Η προεργασία για την άρση των περιοριστικών μέτρων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό πριν με την πολυπληθή ομάδα κρούσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μελετά και να προετοιμάζει με… χειρουργική ακρίβεια το επόμενο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα τεστ που έχουν ήδη δώσει οι Έλληνες πολίτες από την έναρξη της καραντίνας είναι πολλά και τα πέρασαν όλα με «άριστα», όμως εκκρεμεί ακόμη ένα και λογικά το τελευταίο.

Και αυτό δεν είναι άλλο από την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προχωρήσει στο διάγγελμα και την ανακοίνωση της άρσης των περιορισμών σήμερα Τρίτη και όχι κάποια μέρα πιο κοντά στην ημερομηνία έναρξης της επιστροφής στην κανονικότητας.

Αναλυτικότερα στις 18:00 σήμερα το απόγευμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και θα ποντάρει στην τόνωση του ηθικού των πολιτών αλλά και δίνοντας την… υπόσχεση πως αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που θα ακούσουν το «μένουμε σπίτι». Αφού από τα μέσα Μαρτίου όπου επιβλήθηκε η καραντίνα λίγο ή πολύ τα ρεπορτάζ… έδιναν εύστοχα όσα θα ακολουθούσαν από τα κυβερνητικά χείλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να κάνει γνωστό πως η «επόμενη μέρα» βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και η Πρωτομαγιά είναι… στ’ αλήθεια ο τελευταίος περιορισμός που ζητά η κυβέρνηση.

Φυσικά ακόμη και αυτή η επιστροφή δεν θα θυμίζει πολλά από όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα, αφού το νέο τοπίο στη χώρα, και σε όλο τον κόσμο, θα είναι εντελώς διαφορετικό τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό.

Με απαγορεύσεις, με διαλλείματα ελευθερίας, με μέτρα που μπορεί να ξανάρθουν αν η πανδημία επανέλθει και με ένα βασικό… αξεσουάρ που θα έχουμε όλοι μας πάντα. Οχι, πλέον, την βεβαίωση μετακίνησης, αλλά μια μάσκα με την οποία θα κυκλοφορούμε. Σε κλειστούς χώρους, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ταξί, σε μαγαζιά και όπου μπορεί να υπάρχει συνωστισμός.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψήφισε κατά πλειοψηφία την υποχρεωτική χρήση μάσκας μετά την άρση των μέτρων, στις 4 Μαΐου σε δημόσιους χώρους, π.χ σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, κουρεία και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Μάλιστα, θα ισχύει τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, κεντρικές οδηγίες για την επόμενη μέρα αναμένονται, ευθέως ή εμμέσως, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τα στελέχη του κατά την τηλεσυνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, ενώ για την Πέμπτη έχει «κλειδώσει» εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή.

Αλλά την εξειδίκευση της χαλάρωσης των μέτρων θα κάνουν οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στην αυριανή συνέντευξη τύπου, μετά το διάγγελμα.

Στο νέο – έκτο, κατά σειρά – τηλεοπτικό μήνυμά του ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, ωστόσο θα υπογραμμίσει παράλληλα την κρισιμότητα του επόμενου διμήνου, καλώντας εκ νέου τους πολίτες σε συστράτευση και επαγρύπνηση. «Χαλαρώνουμε σταδιακά, αλλά με προσοχή. Κερδίζουμε μάχες, η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν κάνουμε εκπτώσεις στη δημόσια υγεία» είναι η γραμμή της κυβέρνησης, η οποία έχει «κλειδώσει» ήδη τις κρίσιμες ημερομηνίες προκειμένου να βάλει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του σκοπεύει να περιγράψει συνολικά τα επόμενα βήματα του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου, όπως περιλαμβάνονται στο «στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης» που έχει στα χέρια του. Θεωρείται σίγουρο ότι θα αναφερθεί στις θυσίες των πολιτών και στα «κέρδη» της Ελλάδας από τη μέχρι στιγμής διαχείριση της πανδημίας, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, θα εξηγήσει γιατί έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για την επανεκκίνηση των πρώτων οικονομικών – κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Το πρωθυπουργικό «ξεκινάμε» δεν θα σηματοδοτήσει όμως την επιστροφή σε μια εύκολη καθημερινότητα. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη για καινούργιους κανόνες, επί μακρόν προσήλωση στις οδηγίες των επιστημόνων και νέες συνήθειες στην εργασία, στις μετακινήσεις, στην ατομική υγιεινή. Υστερα από ένα Σαββατοκύριακο με μπαράζ διαβουλεύσεων, αναμένεται σήμερα νέος κύκλος συσκέψεων ώστε ο ίδιος να ενημερωθεί για τις τελικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων και να ξεκαθαριστούν τα μέχρι στιγμής «θολά» σημεία του σχεδιασμού, όπως η λειτουργία των σχολείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ημερομηνίες – κλειδιά

Οι κρίσιμοι υγειονομικοί όροι που θα τεθούν (η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους κ.λπ.) αποτελούν ουσιαστικά τις τελικές αλλά πολύ κομβικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση του κυβερνητικού πλάνου. Δεδομένη θεωρείται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η 4η Μαΐου ως «πρεμιέρα» της επανόδου με άνοιγμα των μαγαζιών λιανεμπορίου (εκτός των πολυκαταστημάτων), μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αλλά και με απελευθέρωση αθλητικών δραστηριοτήτων ώστε οι προπονήσεις να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και δίχως χρήση αποδυτηρίων. Επίσης ειλημμένη είναι η απόφαση για επιστροφή στις τάξεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε να ακολουθήσουν διαδοχικά τα Γυμνάσια (τέλη Μαΐου) και τα Δημοτικά (τον Ιούνιο). Στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου, καθώς και των γυμνασίων, ενώ την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει απόφαση για άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.