Το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί τελικά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός πέρασε όλο το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου, συνομιλώντας με τους συνεργάτες του, με τους γιατρούς και επιστήμονες και με τους αρμόδιους υπουργούς, αξιολογώντας τα δεδομένα ώστε να καταλήξει στο τελικό σχέδιο. Καθώς υπάρχουν ακόμα ορισμένα κομμάτια του “παζλ” που πρέπει να συμπληρωθούν, οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο μεθαύριο, Τρίτη.

Την επομένη, την Τετάρτη το πρωί δηλαδή, θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο όπου θα συζητηθούν διεξοδικά οι λεπτομέρειες του σχεδίου σταδιακής επιστροφής στη λεγόμενη κανονικότητα. Στην ίδια συνεδρίαση θα παρουσιαστούν και τα νομοσχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία στις αρχές και στα μέσα Μαϊου αντίστοιχα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

Την Πέμπτη, τελευταία ημέρα του Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για τη στήριξη την περίοδο αυτή εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται. Αυτά στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όπου οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν ψηλά.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει στους πολίτες ότι το πέρασμα στη δεύτερη φάση, που είναι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας, είναι εφικτό επειδή η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η «φάση Α» ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, η επιβολή και τήρηση μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και η μείωση στο ελάχιστο του ρυθμού εξάπλωσης του κορονοϊού στον πληθυσμό. Η περίοδος αυτή διήρκεσε δύο μήνες, από τις 26 Φεβρουαρίου όταν ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, μέχρι σήμερα.

Θα τονίσει ότι η δεύτερη φάση μπορεί να διαρκέσει κι εκείνη δύο μήνες, καθώς το άνοιγμα θα γίνεται σταδιακά και ενδέχεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στο μήνυμά του θα ευχαριστήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και τους πολίτες για την πειθαρχία τους, αναμένεται να εξηγήσει ότι καθημερινά θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και η άρση των μέτρων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη να τηρούνται καθημερινά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και όλες οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Η αρχή της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων γίνεται μεθαύριο με τα Υποθηκοφυλακεία και τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, αλλά για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων. Ακολουθούν κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, τα μικρά μαγαζιά και τα κομμωτήρια, με όριο δύο πελάτες εντός του χώρου, όπως δηλαδή ισχύει εδώ και καιρό για τα φαρμακεία.


Μία εβδομάδα αργότερα αναμένεται να ανοίξουν – πάντοτε μετά από σχετική εισήγηση των ειδικών - τα σχολεία για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου, ώστε να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Ιουνίου και λίγο αργότερα για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και για το Γυμνάσιο. Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι άγνωστο ακόμα πότε θα ανοίξουν, ενώ στα πανεπιστήμια, όπου οι τηλε-παραδόσεις γίνονται με μεγάλη επιτυχία, οι φοιτητές ενδέχεται να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα κατευθείαν για την εξεταστική του Ιουνίου. Τα μοντέλα της Δανίας και της Νορβηγίας όπου έχουν γυρίσει στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου έχουν μελετηθεί από την «Task Force» του Μαξίμου, όπου έχει ωστόσο επισημανθεί το γεγονός ότι στις σκανδιναβικές χώρες δεν παρατηρείται το φαινόμενο της συγκατοίκησης με ηλικιωμένους ανθρώπους και της συχνής επαφής των ηλικιωμένων με τα εγγόνια, όπως στη χώρα μας.

Τέλος Μαΐου πιθανότατα, αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά ως τότε, θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, αλλά μόνο στους εξωτερικούς τους χώρους, χωρίς δηλαδή να εξυπηρετούν πελάτες στο κλειστό κομμάτι του μαγαζιού εστίασης. Οι τουριστικές επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν από τον Ιούνιο, όπως και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Προέχει βέβαια να έχει βρεθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις πτήσεις, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα μέτρα βέβαια.

Όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να περιγραφούν με τόση λεπτομέρεια στο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, που θα εστιάσει περισσότερο στη μεγάλη εικόνα και στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να μην χαθούν τα κεκτημένα, να μην υπάρξει δηλαδή μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό. Ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να τονίσει επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών ανά πάσα στιγμή μπορεί να τροποποιείται, με βάση τα νεότερα δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιτροπής.