Την προστασία των κρατών-μελών προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με πληροφορίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες την «μαζική, μεγάλη και άμεση» παρέμβαση της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

 Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Θα τονίσει  ότι η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο τη μορφή δανείων.

 «Δεν χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος» θα αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

 «Αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν» θα προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει να υπάρχει κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα. «Η επανέναρξη θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι το κλείσιμο» θα δηλώσει χαρακτηριστικά.

 Επίσης θα προτείνει να έχουν όλες οι χώρες από κοινού πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν παραχθεί, και θα ζητήσει στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, που είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει επίσης ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.