Μετά τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - τις οποίες χαρακτηρισε θετικό βήμα- , ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, τόνισε σε συνέντευξη του στο BBC, πως η Ελλάδα θα υποδεχθεί με «ισορροπημένο τρόπο» τους τουρίστες, ώστε να προστατεύει πρώτα την ασφάλεια των ανθρώπων.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχει άριστη επίδοση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε έναν ιστότοπο ειδικά για να δείξει τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών χωρών και σε αυτόν τον ευρωπαϊκό ιστότοπο δείχνει ακριβώς πού βρίσκεται η Ελλάδα» ανάφερε ο κ Θεοχάρης.


Σε ερώτηση αν ο πληθυσμός της Ελλάδας θα εκτεθεί σε κίνδυνο από το άνογμα των συνόρων για να υποδεχθεί τουρίστες, ο Χ. Θεοχάρης σημείωσε: «Θα διαφυλάξουμε την υγεία τόσο του πληθυσμού όσο και των επισκεπτών μας διασφαλίζοντας ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε διαγνωστικά τεστ ή άλλα μέσα, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο διάδοσης του ιού, ανάλογα με τις συμφωνίες που θα συνάψουμε με άλλες χώρες και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι η Ελλάδα επέτρεψε στους ειδικούς της υγείας να μας καθοδηγήσουν σε αυτή τη διαδικασία και σταδιακά καταρτίζουμε ένα σχέδιο για να το διασφαλίσουμε αυτό, σε κάθε μια από τις φάσεις της εν μέρει απομάκρυνσης των περιορισμών στο εσωτερικό αλλά και η τελική φάση του σταδιακού ανοίγματος θα εφαρμοστεί κάτω από τη δική τους καθοδήγηση».

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου μιλάνε συνεχώς με τους ειδικούς με στόχο να δημιουργηθούν τα πρωτόκολλα που θα περιορίζουν τις πιθανότητες. «Δεν μπορεί ποτέ να ζει κανείς σε έναν κόσμο χωρίς κανέναν κίνδυνο, αλλά μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες, εισαγωγής κρουσμάτων και περιπτώσεις εξάπλωσης του ιού», ανάφερε ο υπουργός.

Αναλύοντας το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει η Ελλάδα και απαντώντας σε ερώτηση για την επάρκεια νοσοκομειακών υποδομών σε νησιά , ο Χ. Θεοχάρης ανάφερε ότι η χώρα προετοιμάζει την υγειονομική της άμυνα και στην περιφέρεια. Εκπονούνται επίσης τα ακριβή πρωτόκολλα για κάθε κατάσταση, για τον κλιματισμό, για τις παραλίες, για τις πισίνες, για τα ξενοδοχεία, για τις μετακινήσεις, τις εσωτερικές μετακινήσεις, και φυσικά για τα αεροπλάνα.

«Έτσι, στην πράξη εξετάζουμε κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά στην οποία μπορεί κάποιος να επιδοθεί στις διακοπές του, και πάντα με τη βοήθεια των ειδικών μας, καθώς δεν ενεργούμε από μία επιχειρηματική σκοπιά, ενεργούμε με βάση την υγεία και την ασφάλεια. Όπως βλέπετε, οδηγηθήκαμε από τους ειδικούς, πήραμε την απόφαση να τους εμπιστευτούμε, και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε, Γιατί πρόκειται για μία πολιτική απόφαση που έλαβε πρωτίστως ο πρωθυπουργός μας», ανάφερε ο κ. Θεοχάρης.