Είναι σίγουρα μια συνθήκη πρωτόγνωρη για την Ελλάδα. Μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, που προκαλεί μια παγκόσμια ύφεση και απειλεί να προκαλέσει κοινωνική κρίση. Μια οικονομική κρίση που για πρώτη φορά επηρεάζει σε ακραίο βαθμό τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, τον τουρισμό. Την ίδια ώρα, έχουμε απέναντί μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έναν γείτονα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμφισβητήσει τα κεκτημένα μας και την εθνική μας κυριαρχία.

Τα τελευταία χρόνια μετέρχεται νέες μεθόδους, τις χειρότερες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος τον 21ο αιώνα. ∆εν έφτανε η προκλητικότητα, με δηλώσεις και παραβιάσεις, πλέον «χρησιμοποιεί» ανθρώπους ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και την Ευρώπη για να απειλήσει και όχι μόνο.

Η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί το μεγαλύτερο αναγκαστικό μεταναστευτικό ρεύμα των τελευταίων ετών και εδώ και λίγο καιρό σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, τα ρεύματα παράνομης μετανάστευσης θα ενταθούν όσο η ύφεση θα βαθαίνει για την Ελλάδα, με ευθύνη της Τουρκίας.

Η πατρίδα μας «πληρώνει» όχι μόνο την κακή συγκυρία, αλλά και τις εμμονές της προηγούμενης κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που στο άκουσμα των όρων «κλειστές δομές», «επαναπροωθήσεις», «απελάσεις», «αποτροπή», «έλεγχος», «εθνική ασφάλεια» κ.ά. πάθαιν αν αναφυλαξία.

Ηρθε, όμως, η ώρα ακόμα και αργά που με κατάλληλες αποφάσεις η λογική αποκαθίσταται και το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών της μπαίνει πάνω από κάθε λογής ιδεοληψία. Οι λογικές των «ανοιχτών συνόρων» και των «ανοιχτών κέντρων κράτησης», που υπαγορεύονταν απο «κλειστά μυαλά», και η ασυδοσία των ΜΚΟ έχουν απορριφθεί προ πολλού από την ίδια την κοινωνία. Από τους κατοίκους των νησιών μας, που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος όλα αυτά τα χρόνια, και είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατέψουμε την ποιότητα ζωής τους, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσής τους, για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις μιας πολυεπίπεδης κρίσης που περνούν επί μακρόν οι ακρίτες μας.

Στο Μεταναστευτικό γίνονται βήματα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τα σύνορά μας φυλάσσονται πλέον αποτελεσματικά. Τα κλειστά κέντρα και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, αλλά το κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας ∆ημοκρατίας. Το επόμενο απαραίτητο βήμα είναι η οικονομία και η μέριμνα για τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες, που βλέπουν μία σεζόν να χάνεται. Και το βήμα αυτό πρέπει να είναι αποφασιστικό και ριζοσπαστικό.

*Βουλευτή ∆ωδεκανήσου της Νέας ∆ημοκρατίας