«Κάντο όπως η Ελλάδα» είναι οι συστάσεις πολλών πρωτοσέλιδων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης όταν αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, κατέκτησε μια σπάνια θετική πρωτιά, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την ανθρωπότητα, την στιγμή που όλοι έδιναν την μάχη με την φονική πανδημία.

Η χώρα μας κατάφερε με σχέδιο και σωστή στρατηγική, με συνεργασία, σύμπνοια και συντονισμό να κρατήσει χαμηλά τα ποσοστά θανάτου, αλλά και των κρουσμάτων από τον κοροναϊό, διατηρώντας και ενδυναμώνοντας παράλληλα το σύστημα υγείας, κάτι που καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε.

Στο έκτο κατά σειρά διάγγελμά του, από την ημέρα της ανακοίνωσης της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε την απάντηση για το πώς τα κατάφερε η Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα επτά σημεία «κλειδιά» της πρώτης φάσης, που οδήγησαν στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, αλλά και στην δεύτερη φάση.

«Βγαίνουμε από το σπίτι, αλλά μένουμε ασφαλείς» ήταν το νέο μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός γνωρίζοντας ότι αυτή η αποτελεσματικότητα της πολιτείας, θα ανταμειφθεί με την εμπιστοσύνη των πολιτών και στην επόμενη φάση, που θα μας οδηγήσει στην μερική κανονικότητα.

 Τα εφτά σημεία-κλειδί που οδήγησαν την Ελλάδα στην πρώτη νίκη της πανδημίας

«Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σήμερα, μπορούμε πια να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Εδώ και μέρες, τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Πιο σημαντική, όμως, είναι η σταθερή μείωση των ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία. Όπως και η υποχώρηση του αριθμού των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η πρώτη φάση των μέτρων ολοκληρώθηκε και όλοι αναρωτιούνται πώς τα κατάφερε η Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τις απαντήσεις κατά το διάγγελμά του:

 

1-Αυστηρά μέτρα

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η χώρα πήρε άμεσα αυστηρά μέτρα. «Πήραμε μέτρα πρωτοφανή για να περιορίσουμε την εξάπλωσή του» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε: Μείναμε μακριά από ανθρώπους που αγαπάμε για να τους προστατεύσουμε. Δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας. Και μείναμε στο σπίτι, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών. Επιδείξαμε, επιδείξατε, πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Έτσι, η ατομική στάση έγινε συλλογική επιτυχία.

 2-Προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές

Ένα από τα βασικά σημεία που διαφοροποιούν τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες είναι η άμεση ανταπόκριση στη λήψη των μέτρων με αξιολόγηση ωστόσο που αφορούσε το να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όχι η οικονομία. «Αποδεχτήκαμε, ως κοινωνία, την ανάγκη να παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Κάποιες αρχές, πάντως, παραμένουν αδιαπραγμάτευτες. Προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η ζωή και η υγεία των Ελλήνων».

 

3-Αποφάσεις με βάση την επιστημονική γνώση

Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχασε χρόνο με σπασμωδικές κινήσεις. Από την πρώτη στιγμή εμπιστεύτηκε τους επιστήμονες και πρώτο βήμα ήταν η οργάνωση της ειδικής επιτροπής που λάμβανε κάθε απόφαση, την οποία εκτελούσε το κυβερνητικό επιτελείο. Σε πολλές χώρες είδαμε να συμβαίνει το αντίθετο και επιπόλαιες αποφάσεις ηγετών να οδηγούν σε χιλιάδες θανάτους.

«Επιλογή μου είναι η κάθε απόφαση να έχει τη σφραγίδα της επιστημονικής γνώσης. Και στην ενημέρωση του πολίτη να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ειλικρίνεια και λογοδοσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του δείχνοντας τον τρόπο που κινήθηκε η κυβέρνησή του απέναντι στην πανδημία.

 

4-Εμπιστοσύνη στους επιστήμονες

Το ρίσκο που πήρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ρίσκο, είναι το γεγονός ότι αποφάσισε να εμπιστευτεί τον ελληνικό λαό, επιστρέφοντας μάλιστα μέρος της εμπιστοσύνης που του έδειξε ο λαός κατά την εκλογή του. Προσηλωμένος στις πολιτικές του αρχές και στο «συμβόλαιο αλήθειας» με την ελληνική κοινωνία, εμπιστεύτηκε τους Έλληνες ότι θα ακολουθήσουν τα μέτρα, όσο αυστηρά κι αν ήταν αυτά. Η εμπιστοσύνη όμως αποδείχθηκε ότι ήταν αμοιβαία καθώς και η ελληνική κοινωνία ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη στο σχέδιό του.

«Σας εμπιστεύτηκα και εσείς εμπιστευτήκατε όχι μόνο εμένα, αλλά και την Ελληνική Πολιτεία. Που δεν είναι άλλη, τελικά, από τη συλλογική μας υπόσταση. Και καθώς περνάμε στη δεύτερη φάση, αυτοί οι δεσμοί εμπιστοσύνης πρέπει να διατηρηθούν άρρηκτοι. Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τότε, έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές, μένοντας σπίτι. Ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι «Μένουμε Ασφαλείς». Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι».

 

5-Κερδίσαμε χρόνο για οργάνωση και ενημέρωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε τους ειδικούς. Η χώρα όπως και καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια πανδημία με αυτές τις διαστάσεις. Έπρεπε η πολιτεία να κερδίσει χρόνο και εφόσον υπήρχε το ενδεχόμενο να περάσουμε πολύ καιρό «παρέα» με τον κοροναϊό, όπως ανέφεραν όλοι οι ειδικοί επιστήμονες, έπρεπε ο κόσμος να προετοιμαστεί και να ενημερωθεί και για τις πολλές αλλαγές που θα έρχονταν στην καθημερινότητά του. «Σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι απ’ όσο πριν από τρεις μήνες. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ, άρα να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του ιού.

Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά. Και τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό. Μεγαλύτερη εμπειρία. Και καλύτερη οργάνωση. Διαθέτουμε, ωστόσο, και δύο ακόμα συμμάχους: Τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Και, το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν».

 

6-Συνεργασία φορέων

Η συλλογική υπευθυνότητα ήταν ένας μέρος της επιτυχίας της χώρας ώστε να περάσει την πρώτη φάση της πανδημίας με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες. Η συνεργασία Πολιτείας και κοινωνίας και η σχέση εμπιστοσύνης που μπαίνει πια σε νέα φάση, οδήγησε στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, αλλά και η συνεργασία της πολιτείας με διάφορους φορείς. Ένας από αυτούς και η Εκκλησία. Μάλιστα, πρωθυπουργός έκανε και στην σχετική αναφορά. «Επιτρέψτε μου, εδώ, μία αναφορά στην Εκκλησία: Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους.

 

7-Ατομική υπευθυνότητα-Εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέδειξε και την μεγάλη εμπιστοσύνη που έδειξε όχι μόνο η πολιτεία, αλλά και η κοινωνία στις οδηγίες των ειδικών, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας. Η ατομική υπευθυνότητα που έδειξαν οι έλληνες και η πειθαρχία είναι παραδειγματική για όλους τους λαούς.

«Κλειδί, πάντως, και για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία. Η υπευθυνότητα. Η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι’ αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης.

Μέχρι τώρα, απέναντι στην πανδημία ορθώθηκε μία αποτελεσματική Πολιτεία, που προστάτεψε τους Έλληνες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Και αυτοί, με τη σειρά τους, ανέδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους: Σεβάστηκαν τις οδηγίες. Πειθάρχησαν στα μέτρα. Και προφύλαξαν την υγεία τους αλλά και την υγεία των διπλανών τους. Αυτές οι παρακαταθήκες αποτελούν εγγύηση για το αύριο. Γιατί δεν κινητοποίησαν μόνο πολύτιμα χαρακτηριστικά του λαού μας, που έμεναν χρόνια σε αδράνεια, αλλά και γιατί προσέφεραν μια νέα ποιότητα στην τραυματισμένη από τον λαϊκισμό Δημοκρατία μας».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα