«Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις, ζούμε μια πραγματικότητα την οποία δεν την έχει ξαναζήσει κανένας, είναι όλα πρωτόγνωρα...», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Black Out» με το δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Για τα πανεπιστήμια, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «τα πανεπιστήμια ακολουθούν την πορεία που ακολουθεί όλος ο κόσμος». «Υπάρχει ένα πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, όχι στο επίπεδο που είναι στα σχολεία, τα πανεπιστήμια έχουν τη διαφορά σε σχέση με τα σχολεία να έχουν μια μεγαλύτερη ευελιξία και θεωρώ ότι για αυτό και θα είναι πιο ίσως εύκολη η διαχείρισης της κατάστασης τους επόμενους μήνες να μπορούν να μεταθέσουν την εξεταστική τους», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ δήλωσε ότι «υπάρχει μια συζήτηση, δεν γνωρίζω αν αυτό είναι σκέψη του υπουργείου Παιδείας, γιατί δεν θέλει κανείς να παίξει με την αγωνία των φοιτητών για το τρέχον εξάμηνο, μήπως εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθούν κάποια μαθήματα και με αυτό τον τρόπο».

«Δεν νομίζω όμως ότι είναι κάτι επίσημο. Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι είναι κάτι που συζητιέται επίσημα και ότι μπορεί να έχουμε μια εξεταστική με ηλεκτρονικά μέσα. Η προσωπική εκτίμηση που έχω με βάση αυτά που ακούμε και με βάση το γεγονός ότι όλοι περιμένουμε πως θα εξελιχθεί η παρούσα και η επόμενη εβδομάδα νομίζω ότι θα έχουμε μια μετάθεση όλων των διαδικασιών στα πανεπιστήμια λίγο πέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δηλαδή ίσως να έχουμε μια μετάθεση των μαθημάτων στο σύνολο του Ιουνίου, αν καταφέρουν και να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα σωστά και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα πάει καλά, και ίσως έχουμε μια εξεταστική μέσα στον Ιούλιο. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω και είναι λογικό και αναμενόμενο και σωστό είναι ότι συζητιέται να υπάρχουν αυξημένες αποστάσεις ειδικά στην εξεταστική μεταξύ των φοιτητών. Το μεγάλο ζητούμενο και το πιο κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η επιστροφή στην κανονική ζωή δηλαδή να είναι με αυστηρά τηρούμενους κανόνες», εξήγησε επιπρόσθετα.

«Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις, ζούμε μια πραγματικότητα την οποία δεν την έχει ξαναζήσει κανένας, είναι όλα πρωτόγνωρα...», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. «Νομίζω ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν επιδείξει πρωτοφανή ωριμότητα αυτές τις ημέρες, το βλέπουμε στο πως αντιμετωπίζουνε τα μέτρα, το βλέπουμε στο πως συμμορφώνονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία, το βλέπουμε στο πως ανταποκρίνονται στα εθελοντικά καλέσματα που στις δικές μας περιπτώσεις του εθελοντικού καλέσματος ξεπερνάνε τα 2/3 της συμμετοχής αυτό με γεμίζει με μια αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπίσουν με αντίστοιχη ωριμότητα και την επόμενη μέρα», ανέφερε.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση τα πάει καλά και ο συνολικός συλλογικός μας αγώνας πηγαίνει καλά δεν σημαίνει ότι την ημέρα που θα αρθούν κάποια μέτρα και θα υπάρχει μια επιστροφή στην κανονικότητα ότι θα έχει φύγει ο ιός, δεν θα υπάρχει απειλή και δεν θα κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες να φύγουν», επισήμανε.

Παράλληλα σημείωσε ότι «μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο συνεχίζει ειδικά το σύνολο των ευπαθών ομάδων να απειλείται ανά πάσα στιγμή απλά σίγουρα θα είναι πιο περιορισμένη η διασπορά για αυτό θα έχουν ληφθεί αυτές οι αποφάσεις».

Ερωτηθείς πως λειτουργεί η ΟΝΝΕΔ αυτή την περίοδο του εγκλεισμού, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Οργανωθήκαμε και εμείς με πρωτοφανή προσαρμοστικότητα. Για πρώτη φορά έχουμε συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη με το σύνολο των προέδρων των νομαρχιακών, έχουμε κάνει συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου με αντίστοιχη πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης, του πολιτικού συμβουλίου. Έχουμε οργανώσει δύο εθελοντικά καλέσματα τα οποία είχανε πολύ μεγάλη επιτυχία, το ένα αφορούσε το «Βοήθεια στο σπίτι» από κοινού με τη ΝΔ όπου στείλαμε περισσότερους από 1.500 εθελοντές στην πρωτοβουλία αυτή που ανέλαβε η κυβέρνηση και εμείς ουσιαστικά τη στελεχώνουμε. Απευθύναμε κάλεσμα για αιμοδοσία, κλείνονται συνεχώς ραντεβού από στελέχη μας, και αυτές τις μέρες τρέχουμε μια εθελοντική δράση για τη Φλόγα όπου στο site μας έχουμε κάποιες οδηγίες για δωρεές οποιουδήποτε ποσού. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στις συνεδριάσεις αυτές έχει μόνο ο εθελοντικός τον πρώτο λόγο, συντάσσουμε ένα σύνολο προτάσεων για την επόμενη μέρα αυτής της κρίσης. Ξεκινήσαμε από τα πανεπιστήμια, στείλαμε στην υπουργό Παιδείας ένα σύνολο προτάσεων πολλές εξ αυτών φαίνονται ότι υλοποιούνται πχ η επέκταση της έκπτωσης ενοικίων σε φοιτητές. Οι προτάσεις επεκτείνονται στο σύνολο των εκφάνσεων της καθημερινότητας, της κοινωνίας. Θέλουμε πάντοτε να είμαστε χρήσιμοι και ένα βήμα μπροστά και όχι απλώς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

«Ο χαμένος χρόνος, που μόνο χαμένος δεν είναι, ως προς την δια ζώσης επικοινωνία θα καλυφθεί το καλοκαίρι δηλαδή προφανώς και οι διακοπές μας θα συντμηθούν για να μπορούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις μέρες και σίγουρα θα είναι πολύ συμπυκνωμένο το πρόγραμμα των δράσεων, των επισκέψεων, των εκδηλώσεων, των προτάσεων της κάθε καμπάνιας πρώτα ο Θεός από το Φθινόπωρο», κατέληξε ο ίδιος.