Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν και η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας βάζει σιγάσιγά μπροστά στην εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Με μια τουριστική περίοδο που θα είναι περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές και έσοδα τα οποία υστερούν και θα υστερήσουν σημαντικά.

Τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναμφίβολα σε μι α σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε τη συνεχή επικαιροποίησή τους. Τόσο για την προσπάθεια μερικής επαναλειτουργίας του τουρισμού, την προστασία ενός κλάδου που δέχθηκε το πιο ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και την προστασία χιλιάδων θέσεων εργασίας, όσο και για την ανάγκη να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, με την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία να βρίσκονται στην κορυφή της αξιολογικής μας κλίμακας.

Στο γενικότερο σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται και ξετυλίγεται ημέρα με την ημέρα, υπάρχει όμως και ένα κοινωνικό πρόσημο. Στο πλάνο διαχείρισης πιθανού κρούσματος σε ταξιδιώτες προβλέπονται η ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των προορισμών και η επιχειρησιακή διαχείριση των κρουσμάτων. Πίσω από το σχέδιο αυτό υπάρχει μία δυνατότητα για τους νησιωτικούς προορισμούς, οι οποίοι αναμφίβολα αντιμετωπίζουν δυσκολίες κυρίως λόγω της απόστασης. Οι 600 κλίνες COVID που θα υπάρξουν στα νησιά για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων και η εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για τεστ που έχει προγραμματιστεί και θα υλοποιηθεί δεν είναι εποχικής λειτουργίας. Όλα όσα θα δημιουργηθούν δεν θα ταξιδέψουν πίσω στους προορισμούς των ταξιδιωτών, αλλά θα παραμείνουν στις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας και όχι μόνο, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη και θα αντιμετωπίσουν και στο μέλλον τις επιπτώσεις της πανδημίας σε πολλαπλά επίπεδα, πρέπει με κάθε τρόπο να θωρακιστούν απέναντι σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα κρουσμάτων. Οι γιατροί που θα κατευθυνθούν στα νησιά μας και σε όλους τους άλλους προορισμούς γι’ αυτήν την πρωτοφανή περίοδο πρέπει να μείνουν εκεί και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ανθρώπους που πολλές φορές τις είχαν στερηθεί υπό κανονικές συνθήκες.

Υπάρχει όμως ακόμα δρόμος να διανύσουμε και οι στροφές που θα ακολουθήσουν μετά το καλοκαίρι και στην καρδιά του χειμώνα θα είναι απότομες και ο δρόμος εξαιρετικά δύσβατος. Για μία δύσκολη περίοδο που βρίσκεται μπροστά μας και αφορά τους πολίτες της Ελλάδας που έχουν ταλαιπωρηθεί ύστερα από μία δεκαετή κρίση, οφείλουμε να πάρουμε πιο τολμηρές πρωτοβουλίες και να ελαφρύνουμε το βάρος που σηκώνουν. Οι φοροελαφρύνσεις, με πρώτη την επαναφορά των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για το Αιγαίο, είναι ένα πρώτο αναγκαίο βήμα.