Ιδιαίτερα ενισχυμένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μέσον της κρίσης του κοροναϊού, τόσο απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όσο και ατομικά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία GPO σε πανελλαδική βάση και με δείγμα 1.000 ατόμων για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, η αποδοχή του πρωθυπουργού από την ελληνική κοινωνία, εκτός από τα ξεκάθαρα ποσοτικά της δεδομένα, εμφανίζεται και ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αναφορικά με το φύλο και την ηλικία, αλλά και την εισοδηματική κατηγορία και συγκριτικά με την ψήφο του Ιουλίου του 2019 στις βουλευτικές εκλογές.

Ο νυν πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού δείχνει να έχει ενισχύσει το υπερκομματικό του προφίλ, σημειώνοντας εντυπωσιακά ποσοστά αποδοχής μεταξύ των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων στις τελευταίες εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 55,7% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, έχει θετική/μάλλον θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που ισχύει και για το 85,8% όσων ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής ενώ εντυπωσιακό είναι το 35,1% ψηφοφόρων του ΚΚΕ, οι οποίοι εκφράζονται θετικά/μάλλον θετικά για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σαρωτική είναι η αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και από όλο το ηλικιακό και οικονομικό φάσμα της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι από όσους αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν σε χαμηλές εισοδηματικές ομάδες, το 69,1% κρίνει θετικά τον πρωθυπουργό, όπως και το 79,8% και το 76,7% για τις μεσαίες και υψηλές εισοδηματικές ομάδες. Η αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται και στις ηλικιακές ομάδες, με τις θετικές/μάλλον θετικές γνώμες να ξεπερνούν κατά πολύ το 50%. Η αποδοχή του πρωθυπουργού δείχνει να διαπερνά κάθετα την ελληνική κοινωνία καθώς διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά.Το ίδιο ισχύει και για τη γεωγραφική κατανομή καθώς οι θετικές/μάλλον θετικές γνώμες ξεπερνούν το 50% στις περιοχές που διενεργήθηκε η έρευνα (Αττική, Μακεδονία, Κρήτη/Αιγαίο, υπόλοιπη Ελλάδα).

Στον αντίποδα, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται να μην μπορεί να πείσει τους πολίτες 9 μήνες μετά τις εκλογές και στο μέσον της κρισης του κορονοϊού. Ενδεικτικά στο σύνολο των ερωτηθέντων το 38,8% κρίνει θετικά/μάλλον θετικά τον Αλέξη Τσίπρα, με το ποσοστό όσων των κρίνουν αρνητικά/μάλλον αρνητικά να εκτοξεύεται στο 53,2%. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί δε το γεγονός ότι από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 23,4% εκφράζει αρνητική/μάλλον αρνητική άποψη.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει μεγάλη διεισδυτικότητα στο κοινό που στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 55,1% εκφράζει θετική/μάλλον θετική άποψη για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η συντριπτική αποδοχή του είναι ξεκάθαρη στα ποιοτικά στοιχεία για το ποιον εκ των Μητσοτάκη-Τσίπρα, θα επέλεγαν οι πολίτες για πρωθυπουργό, όπου ο νυν πρωθυπουργός συγκέντρωσε το 52,1% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα, με τον τελευταίο να βρίσκεται πολύ κοντά στο «Κανένας» το οποίο επέλεξε το 21,1% των ερωτηθέντων. Είναι ενδεικτικό ότι παρόλο που το 90% όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας, δυσκολεύεται να πείσει όσους τον επέλεξαν τον Ιούλιο, καθώς συγκεντρώνει μόνο το 60%. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να διευρύνει και το ακροατήριό του καθώς το 57,7% όσων ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής τον θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό, σε αντίθεση με το πενιχρό 7,6% του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο έρχεται τρίτο μετά το 27,6% του «Κανένας».

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να διαλύει και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί κοινωνικής μεροληψίας και υποστήριξης των οικονομικά ισχυρών, έναντι των χαμηλόμισθων. Κι αυτό γιατί έρχεται πρώτος σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες (χαμηλή, μεσαία, υψηλή). Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας συναγωνίζεται το «Κανένας» στην καταλληλοτητα για πρωθυπουργία στα χαμηλά εισοδήματα (24,5-23,3%) και μεσαία (19-18,7%), σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του στο υψηλά εισοδήματα (28,7%). Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτακη είναι ξεκάθαρη σε επίπεδο φύλου αλλά και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με μοναδική εξαίρεση να είναι η ομάδα 17-24, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός.