Ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στο έργο της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο επέρριψε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει συνεχώς αιτήματα, ενώ ζητά να κληθούν ως μάρτυρες και όχι ύποπτοι ο εκδότης της ''Δημοκρατίας'', Γιάννης Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου».

Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε πως εάν κληθούν ως μάρτυρες και ασκηθεί δίωξη στον κ. Παπαγγελόπουλο οι καταθέσεις τους ως μάρτυρες θα είναι άκυρες και για αυτό θα κληθούν ως ύποπτοι.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την κλήση των κυρίων Φιλιππακη, Τάρκα και Παπαδάκου στην προνακριτική επιτροπή, ο κ. Πλεύρης δήλωσε: «Εμείς λειτουργούμε ως ένα εισαγγελικό όργανο και πειθαρχούμε στους κανόνες του κώδικα ποινικής δικονομίας. Ο κώδικας ποινικής δικονομίας λεει ότι όταν κάποιος μνημονεύεται ως μηνυόμενος σε μήνυση, τα συγκεκριμένα πρόσωπα μνημονεύονται ρητώς στη μήνυση ως μηνυόμενα του κ. Μιωνί, ή αν προκύπτει ότι είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση τότε πρέπει να τους καλέσουμε με τη διαδικασία του υπόπτου και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ λεει γιατί δεν τους καλούμε ως μάρτυρες. Αν τους καλέσουμε ως μάρτυρες σημαίνει ότι σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Παπαγγελόπουλο, αν δηλαδή προτείνει η προανακριτική ποινική δίωξη, ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή που υποχρεωτικά θα συμπεριλάβει και τους συμμετέχους, αυτό λεει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αυτομάτως είναι άκυρες όσες καταθέσεις θα έχουν δώσει ως μάρτυρες. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ο μόνος τρόπος που μπορούν να κληθούν στην επιτροπή είναι ως ύποπτοι».

«Αυτή είναι η διαδικασία και είναι η πιο ασφαλής διαδικασία γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούν να προτείνουν και μάρτυρες, έχουν δικαίωμα να μην έρθουν και να παραθέσουν έγγραφα, ενώ αν κληθούν ως μάρτυρες θα τους εξετάζαμε με μια κανονική εξέταση χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επειδή πολύ ακούω για ακυρότητες να λένε θα ήθελα με πολύ χαρά κάποιος να προτείνει αυτή την ακυρότητα ότι έπρεπε να κληθούν ως μάρτυρες γιατί αν προταθεί τέτοια ακυρότητα το δικαστικό συμβούλιο, αν και εφόσον φτάσει η υπόθεση γιατί οι ακυρότητες θα κριθούν αν ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Βουλή, να δούμε η ακυρότητα ποιος θα τολμούσε να πει ότι άνθρωπος που μνημονεύεται ως μηνυόμενος δεν καλείται ως ύποπτος. Αυτή ήταν η πρώτη διαφωνία τεχνητή, κατά την άποψη μου που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτά ο κ. Λάππας ειδικά που είναι πολύ καλός νομικός τα γνωρίζει και θεωρώ ότι είναι πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο σημείο είναι ότι μας κατέβασε μια λίστα από μάρτυρες ο ΣΥΡΙΖΑ που στην πραγματικότητα κάποιοι θέλουν αυτή η προανακριτική επιτροπή να μην τελειώσει ποτέ. Εμεις είπαμε οτι επειδή θα κληθούν αυτοί οι άνθρωποι την άλλη εβδομάδα και θα προτείνουνε μάρτυρες και αυτοί να περιμένουμε να δούμε ποιους μάρτυρες θα προτείνουν και αυτοί ώστε να έχουμε ένα συνολικό κατάλογο. Είπαμε λοιπόν να περιμένουμε να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, να καταλήξουμε σε έναν κατάλογο ώστε να μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στα χρονοδιαγράμματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πως εκτιμά τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Εγώ βλέπω ότι από την ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου μια αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή αντί να μείνει μέσα και να πάει να ψηφίσει όπως έκανε την πρώτη φορά, να μιλάει για 6- 7 λεπτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση και μετά να κάνει γενικότερη πολιτική κουβέντα και να αποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν προηγηθεί εντάσεις τεχνητές από το ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην προανακριτική, υπήρξε και κατά τη διάρκεια της εξέτασης του κ. Πολάκη επιπλέον ένταση, έρχεται τώρα μια επιπλέον ένταση που μας λεει ότι αποχωρούμε προσωρινά και θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας στη πορεία, και μια ανακοίνωση των μελών ώστε στην πραγματικότητα να δημιουργούν ένα κλίμα από την πλευρά της απονομιμοποίησης της επιτροπής και ενδεχομένως οι ίδιοι να το βλέπουν ως μια έξοδος κινδύνου. Ένα παράθυρο ηρωικής εξόδου ότι καταπατούνται δικαιώματα. ...Αυτή τη στιγμή δημιουργείται πολιτικά μια κατάσταση που εμένα μου δείχνει την εικόνα ότι οι βουλευτές που είναι στην προανακριτική επιτροπή περισσότερο ανακουφιστικά θέλουν να τους απορρίψουμε το οτιδήποτε για να βρουν δικαιολογία για να πάνε στο επόμενο βήμα να μη συμμετέχουν στη διαδικασία».

Για τις παράλληλες έρευνες, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση που έχει να κάνει με τους τρεις εισαγγελείς διαφθοράς. Εκεί υπάρχει μια παράλληλη έρευνα. Εμείς έχουμε αποφασίσει και αυτό είναι κεντρική πολιτική απόφαση ότι όταν έχουμε μια έρευνα της Δικαιοσύνης και μάλιστα από δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και σε προχωρημένο στάδιο δηλαδή δεν είναι απλώς ότι τώρα ξεκινάνε, οι άνθρωποι έχουνε κάνει όση δουλειά έχουμε κάνει και εμείς γιατί λειτουργούμε παράλληλα, κατά την άποψή μας δεν θα ήταν σωστό να πάμε να παρέμβουμε σε αυτή τη φάση και να κάνουμε κλήσεις ή οτιδήποτε».

«Εμείς λέμε να στείλουμε ένα ερώτημα για να μας απαντήσουν όπως κάνουμε γιατι υπάρχει συνεργασία σε αυτή την παράλληλη έρευνα, αν και εφόσον έχουν κληθεί οι εισαγγελείς διαφθοράς, με ποιο τρόπο κλήθηκαν και αν και εφόσον έχουν δώσει υπομνήματα ή έγγραφες εξηγήσεις προκειμένου να μας διαβιβαστούν στη Βουλή διότι ενδεχομένως παίρνοντας όλο αυτό το υλικό από τον κ. Ζαχαρή και τον κ. Σοφουλάκη να έχουμε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τις θέσεις που εκφράζουν οι εισαγγελείς. Δεν επιθυμούμε εμείς ως προανακριτική επιτροπή όταν βλέπουμε ότι η Δικαιοσύνη, και μάλιστα σε επίπεδα αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, κάνει μια δουλειά να πάμε να επικαλύψουμε αυτή τη δουλειά. Λέμε στείλτε μας ότι έχετε κάνει να το αξιολογήσουμε ως επιτροπή και αναλόγως με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η έρευνα να αποφασίσουμε και για τους εισαγγελείς αν μας αρκούν αυτά τα υπομνήματα, αν χρειάζεται να τους καλέσουμε ή οτιδήποτε αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε εμείς να μπούμε στην έρευνα μιας πολύ σημαντικής υπόθεσης όταν γίνεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Άρα περιμένουμε και αυτή την ενημέρωση που για μας είναι κρίσιμη για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

«Σε πρακτικό επίπεδο ο κώδικας ποινικής δικονομίας δίνει πενθήμερο προκειμένου να κληθούν οι τέσσερις οπότε πάμε για την Τρίτη την οποία έρχεται και η κλήση αυτή θα έχει χαρακτηριστικά ενημέρωσης. Δηλαδή να μπορέσουν να πάρουν αντίγραφα του φακέλου και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, να μας δηλώσουν δηλαδή αν θέλουν να εξετάσουμε μάρτυρες ή να φέρουν άλλα αποδεικτικά μέσα και να διορίσουν δικηγόρους και την Τρίτη που θα είναι από μισή ώρα ο καθένας για να ασκήσει αυτά τα δικαιώματα θα οριστούν ημερομηνίες πότε θα έρθουν πλέον να εξεταστούν ανωμοτί, όχι με τη διαδικασία του μάρτυρα, με τη διαδικασία του υπόπτου. Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος θα καλέσουμε και τους τυχόν μάρτυρες που πρέπει να εξετάσουμε», συμπλήρωσε.

«Επειδή πολύ ακούω για ακυρότητες μήπως κάποιοι επιθυμούν να παρασύρουν την επιτροπή να έπαιρνε μια πολιτική απόφαση η οποία όμως θα δημιουργούσε ακυρότητα σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο; Μήπως κάποιοι δεν επενδύουν στην ουσία της επίλυσης του να πέσει άπλετο φως την υπόθεση αλλά επενδύουν, αν και εφόσον μπορούν να βρουν ακυρότητες για να τις επικαλεστούν είτε τώρα είτε στην ολομέλεια αν φτάσουμε είτε αν γίνει δικαστικό συμβούλιο; Βλέπω μια τακτική κίνηση δημιουργίας ακυροτήτων και όχι μια κίνηση αποκάλυψης της πραγματικότητας. Όχι από τους ελεγχόμενους, τους οποίους τους σέβομαι απόλυτα, αναφέρομαι από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε.

Εν κατακλείδι ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η επιθυμία μας είναι, χωρίς να παραβιαστεί κανένα δικαίωμα υπό την έννοια ότι δεν να κάνουμε έκπτωση στο χρόνο αλλά η επιθυμία μας είναι ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρώνονται γρήγορα και αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω από τους 8 μήνες».