Σε φάση διαλυτικής εσωστρέφειας, με αλλεπάλληλα επεισόδια συντροφικών «μαχαιρωμάτων», βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εικόνα αυτή αφενός μεν παραπέμπει σε πρόβα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στην πορεία προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου δε συνιστά μια σεισμική τύπου πρόκληση για την ηγεσία του Αλ. Τσίπρα στον χώρο της Αριστεράς, δεδομένου πως όσο παραμένει όμηρος μιας κατάστασης που δεν μπορεί να ελέγξει και απλώς «προεδρεύει ή διαιτητεύει», τόσο πιο ευάλωτη είναι η θέση του στην ηγεσία του κόμματος. Πρωταγωνιστές στην επανεκκίνηση της εσωστρέφειας στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που ως πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης είχε αυτή τη φορά το ύφος της αντιπολιτευτικής στάσης του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.∆., με αιχμή το δίλημμα «σοβαρή κριτική με υπεύθυνο προγραμματικό λόγο ή λαϊκίστικο προσανατολισμό, έμπλεο από πρακτικές σκανδαλολογίας στα πρότυπα του αυριανισμού», είναι οι δυνάμεις που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στα όργανα του κόμματος.

Αυτές που αντιμάχονται για την περαιτέρω εξάπλωση της πολιτικής, ιδεολογικής και αριθμητικής κυριαρχίας τους ενόψει του Συνεδρίου, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. ∆ηλαδή την κυρίαρχη στρατηγική και το προφίλ που θα ακολουθήσει η Αριστερά και η επηρεαζόμενη από αυτήν Κεντροαριστερά.

1η OMA∆Α

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΠΛΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει συμπαγή εκπροσώπηση, αφού είναι κατακερματισμένο σε επιμέρους φράξιες, όπως αυτή που έχει συστήσει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μαζί με τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα, ενώ σε επίπεδο πλειοψηφικής εκπροσώπησης τη γραμμή δίνει ο πρώην υπουργός Ν. Παππάς. Με άτυπους «υπαρχηγούς» του, ο τελευταίος, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, τον πρώην υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, τον πρώην γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Λ. Κρέτσο και τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ βουλευτή Γ. Ραγκούση. Επικοινωνιακός καθοδηγητής της ομάδας Παππά είναι ο Θ. Καρτερός, επί σειράν ετών «κρυφοσύμβουλος» έκδοσης της εφημερίδας «Documento» του Κ. Βαξεβάνη, ενώ εσχάτως «συνεννοήσιμη» εμφανίζεται μαζί τους στην εσωκομματική ίντριγκα και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου. Η τελευταία μάλιστα επιδιώκει μήπως οι περιστάσεις την ευνοήσουν και βρεθεί στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, διαδεχόμενη τον Π. Σκουρλέτη.

Οι πληροφορίες λένε από την άλλη ότι ο Π. Σκουρλέτης δεν... ενθουσιάστηκε μόλις είδε πολλούς εξ αυτών να γλεντοκοπούν μαζί προ ημερών στην οικία του Π. Πολάκη επ’ αφορμήν των γενεθλίων του. Το γεγονός πως ένας εκ των παρισταμένων στο «τσιμπούσι» που είχε στηθεί ήταν ο εκδότης της εφημερίδας «Documento», Κ. Βαξεβάνης, τον εξόργισε ακόμη περισσότερο, καθώς συνέδεσε τις επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό με την υπόλοιπη ομήγυρη του τραπεζιού. Δηλαδή τον Ν. Παππά, τον Χρ. Σπίρτζη και τη Ρ. Δούρου, που δίνουν μάχες παρασκηνίου για να πετύχουν την εκπαραθύρωσή του από την Κουμουνδούρου.

2η OMA∆Α

Ο Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ εσωκομματική ομάδα, η ανθρωπογεωγραφία της οποίας έχει επίσης ετερόκλητο σχήμα, αφού απαρτίζεται από ιστορικά στελέχη της παραδοσιακής ριζοσπαστικής Αριστεράς, δηλαδή τους «κλειδοκράτορες» της Κουμουνδούρου, όπως είναι οι Ν. Βούτσης και Ν. Φίλης, καθώς και την ομάδα των «53+», με επικεφαλής τον Ευ. Τσακαλώτο και σημαντικά μέλη τον πρώην υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, φιλικά διακείμενους στην πολιτική και ιδεολογική λογική τους, τόσο με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτση, όσο και με την τομεάρχη Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου.

Το περασμένο Σάββατο, που συνέπεσε με τις προετοιμασίες του τραπεζιού για τα γενέθλια του Π. Πολάκη, τα «Π» είχαν αποκαλύψει πως ο Π. Σκουρλέτης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του διεμήνυε πως το «εάν θα παραμείνω στη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. ή όχι δεν θα το αποφασίσουν οι κολλητοί φίλοι δημοσιογράφοι του Ν. Παππά», υπονοώντας τους Κ. Βαξεβάνη και Γ. Λακόπουλο.

Κατά τον Π. Σκουρλέτη, οι δύο δημοσιογράφοι, που τα γραφόμενά τους σε βάρος του τα χρεώνει σε διαρροές που κάνει ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τον στοχοποίησαν αυτή τη φορά μέσα από τα ΜΜΕ που «διαφεντεύουν», επειδή δεν στήριξε με την υπογραφή του τόσο ο ίδιος όσο και οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Α. Ξανθός και Ε. Τσακαλώτος ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Γιαννούλης, σε συνεννόηση με τον Ν. Παππά. Στόχος της ερώτησης ήταν η διαμαρτυρία επειδή από τη διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης για την πανδημία κατά του κορονοϊού «αποκλείστηκαν» τα ΜΜΕ του Κ. Βαξεβάνη. Η συνέχεια του επίμαχου παρασκηνίου, που αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», εκδηλώθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Τότε ο Π. Σκουρλέτης και ενώ είχε προηγηθεί το «γλέντι» στην οικία του Π. Πολάκη με Παππά, Βαξεβάνη, Σπίρτζη και Δούρου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ερωτηθείς για τις επιθέσεις που δέχεται, έκανε λόγο για πρακτικές «νεοαυριανισμού», στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και στον Αλ. Τσίπρα, που παρακολουθεί «αμέτοχος» αυτή την ιστορία, πως ο ίδιος είναι ανθεκτικός, διότι έχει ισχυρά «αντισώματα».

Εν τω μεταξύ, στην ίδια γραμμή, με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», κινήθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος επίσης τον τελευταίο καιρό δέχεται κριτική από το συγκρότημα του Κ. Βαξεβάνη. Στο παιχνίδι αυτής της «επικοινωνιακής» αντιπαράθεσης ενεπλάκη και ο δημοσιογράφος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, ο οποίος μέσα από τον ιστότοπο tvxs, του οποίου είναι ιδιοκτήτης, την ώρα που κλιμακωνόταν ο «καυγάς» ανάμεσα στους «νεοαυριανιστές» του ΣΥΡΙΖΑ με την «ιστορική ηγεσία» της παραδοσιακής Αριστεράς, έγραψε ένα άρθρο με αιχμές κατά του Ν. Παππά για τον τρόπο που όσο ήταν υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για το θέμα των ΜΜΕ χειρίστηκε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ταυτόχρονα ανέδειξε τα αρνητικά αποτελέσματα που είχαν οι παρεμβάσεις του στη δημόσια τηλεόραση, δηλαδή την ΕΡΤ
O Κούλογλου, ο Τσίπρας και ο φόβος Παππά

Η τελευταια αιχμηρη παρέμβαση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου ερμηνεύτηκε ως μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς τον Ν. Παππά, ώστε να μην το τραβάει στα άκρα με την πρόσβαση που διαθέτει σε άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως είναι το συγκρότημα του Κ. Βαξεβάνη, το «Ανοιχτό Παράθυρο» του Γ. Λακόπουλου, καθώς και άλλα ενημερωτικά sites, ή τον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, συμφερόντων της οικογένειας Κουρή, όπου, εκτός από τον ίδιο, προνομιακή πρόσβαση, που θυμίζει την εποχή του Ευ. Γιαννόπουλου στο Κανάλι 29, διαθέτει και ο «κολλητός» του, Π. Πολάκης.

Βέβαια, η εξήγηση που δίνεται από πολλούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι ο Ν. Παππάς έχει ενεργοποιήσει τον τελευταίο καιρό όλους τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς που έστησε επί των ημερών της παντοδυναμίας του ως υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής δεν αφορά μόνο στον παρεμβατικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Αφορά και στην αγωνία του να προβεί σε μια επίδειξη ισχύος, για να μη βρεθεί απομονωμένος σε υποθέσεις που τρέχουν αυτή την περίοδο, με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να περιμένουν πώς και πώς στη γωνία να τον «βγάλουν στη σέντρα».

∆ηλαδή να τον «αδειάσουν» και να επηρεάσουν προς αυτή την κατεύθυνση και τον Αλ. Τσίπρα για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis ως προς το σκέλος της περίπτωσης των αντιθεσμικών «πάρεδώσε» που είχε με τον ∆. Παπαγγελόπουλο για τη διευθέτηση της αντιδικίας ανάμεσα στον επιχειρηματία Μιωνή και τον εκδότη Φιλιππάκη.

Και επειδή ο Αλ. Τσίπρας στην έως τώρα πολιτική του διαδρομή έχει αποδείξει πως δεν υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα στελέχη που βρίσκονται στον στενό πυρήνα του περιβάλλοντός του, αυτό είναι μια δυσάρεστη εκδοχή, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να επαληθευτεί εφόσον αντιληφθεί πως είναι προς το συμφέρον του οι αποστάσεις από τον Ν. Παππά.

Ηδη υπάρχουν ενδείξεις από την πλευρά του πως δεν θέλει να οδηγηθεί σε οριστική ρήξη με όσους δεν έχουν καλές σχέσεις με τον Ν. Παππά, τον οποίο «παρακολουθεί» ούτως ή άλλως και στον τομέα Ανάπτυξης που του έχει αναθέσει, διότι «σκιώδη τοποτηρητή» έχει ορίσει τον πρώτο του ξάδελφο, Γ. Τσίπρα, με την ιδιότητα του αναπληρωτή. Επίσης, δεν κρατά σε απόσταση τον άτυπο επικεφαλής της ομάδας των «53+», Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος όσες φορές έχει τοποθετηθεί για τις εσωκομματικές εξελίξεις είναι προσεκτικός ως προς τον Αλ. Τσίπρα, αναγνωρίζοντας με τίμιο τρόπο την έως τώρα προσφορά του στην εκλογική επιτυχία της Αριστεράς.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα σταματήσει πλέον τη «λευκή απεργία» που για μήνες έκανε, μη εμπλεκόμενος στο προσκήνιο και θα αναλάβει πολύ πιο ενεργό ρόλο στα ζητήματα οικονομίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.