Θετική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, αλλά και αρνητική συνολική αξιολόγηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, περιελάμβανε η σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος»με τον Βαγγέλη Μωυσή, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, πρώην Βουλευτής, πρώην υπουργός κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την μεταπολίτευση και πρώην αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ξεχώρισε τον πρωθυπουργό ως πολιτική προσωπικότητα, απάντησε στο διαρκές επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις «ευθύνες όσων κυβέρνησαν 40 χρόνια», ενώ ως πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Προετοιμασίας της σύνδεσης της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ, την περίοδο 1962-1967, έκανε λόγο για τεράστια διαφορά ανάμεσα στο τότε όραμα και στη σημερινή εικόνα της Ε.Ε. εκφράζοντας φόβους για αποσάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ιδέας λόγω και του κορωνοϊού.

Για το κυβερνητικό έργο: «Πιστεύω ότι τα πάει καλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κυρίως διότι πρωθυπουργός είναι ο Μητσοτάκης που δίνει την κατεύθυνση. Και δεν είναι μόνο ότι τα πάει καλά. Θα πρέπει να αναλογιστείτε τι θα γινόταν, αν δεν ήταν ο Μητσοτάκης, αν δεν ήταν η Ν.Δ. και ήταν κάποιο άλλο κόμμα στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η δημοσκοπική κυριαρχία της στιγμής, δεν προεξοφλεί τη διάρκεια και την μακροημέρευση μιας κυβέρνησης».

Για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού: «Είναι χειρότερη από ότι ήταν παλιά και χειροτερεύει κάθε χρόνο. Και είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Μερίδιο ευθύνης αναλογεί στο εκλογικό σώμα. Ο λαός προτιμά να ψηφίζει ανθρώπους που δίνουν υποσχέσεις και ωραία λόγια και όχι εκείνους που του λένε την αλήθεια. Σίγουρα έχουν ευθύνη οι ηγεσίες γιατί η επιλογή που δίνουν στον κόσμο (σ.σ.: μέσα από τις συνθέσεις των ψηφοδελτίων) δεν είναι η πρέπουσα. Οι ηγεσίες μπορεί να κάνουν λάθη και να συμπεριλάβουν ανθρώπους που δεν είναι άξιοι, ή πρόθυμοι να υπηρετήσουν τον τόπο. Όμως η τελική επιλογή είναι των ψηφοφόρων».

Για τον λαϊκισμό, ανέφερε: «Με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν υπήρχε λαϊκισμός. Θυμάμαι μια προεκλογική ομιλία στον Βόλο: Τελειώνει ο Καραμανλής στο μπαλκόνι την ομιλία, μπαίνει μέσα, του λένε οι συνεργάτες του “πρόεδρε ξεχάσατε να πείτε ότι θα διαγράψετε τα δάνεια των αγροτών”. Ο Καραμανλής, τους λέει “καλά που μου το θυμίσατε”, ξαναβγαίνει στο μπαλκόνι και λέει στον κόσμο: “Ξέχασα να σας πω, ότι ΔΕΝ θα διαγράψω τα δάνεια των αγροτών”»!

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε: «Είναι ο μόνος που θα μπορούσε να κατακτήσει μια θέση ανάμεσα σε προσωπικότητες του παρελθόντος. Είναι ικανός, δεν κάνει παράλογα πράγματα σκέφτεται πολύ πριν κάνει οτιδήποτε και νομίζω πως θα μπορούσε…»

Για το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον «όσων κυβέρνησαν τα προηγούμενα 40 χρόνια», σημείωσε: «Γελάω όταν το ακούω. Καταλαβαίνω πως όσα λένε, ούτε οι ίδιοι τα πιστεύουν. Τα 40 χρόνια που πέρασαν ήταν χρόνια προόδου. Ασφαλώς ευθύνες υπάρχουν. Όποιος κυβερνά, έχει ευθύνη και για τα καλά και για τα στραβά. Όμως η ζυγαριά γέρνει ασφαλώς προς τα θετικά».

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η διαφορά της Ευρώπης που οραματιζόμασταν τότε με τον Καραμανλή, με τη σημερινή, είναι τεράστια. Οραματιζόμασταν μια Ευρώπη ενωμένη, με αυτοπειθαρχία και αλληλεγγύη. Έχει η σημερινή Ευρώπη αλληλεγγύη; Φοβάμαι ότι τόσο φαινόμενα σαν το Brexit, όσο και ο Κορωνοϊός ακόμα περισσότερο, συντελούν στην αποσάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Η Γερμανία παίζει έναν κακό ρόλο. Λυπάμαι, γιατί θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη. Είναι μεν, αλλά όχι τέτοια που να ωθεί την Ευρώπη προς τα εμπρός».