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 2 δις € που αφορά εγγυημένα σχήματα, εγγυοδοτικά σχήματα, σχήματα που τρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης με το τραπεζικό σύστημα για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με μόχλευση εκεί θα φτάσουμε τα 7 δις €. Θα αρχίσει τέλος Απρίλιου και θα ολοκληρωθεί το Μάιο ακολουθώντας τους βηματισμούς της ελληνικής πολιτεία σε ότι αφορά την μετα-κορονοϊό εποχή . Και τρίτον ξεκινάει αύριο το πρόγραμμα της επιδότησης επιτοκίου για τρεις αρχικά μήνες που και αυτό ενεκρίθη από την ευρωπαϊκή επιτροπή προχθές. Αυτά τα τρία αφορούν ρευστότητα των επιχειρήσεων αθροίσματος 10 δις € για τη ρευστότητα τους το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισήμανε ότι «είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα, αυτή τη νέα πραγματικότητα την έχουμε θέσει στους θεσμούς και ζητούμε τους βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος».

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει το κυβερνητικό πρόγραμμα, διευκρίνισε ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ όπως ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Ιούλιο του ’19 μέχρι τον Φεβρουάριο του ’20 απεδείχθη ότι ήταν ορθό άρα εκείνο το πρόγραμμα που εφαρμόσαμε για οκτώ μήνες με επιτυχία στο πεδίο της οικονομία θα συνεχίσουμε να το υλοποιούμε με μικρότερη ένταση μέσα στην κορονοιό εποχή και με πολύ μεγαλύτερη ένταση στην μετα-κορονοϊό εποχή».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Το γεγονός ότι πράγματι έχουν αλλάξει οι δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, εμείς θέλαμε να μειώσουμε φόρους τώρα και κάνουμε αυξήσεις δαπανών γιατί αυτό επιτάσσει η τρέχουσα πραγματικότητα. Την επόμενη μέρα με την πρώτη ευκαιρία θα συνεχίσουμε την ορθή επιλογή της μείωσης φόρων γιατί αυτή είναι η σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση. Δεύτερον, διαρθρωτικές αλλαγές. Το γεγονός ότι περνάμε αυτή τη δημοσιονομική κρίση έχει δυσκολέψει κάποιες επιλογές και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ορισμένες εκ των οποίων προέρχονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, για παράδειγμα την αποκρατικοποίηση του 30% του αεροδρομίου Αθηνών που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς προχωρήσαμε πάρα πολύ, δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή γιατι έχουν αλλάξει πολύ οι όροι στο αεροδρόμιο Αθηνών, αλλά άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο υπερταμείο ή στο ΤΑΙΠΕΔ και είχαμε δρομολογήσει για να προχωρήσουμε όπως είναι τα περιφερειακά λιμάνια, τα προχωράμε. Η οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί εκεί που δεν έχουν δημιουργηθεί έντονα προβλήματα από την υγειονομική κρίση. Την επόμενη μέρα θα πρέπει να τρέξουν ακόμα περισσότερο οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και τρίτον, πρέπει να εκμεταλλευτούμε την τρέχουσα συγκυρία και την εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει ζητούμενα που είχε η χώρα όπως για παράδειγμα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει πολύ πιο ισχυρούς εκμεταλλευόμενοι την τρέχουσα συγκυρία έτσι ώστε πάνω σε αυτά να χτίσουμε».

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός ανέδειξε την ειρωνεία των λεγομένων της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «από τη μια λένε δεν δίνουμε πολλά και από την άλλη δίνουμε πολλά προεκλογικά αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δημοσιονομικά δίνει περισσότερα από ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος αξιοποιώντας τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους που έχει. Θα ήμασταν ως κυβέρνηση ιδιαίτερα ευτυχείς να μοιράζουμε χρήματα αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι προσπαθούμε και επιτυγχάνουμε να τους διευρύνουμε όμως και οι περιορισμοί είναι δεδομένοι. Διευρύνουμε συνεχώς το πλαίσιο ρυθμίσεων, αξιολογούμε τα δεδομένα και προσπαθούμε με κοινωνική δικαιοσύνη να βοηθήσουμε ώστε να περάσουμε στην επόμενη μέρα με ασφάλεια, σιγουριά και αυτοπεποίθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.