Η πατρίδα μας, βρίσκεται και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, αντιμέτωπη με πολύπλευρες και σύνθετες κρίσεις.

Από τη μια πλευρά υπάρχει το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα εις βάρος των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων.

Από την άλλη πλευρά, βιώνουμε ως πλανήτης μια διεθνή πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν γνωρίζει ούτε ιδεολογίες, ούτε σύνορα. Η χώρα μας, κέρδισε την πρώτη μάχη, όμως ο πόλεμος ακόμη δεν έχει τελειώσει. Η μάχη θα είναι μακρά και συνεχής, μέχρι η επιστήμη να βρει το όπλο κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα, οι συνέπειες της πανδημίας, θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.

Διαμορφώνεται ένας νέος κόσμος, με νέα δεδομένα και νέες συνθήκες, όπου η προστασία της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε κράτος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι σε αυτά τα δεδομένα και την σύνθετη κρίση, ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων. Αρχικά, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πως η Ελλάδα ούτε εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Προασπίσαμε και συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα σύνορα μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Όσον αφορά, στο μέτωπο του κορωνοϊού, η κυβέρνηση με τη συνεργασία του ελληνικού λαού, κατάφερε να ανταποκριθεί σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Διαχειριστήκαμε την υγειονομική κρίση, τηρώντας τους κανόνες των ειδικών και θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η Ελλάδα, έγινε παράδειγμα για όλο τον κόσμο, οι Έλληνες επιστήμονες έδωσαν καλές πρακτικές διεθνώς. Ωστόσο χρειάζεται αυτά που κερδίσαμε, να τα διατηρήσουμε και στα επόμενα στάδια της αντιμετώπισης του ιού.

Επίσης, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, απλώσαμε ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Μια δυναμική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα τα οποία αλλάζουν συνεχώς, γιατί η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρη για όλους.

Τα επόμενα στάδια και βήματα, θα είναι δύσκολα και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Οι επιλογές και ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, θα είναι ανηφορικός. Αποτελεί, για όλους μας, μια μεγάλη πρόκληση και υποχρέωση, να επιτύχουμε και να επιστρέψει η Ελλάδα, στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της δημιουργίας νέων, πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Για να γίνει όμως αυτό, ο λαϊκισμός θα πρέπει να αποχωρήσει από τον δημόσιο διάλογο. Οφείλουμε με υπευθυνότητα και ωριμότητα, να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς απέναντι στους Έλληνες πολίτες για να αντιμετωπίσουμε το μέγεθος αυτής της κρίσης.

Εξάλλου το φίδι του διχασμού ηττήθηκε στις 7 Ιουλίου.

*Ο Γιάννης Μελάς είναι βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία